Sarcina si serviciul

Daca sarcina ta decurge fara complicatii si daca lucrezi intr-un mediu de lucru fara factori de risc pentru sarcina, poti continua sa lucrezi pana foarte aproape de ziua nasterii. Spre sfarsitul perioadei de sarcina insa, este posibil sa obosesti mai repede, ceea ce face necesara schimbarea ritmului obisnuit de activitate.

Daca iti este la indemana varianta de a intra in concediu de maternitate cu o saptamana sau doua inainte de data nasterii, ia-o serios in considerare. Vei avea astfel ragaz sa te odihnesti, sa te pregatesti si sa te rasfeti putin, tinand cont ca ai acum o ultima ocazie, pentru destul de mult timp de acum inainte, de a te ocupa numai de tine.


Riscurile mediului de lucru

Anumite tipuri de activitate profesionala solicita unele modificari ale stilului de viata, pe parcursul sarcinii. Conform specialistilor, femeile a caror activitate presupune efort fizic sunt mai expuse riscului de nastere prematura, de a naste copii sub greutatea normala sau de crestere a tensiunii arteriale in perioada sarcinii.

Daca ai o astfel de ocupatie, gandeste-te serios cum poti face pentru a evita riscurile enumerate mai sus. Situatia ideala este aceea care ti-ar permite sa faci o schimbare, alegand o activitate mai putin solicitanta.

Daca nu este posibil, incearca, atunci cand te afli spre finalul celui de-al doilea semestru de sarcina, sa iti iei din cand in cand o zi libera, pentru a te odihni si pentru a reduce numarul orelor pe care le petreci stand in picioare. In plus, ia cat mai des pauze, in timpul zilei de lucru.

Precautii speciale intervin daca lucrezi intr-un domeniu in care iei contact cu metale grele precum mercurul, substante chimice precum solventii organici, anumiti agenti biologici sau radiatii.

Toti acestia sunt teratogeni - agenti care pot provoca probleme precum pierderea sarcinii, nastere inainte de termen, dezvoltare anormala a fatului.

Este cel mai posibil sa intri in contact cu acesti agenti atunci cand lucrezi in locuri precum fabrici de calculatoare, ambarcatiuni, imprimante, materiale plastice sau in camere intunecate.

Intereseaza-te cu privire la substantele la care esti expusa in mediul de lucru si apoi consulta-te cu medicul care iti supravegheaza sarcina. Sfatuieste-te cu acesta si in situatia in care partenerul tau este cel expus la substante cu grad de risc.


Ce ma poate obliga sa renunt la serviciu?

Iata o lista a celor mai frecvent intalnite afectiuni sau factori de risc care te-ar putea obliga sa iti iei concediu sau sa reduci numarul de ore de lucru:

  • Esti expusa riscului de nastere prematura (acesta le include pe femeile cu sarcina multipla);
  • Ai hipertensiune arteriala sau esti expusa riscului de aparitie a preeclampsie;
  • Ai cervix incompetent sau daca, anterior, ai pierdut o sarcina;
  • Fatul nu se dezvolta conform parametrilor normali;
  • Cand greturile de dimineata se manifesta la birou.

In jur de 75% dintre femei au stari de greata in timpul sarcinii. Sunt toate sansele ca o astfel de stare sa se manifeste, pe neasteptate, in timp ce te afli la birou. Tine, preventiv, cateva prosoape langa tine, atat la serviciu, cat si in masina. Daca nu le-ai comunicat colegilor si sefului marea noutate, incearca sa le oferi cateva explicatii suficient de convingatoare, in cazul in care starea ta este remarcata de unul dintre acestia.

Daca starea de greata incepe sa se manifeste constant, poate ca ar fi cel mai bine sa il anunti pe seful tau despre sarcina mai devreme decat planificasei. Inainte de a face acest lucru, stabileste ce anume doresti sa obtii: compasiune, concediu medical sau poate un program flexibil pana cand vei incepe sa te simti mai bine. Incearca sa anticipi si care ar putea fi asteptarile sefului tau de la tine - probabil o promisiune ca iti vei respecta angajamentele. Nu uita sa il asiguri ca starea de greata de dimineata inceteaza la sfarsitul celei de-a treia luni de sarcina.


Cum imi pastrez o imagine profesionista?

In timpul primului si al celui de-al treilea semestru de sarcina, asteapta-te la stari de oboseala, disconfort, melancolie. In cel de-al doilea, este posibil sa te simti mai energica si sa te poti concentra mai bine. Chiar daca este normal sa se manifeste starea de oboseala, gandeste-te bine daca si cui doresti sa ii impartasesti din trairile tale. Poate ca o alegere buna ar fi o colega care a trait deja experienta nasterii.

Chiar daca sarcina ta este vizibila, poti pasta discretia. Iti doresti sa fii perceputa ca un angajat pe care compania se poate baza, de aceea este bine sa nu te plangi sau sa vorbesti prea mult despre sarcina ta. Incearca sa iti faci timp, cateva minute, numai pentru tine, in care sa visezi si sa iti atingi burtica (femeile au tendinta de a-si atinge stomacul mai des in timpul sarcinii).


7 sfaturi pentru a te simti cat mai confortabil la birou

  1. Ia pauze o data la doua ore. Daca ai stat in picioare, asaza-te pret de cateva minute, daca ai stat pe scaun, mergi putin. Fa cateva exercitii usoare, de "stretching", pentru a-ti proteja spatele.
  2. Poarta incaltaminte cat mai comoda si haine cat mai lejere.
  3. Bea multa apa, chiar daca nu simti neaparat ca ti-e sete.
  4. Ia mese regulate. Pastreaza o alimentatie echilibrata, bogata in nutrienti si fibre (pentru prevenirea constiparii).
  5. Redu stresul. Daca nu poti elimina un factor de stres de la birou, gaseste o cale pentru a-i face fata, cum ar fi exercitii de respiratie, yoga sau o simpla plimbare de cateva minute.
  6. Renunta la orele suplimentare, mai ales daca activitatea ta implica efort fizic.
  7. Accepta ajutorul colegilor. Daca acestia vor simti nevoia sa te ocroteasca, nu ii refuza. Gandeste-te ca esti norocoasa ca ai astfel de colegi. Este o perioada unica din viata ta si ar fi pacat sa pretinzi ca nu s-a schimbat nimic in ceea ce te priveste.


Cum te pot ajuta colegele care au trecut prin experienta nasterii?

Este bine sa le ceri sfatul colegelor care sunt deja mamici sau asteapta, ca si tine, sa nasca. Iata ce le poti intreba:

  • Cat timp ai avut concediu post-natal?
  • Ce reactie au avut colegii si seful atunci cand i-ai anuntat ca esti insarcinata?
  • Ce ai facut pentru a fi la fel de eficienta, in ciuda oboselii specifice ultimului trimestru de sarcina?
  • Cum ai alungat starile de melancolie?
  • Cum iti organizezi programul, pentru a mentine echilibrul intre activitatile profesionale si acelea solicitate de noul tau rol, de mamica?