5 greșeli care pot compromite cariera unei persoane foarte inteligente

Chiar dacă inteligența este esențială pentru succesul în plan profesional, chiar și persoanele cu rezultate excepționale pot comite greșeli care vor avea drept consecință reducerea șanselor de promovare sau crearea unei distanțări față de colegii de serviciu.
Nu este deloc sigur că crezi că inteligența este criteriul unic pentru o carieră de succes. Indiferent dacă ești angajat sau ai propria ta afacere este esențial să eviți să faci greșeli de bază care îți pot sabota șansele de a progresa. Criteriile succesului în carieră sunt mai complexe decât studiile sau vehemența cu care îți susții argumentele.

 
Iată ce greșeli trebuie să eviți pentru a te plasa în mod strategic în domeniul profesional:

 
1. Crezi că ai mereu dreptate datorită studiilor tale

Lucrurile importante nu se învață numai la școală, ci experiența practică îți poate dezvălui multe detalii utile. Nu te grăbi să treci cu vederea sugestiile persoanelor cu multă experiență în domeniul tău de activitate și nici nu privi ideile lor într-o lumină negativă.
Mai bine ia fiecare discuție ca pe o oportunitate de a învăța ceva nou și colaborează cu toți colegii sau angajații pentru a asigura succesul proiectelor realizate.

 
2. Te porți ca și cum cel mai important lucru este să ai dreptate

Nu contează numai să-ți impui punctul de vedere. Vor exista multe situații în care va fi nevoie să fii amabil sau plin de compasiune, iar uneori va trebuie să asculți idei mai puțin logice sau fundamentate fără să le combați imediat. Din păcate foarte multe persoane inteligente nu-și aleg momentul potrivit pentru a dovedi că au dreptate, iar acest lucru le face să rateze oportunități importante.

 
3. Desconsideri munca susținută și efortul

Este ideal să fii talentat și să-ți ia foarte puțin timp să reții informații noi sau să înțelegi procedurile diferite, dar acest lucru nu este un motiv pentru a desconsidera efortul celorlalți. Nu uita că etica profesională se bazează pe un efort constant, muncă susținută și disciplină.
Potrivit specialiștilor, tocmai pentru că s-au obișnuit să rețină ușor diferite informații persoanele inteligente evită domeniile care necesită un efort continuu de adaptare și pierd din această cauză multe șanse de a avansa rapid în plan profesional.

 
4. Nu te informezi cu privire la activitatea concurenților

Această problemă pornește de la punctul precedent, care evidențiază evitarea valorificării muncii constante. Persoanele inteligente au tendința de a fi prea relaxate în ceea ce privește concurența, dar cercetarea de piață și compararea alternativelor este esențială pentru succes. Chiar și în cazul în care au o idee extraordinară va fi nevoie de cercetare pentru a observa cum poate funcționa în mod practic ori dacă unul dintre competitori a abordat deja o variantă similară.

 
5. Nu-ți dezvolți abilitățile de socializare

Nu contează numai ce știi, ci și pe cine cunoști. Abilitățile de networking sunt baza creării permanente de noi oportunități profesionale.
Cu toții avem nevoie să colaborăm cu cei care ne înconjoară, iar construirea unei cariere de succes sau a unei afaceri solide vor necesita în egală măsură inteligență și abilități avansate de socializare. 
Este foarte complicat să devii un lider apreciat dacă nu socializezi pentru că restul persoanelor fie nu te vor cunoaște, fie vor considera că nu le atrage ideea de a lucra în colaborare cu tine. La baza traseului tău profesional stă interacțiunea pozitivă cu restul colegilor de serviciu, precum și cu persoanele din afară care activează în același domeniu cu tine. 
Nu renunța niciodată la crearea de noi contacte sau la derularea discuțiilor și negocierilor în cercuri diferite de cele cu care te-ai obișnuit. Numai în acest mod vei învăța mereu lucruri noi și vei afla rapid despre schimbările care pot necesita modificarea strategiei la care apelezi.