Ghidul legumelor de iarna

Ti se pare ca s-au rarit optiunile tale in materie de legume? Nu mai stii de unde sa-ti procuri vitaminele si minerale atat de necesare pe perioada iernii? Afla ca poti alege dintr-o multitudine de legume pe care le gasesti iarna. De asemenea este foarte importanta si modalitatea de pastrare si preparare a acestora.
Anghinarele

Informatii nutritionale: fier, tiamina (vitamina B1), potasiu, fosfor, cupru, fibre, vitamina C, niacina (vitamina B3).

Cum le alegi: culoare uniforma, suprafata neteda si ferma.

Pastrare si preparare: rezista cateva zile pastrate in frigider in pungi de plastic. Inainte de preparare, curata-le de cozi si frunze si stropeste-le cu zeama de lamaie pentru a preveni decolorarea.

Sfaturi utile: in salate; odata taiate miezul se va decolora. Pentru a le gati, se taie si se pot inabusi, praji sau fierbe la abur (circa 30-45 de minute). Fii atenta la timpul de gatire, altfel vor deveni prea moi. Introdu o furculita in leguma si daca aceasta va patrunde usor, inseamna ca a stat suficient la foc. Se serveste imediat fie adaugandu-i ulei de masline, fie felii de lamaie. Daca totusi preferi sa le consumi reci, clateste-le in apa rece, scurge-le bine si asorteaza-le cu vinegreta (sos rece preparat din otet, untdelemn, sare si piper).


Avocado

Informatii nutritionale: vitamina A, C si E, potasiu, fibre si fier.

Cum le alegi: trebuie sa fie tari la atingere, culoarea uniforma fara lovituri.

Pastrare si preparare: la temperatura camerei, deoarece in cateva zile se vor coace. Trebuie taiate in lungime, evitand samurele din mijloc. Freaca suprafata taiata cu o jumatate de lamaie pentru a preveni decolorarea. Foloseste o lingura pentru a consuma miezul.

Sfaturi utile: Incearca sa nu gatesti avocado. Serveste-l in salate cu ulei de masline, zeama de lamaie, sare si piper.


Varza de China (bok choy)

Informatii nutritionale: vitamina A si C si folati.

Cum le alegi: trebuie sa cauti bucatile care au funze de culoare verde inchis, lucioase si tulpina alba. Evita-le pe cele care au pete maronii pe frunze, deoarece inseamna ca nu au fost pastrate la temperatura recomandata.

Pastrare si preparare: este indicat sa le pastrezi in frigider, impachetate in pungi de plastic (insa, nu mai mult de 2 zile).
Daca este foarte cruda, poate fi gatita fara a fi taiata in prealabil. Rupe frunzele, taie tulpina de-a curmezisul.   

Sfaturi utile: in stre cruda, se serveste in salate. Pentru a o gati se recomanda fierberea tulpinei timp de 2 minute si abia apoi adaugarea funzelor. Se fierb impreuna inca 1-2 minute, se storc si se servesc. O alta optiune este de a cali 2-4 minute tulpina, apoi funzele (2-3 minute) si a le servi cu ghimbir si soia.


Conopida

Informatii nutritionale: vitamina C, folati si fibre.

Cum le alegi: capatani tari, albe sau crem la varfuri adunate in florete, frunze verzi, fara pete maronii.

Pastrare si preparare: se pot pastra mai mult de o saptamana in frigider. Inainte de a preparare, indeparteaza frunzele si de despart floretele in manunchiuri mici.

Sfaturi utile: se fierb in apa cu sare timp de 6-10 minute. Se serveste cat e calda, cu branza razuita, crutoane, chimen, boia de ardei sau patrunjel; se mai poate folosi in stare cruda in diverse salate.


Broccoli

Informatii nutritionale: vitamina C, folati si fibre.

Cum le alegi: alege capatanile tari, de culoare violacee la varfuri; bobocii de broccoli trebuie sa fie inchisi fara urme de flori galbene.

Pastrare si preparare: nu se pastreza mai mult de 3 zile in frigider. Inainte de folosire, clateste si indeparteaza frunzele.

Sfaturi utile: frunzele poti sa le folosesti in salate. Pentru a gati broccoli, se opareste cca 8-12 minute. Zeama de lamaie, branza, patrunjelul si mararul sunt combinatia perfecta pentru broccoli.


Varza de Brussel

Informatii nutritionale: vitamina C, A, folati si potasiu.

Cum le alegi: alege bucatile care sunt tari, fara pete maronii sau galbene.

Pastrare si preparare: rezista intre 7-10 zile in frigider.
Inainte de a o gati curata frunzele de la suprafata si taie un "X" la tulpina pentru a se fierbe mai usor.

Sfaturi utile: se fierbe la abur deasupra unui vas cu apa sarata, timp de 8-10 minute. Se inabusa in ulei de masline si se condimenteaza cu sare si piper. Alte arome care sunt potrivite sunt: boabele de mustar, otetul si sunca.


Varza

Informatii nutritionale: vitamina C si A.

Cum le alegi: alage capatanile tari si indesate, fara frunze rupte si innegrite.

Pastrare si preparare: rezista aproximativ o saptamana in frigider. Se spala, se taie in patru bucati si se indeparteaza cotorul.  

