Ghidul fructelor de toamna

Toamna iti ofera o diversitate de fructe din care poti sa alegi pentru o gustare delicioasa. Sa nu mai pomenim de tartele cu fructe sau combinatiile de salate care iti pot face o dupa-masa mult mai "delicioasa".
Merele

Informatii nutritionale: fibre si vitamina C

Cum le alegi: tari, fara lovituri

Pastrare si preparare: se pastreaza la temperatura camerei aproximativ o saptamana si la frigider 6 saptamani. Pentru a servi feliile de mere, decojeste-le si pune zeama de lamaie la suprafata pentru a impiedica decolorarea lor.

Sfaturi utile: ideale pentru salate; adauga-le in mancarurile de orez; gatite sunt delicioase in prajituri, tarte sau in sosuri pentru carnea de pui si porc.


Bananele

Informatii nutritionale: vitamina B6, C, fibre, potasiu

Cum le alegi: coaja trebuie sa fie galbena, cu foarte putine pete maronii.

Pastrare si preparare: se pastreaza la temeratura camerei pentru a continua procesul de coacere, insa nu mai mult de o saptamana. Poti sa congelezi bananele foarte coapte pentru a le folosi la tarte.

Sfaturi utile: stropeste bananele cu zeama de lamaie pentru a impiedica decolorarea. Pentru un desert delicios: stropeste banana cu zeama de portocala si pune-o pe gratar.


Clementinele

Informatii nutritionale: vitamina C, fibre si folati

Cum le alegi: alege-le pe cele mai grele, in ciuda dimensiunii

Pastrare si preparare: rezista aproximativ o luna in frigider

Sfaturi utile: excelente in salate, precum si in combinatie cu carnea de pasare


Macesele

Informatii nutritionale: vitamina C si fibre

Cum le alegi: culoarea rosu-inchis, sa fie tari si proaspete

Pastrare si preparare: rezista 2 saptamani la pastrare in frigider.


Sfaturi utile: excelente pentru asortarea unui sos, folosite ca si umplutura sau in prajituri.


Strugurii

Informatii nutritionale: vitamina C

Cum le alegi: boabe tari si bombate

Pastrare si preparare: nu-i pastra mai mult de o saptamana in frigider

Sfaturi utile: adauga-i la salate sau serveste-i impreuna cu branza sau alune


Grepfrutul

Informatii nutritionale: vitamina C, fibre si folati

Cum le alegi: sa fie greu, tare si cu coaja subtire

Pastrare si preparare: la temperatura camerei rezista pana la 10 zile, iar in frigider aproximativ 2-3 saptamani

Sfaturi utile: adauga la salata de legume sau fructe; este delicios impreuna cu carnea de peste


Kiwi

Informatii nutritionale: vitamina C si fibre

Cum le alegi: trebuie sa fie tare

Pastrare si preparare: la temperatura camerei rezista 3-5 zile; congeleaza fructele de kiwi in pungi de plastic, timp de 2-3 saptamani.

Sfaturi utile: stropeste carnea cu kiwi inainte de a o gati pentru mai multa savoare; in salate si tarte.
Este delicios in combinatie cu sunca.


Portocalele

Informatii nutritionale: vitamina C, fibre si folati

Cum le alegi: tari, cu coaja subtire pentru a le stoarce si cu coaja mai groasa pentru a le consuma in stare naturala

Pastrare si preparare: se pastreaza la temperatura camerei o saptamana, iar la frigider mai mult

Sfaturi utile: potrivita pentru salate; este o combinatie buna impreuna cu ceapa, maslinele si castravetii


Perele

Informatii nutritionale: vitamina C si fibre

Cum le alegi: trebuie sa fie putin moi

Pastrare si preparare: la temperatura camerei pentru cateva zile, apoi in frigider inca 1-2 zile

Sfaturi utile: dupa ce le cureti, stropeste-le cu zeaza de lamaie ca sa nu se decoloreze; sunt perfecte pentru salate, prajituri, tarte. De asemenea, le poti servi impreuna cu branza.


Curmale

Informatii nutritionale: vitamina C

Cum le alegi: culoarea cojii trebuie sa fie rosu spre portocaliu, fara pete galbene; lasa-le sa se coaca intr-o punga de hartie impreuna cu un mar si o banana

Pastrare si preparare: se pasteaza in frigider si e indicat sa se consume in maxim 2 zile

Sfaturi utile: decojeste-le pentru a le consuma in stare cruda; le poti adauga in salate de fructe sau legume


Rodiile

Informatii nutritionale: vitamina C si fier

Cum le alegi: sa fie grele, coaja trebuie sa straluceasca

Pastrare si preparare: in frigider rezista 2 saptamani

Sfaturi utile: foloseste-le zeama pentru a da gust bauturilor si cremelor; poti face si un gem de portocale


Gutuile

Informatii nutritionale: vitamina C, B2 si fibre

Cum le alegi: cele galbene sunt coapte; evita-le pe cele cu pete maronii

Pastrare si preparare: apar foarte repede pete maronii pe coaja, insa nu afecteaza calitatea fructului; pastreaza-le in pungi de plastic in frigider timp de cateva saptamani

Sfaturi utile: gutuile sunt mai bune in gem


Mandarinele
    
Informatii nutritionale: vitamina C, fibre si folati

Cum le alegi: sa fie grele si fara pete maronii

Pastrare si preparare: se pastreaza la temperatura camerei cateva zile, iar apoi se pun la frigider

Sfaturi utile: sunt perfecte in salate de fructe si legume, insa fii atenta la samburi; le poti combina cu carnea de pasare


Castanele

Informatii nutritionale: vitamina C

Cum le alegi: coaja trebuie sa fie maronie, lucioasa

Pastrare si preparare: se pastreaza in frigider in pungi de plastic

Sfaturi utile: le poti praji, fierbe sau sa le adaugi la supe.

Citeste si "Ghidul legumelor de toamna"