Vacanta cu program redus

Contextul economic, extrem de nefavorabil, problemele de la serviciu ori alte motive (renovezi casa, te dedici studiului, esti singura etc.) te obliga anul acesta...

Contextul economic, extrem de nefavorabil, problemele de la serviciu ori alte motive (renovezi casa, te dedici studiului, esti singura etc.) te obliga anul acesta sa nu poti pleca in vacanta? Exista solutii si pentru aceasta situatie neplacuta.

Concediul este o necesitate, nu un lux


Nu vreau sa-ti pun sare pe rana dar, din moment ce ai decis ca in aceasta vara sa renunti la concediu, trebuie sa stii ca perioada de intrerupere a activitatii obisnuite este benefica pentru organsim. Ritmul cotidian (birou-pat-birou-pat), trebuie intrerupt macar pentru cateva saptamani intr-un an. Studiile arata ca cei care nu isi iau concediu pierd in medie cinci ani din viata, doar din cauza stresului acumulat la serviciu.

Absenta concediului predispune la depresii, boli de inima si scade imunitatea organismului, potrivit Web.com, care il citeaza de John de Graaf (directorul unei organizatii americane care pledeaza in favoarea a macar doua saptamani de vacanta la fiecare opt-noua luni de munca).
Trebuie sa stii ca femeile au o si mai mare nevoie de vacanta decat barbatii.

Psihologii sustin ca in aceasta lume obsedata de munca, cei care gasesc timp pentru relaxare si concediu, traiesc mai mult.

In Romania, situatia este ingrijoratoare. Rezultatele unui sondaj realizat de GfK Romania arata ca doi din zece romani nu au fost niciodata in concediu, iar sapte din zece vor alege anul acesta sa ramana la serviciu, si sa renunte la vacanta.

Concediul la serviciu


Ai decis sa ramai la serviciu, anul acesta? In jurul tau mai toti colegii au fost, sunt sau urmeaza sa plece in vacanta. Alina, de 33 de ani ne-a povestit: „Nu imi pot permite luxul de a pleca in concediu, desi am vreo 15 zile libere. Prefer sa raman la serviciu, pe baricade. Cred ca este mai bine pentru cariera mea, cu atat mai mult cu cat, din cauza crizei, sunt destule probleme.
O sa plec la iarna sau vara viitoare”
.

Si totusi cum faci fata acestei situatii? Solutia se numeste reorganizare. Iata sfaturile lui John de Graaf, in cartea „Ia-ti timpul inapoi!” (publicata in 2003):

  • Stabileste o perioada de doua-trei saptamani in care, desi mergi la serviciu, trebuie sa te simti si sa te comporti ca si cum ai fi in concediu;
  • Ai copii? Daca da, trimite-i in tabara sau la bunici;
  • Pregateste-ti casa de concediu: o curatenie ceva mai serioasa, cateva schimbari in casa (o lenjerie de pat noua sau un set nou de cani pentru cafeaua de dimineata, un sezlong pentru balcon si doua ghivece noi cu flori – de exemplu);
  • Cumparaturi speciale la capitolul mancare (obligatoriu un stoc de inghetata, dar si produse congelate, pentru a caror preparare ai nevoie de maxim 20 de minute);
  • In perioada concediului la serviciu sunt permise, cu limita si mult autocontrol, o serie de abuzuri de genul: fastfood, bere, pizza si inghetata;
  • Contacteaza distribuitorul de cosmetice si improspateaza-ti stocul de produse de frumusete – doar esti invacanta;
  • Imbogateste-ti garderoba cu una, doua tinute de vacanta;
  • Cu exceptia orelor petrecute la serviciu, renunta complet la orice alte activitati obisnute.
    Nu mergi la cumparaturi (decat pentru distractie), nu faci curat, nu speli, nu platesti facturi. Doar esti in vacanta!
  • Imbraca-te, chiar si la serviciu, in tinute lejere, de vara!
  • In masura in care este posibil, du-te la serviciu cu o ora mai tarziu sau pleaca cu o ora mai devreme;
  • Mergi la munca pe rute ocolitoare. Oricum orasele sunt mai libere vara, pentru ca toata lumea este plecata in concediu!
  • Fa-ti in fiecare seara un program: un film, o iesire cu prietenii sau o cina la restaurant cu iubitul;
  • O pizza cu bere pe balcon (dupa ce l-ai udat cu apa), cu partenerul, poate fi foarte relaxanta;
  • Plimba-te noaptea prin oras: du-te intr-un parc, la muzee, profita de toate concertele.