Sfaturi utile: se opareste in apa cu sare intr-un vas neacoperit timp de 5-7 minute. Pentru a-i da gust se foloseste putin unt, patrunjel si piper.


Radacina de telina

Informatii nutritionale: vitamina C, calciu si fier.

Cum le alegi: trebuie sa fie tare, medie si fara pete. Evita radacinile mari, deoarece sunt prea coapte si vor fi lemnoase in interior.

Pastrare si preparare: intr-un spatiu racoros su uscat rezista la pastrat mai bine de 1-2 saptamani. Se spala si se curata inainte de preparare.

Sfaturi utile: este delicioasa in salate. Inabusita impreuna cu o friptura sau fiarta si adaugata la piureul de cartofi da gust mancarurilor.


Castanele comestibile

Informatii nutritionale: importanta sursa de vitamina C.

Cum le alegi: alage-le pe cele cu coaja castanie si lucioasa.

Pastrare si preparare: se pot pastra la frigider, impachetate in pungi de plastic timp de cateva saptamani. Incrusteaza un "X" pe partea neteda a castanei, pentru a impiedica plesnirea coajei.

Sfaturi utile: sunt delicioase fierte in apa, insa sunt si mai bune daca sunt coapte pe gratar timp de 20 de minute.
Lasa-le sa se raceasca si se vor decoji foarte usor. De asemenea, se pot adauga si la supe sau fripturi.


Napii

Informatii nutritionale: vitamina C, A, calciu si fier.

Cum le alegi: crocant, frunze proaspete si deschise la culoare.

Pastrare si preparare: inainte de a-i pastra la frigider impacheteaza-le intr-o foaie de hartie si apoi in punga de plastic; isi vor pastra prospetimea doar 2-3 zile. Inainte de a-i prepara, clateste-i si indeparteaza frunzele aspre.

Sfaturi utile: in stare cruda pot fi folositi in salate. Pentru preparare inabusa-i in putin ulei de masline pana se inmoaie sau fierbe-i la abur.


Laptucile

Informatii nutritionale: vitamina A si C

Cum le alegi: frunze proaspete, crocante, fara pete galbene.

Pastrare si preparare: pentru a le pastra, indeparteaza frunzele galbene si nu le spala inainte de a le pune la frigider. Nu rezista mai mult de 3-4 zile.

Sfaturi utile: folosite pentru salata cu putin otet.


Pastarnacul


Informatii nutritionale:
vitamina C si folati.

Cum le alegi:
radacini tari, tinere si fara crapaturi. Radacinile mai batrane au coaja mai groasa si miezul lemnos.

Pastrare si preparare:
pastreaza-l la frigider 1-2 saptamani.

Sfaturi utile:
taie-l cubulete si foloseste-l la supe si tocane. Da un gust exceptional daca le fierbi la abur si le amesteci impreuna cu piureul de cartofi.


Ridichile negre

Informatii nutritionale:
importanta sursa de vitamina C.

Cum le alegi:
alege-le pe cele cu coaja ferma si fara crapaturi. Frunzele de la capat nu trebuie sa fie decolorate.

Pastrare si preparare:
se pastreaza foarte bine la frigider. Pentru a le consuma, curata-le bine si indeparteaza partea cu frunzele.

Sfaturi utile:
dau gust excelent salatelor.
Le poti folosi si pe post de garnitura. Frunzele de la capat pot fi maruntite si folosite pentru a da gust salatelor.


Rubarba

Informatii nutritionale:
vitamina C, fier si calciu.

Cum le alegi:
alege tulpinile lungi, subtiri si colorate total in rosu.

Pastrare si preparare:
rezista la frigider doar cateva zile. Daca tulpina este mai groasa, curata in strat mai gros. Frunzele sunt otravitoare.

Sfaturi utile:
aceasta planta erbacee legumicola trebuie neaparat gatita. Se poate adauga in supele de fructe, compot, gemuri si placinte. Este potrivita in combinatie cu carnea de miel.


Cartofii

Informatii nutritionale:
vitamina A, C, B6, fibre, cupru si potasiu

Cum le alegi:
medii, tari, ovali, fara lovituri.

Pastrare si preparare:
rezista mult daca sunt pastrati intr-un loc racoros, intunecat si uscat.

Sfaturi utile:
copti cu coaja aproximativ 30-45 de minute. Fierti timp de 20-30 minute si serviti piure.


Guliile

Informatii nutritionale:
vitamina C

Cum le alegi:
coaja trebuie sa fie alba sau rosu inchis.

Pastrare si preparare:
pastreaza-le 1-2 sapatamani in frigider. Se taie radacina si se curata.

Sfaturi utile:
se fierb in apa cu sare timp de 15-25 minute. Se folosesc in tocane, facute piure sau crude pentru o gustare. Se condimenteaza cu chimen, arpagic, patrunjel si piper.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Luiza pe 13 Dec 2006, 08:32
    Legumele si fructele

    Sunt total de acord cu o dieta sanatoasa . legumele si fructele ne dau energia necesara in fiecare zi. Ele au multe vitamine bogate si ne ajuta in rezolvarea multor probleme de sanatate. multumesc pentru aceast ghd al legumelor de iarna

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod