Mai bine la oras
La data cercetarii, dintre absolventii invatamantului superior aveau un loc de munca 60,9%, in timp ce ponderea corespunzatoare celor cu studii medii a fost de 35,0%, respectiv de 14,6% in cazul persoanelor cu nivel scazut de instruire. 39,6% dintre persoanele rezidente in mediul urban aveau un loc de munca, fata de 26,3% in cazul celor din mediul rural.
De altfel, si specialistii in resurse umane spun ca este mult mai usor astazi de gasit de lucru in mediul urban, in special in marile orase. "Multi tineri migreaza astazi din orasele mici catre cele mari, in speranta gasirii unui job mai bun. Aleg sa stea mai multi in acelasi apartament si sa imparta chiria, iar in cativa ani, daca muncesc serios, reusesc sa-si faca un rost", spune Alina Negrea, senior partner la APlus Performance din Bucuresti.
Contactarea directa a patronului
Insa doar venirea in marile orase sau in Capitala nu este suficienta. Odata sositi aici, tinerii trebuie sa-si caute activ un loc de munca. Asta nu inseamna doar trimiterea CV-ului la site-urile de joburi. Astazi acest lucru nu mai este de ajuns. “Am dat anunt pentru un post de junior si am primit 343 de CV-uri”, spune patronul unei mici agentii de publicitate. El este de parere ca astazi reusesc cei care stiu sa se evidentieze “de gloata”.
De aceea, banala aplicatie la un site de joburi nu mai este de ajuns. De altfel, acest lucru a fost inteles si de unii tineri. Cercetarea Institutului National de Statistica releva faptul ca metodele active au fost principalele metode de cautare folosite de catre tineri pentru gasirea primului loc de munca semnificativ (37,9% au contactat direct patronii sau factorii responsabili cu angajarea, iar 37,5% au apelat la familie, rude si prieteni).
Solutia: fara pretentii!
La ultimele targuri de locuri de munca au reusit sa-si gaseasca posturi cei care nu au avut pretentii financiare foarte mari si cei care au fost dispusi sa-si largeasca orizontul de cautare. Asta inseamna ca au acceptat si joburi care erau in domenii conexe pregatirii lor.
Expertii in resurse umane le recomanda tinerilor care vor cu adevarat sa lucreze sa accepte, cel putin pana la finalizarea crizei, orice pozitie, in orice companie. Si asta pentru ca timpul trece, iar lipsa unui job se va vedea in CV si peste doi ani. Iar timpul petrecut intr-un job oarecare va constitui experienta, care va fi de mare folos in viitor.
Cerinta obligatorie: seriozitate maxima
Pentru a cuceri angajatorul, sunt necesare seriozitatea si implicarea. Astazi recrutorii cauta atat omul care se potriveste cu postul, care este foarte bine pregatit, dar care da si dovada de maxima seriozitate. “Astazi, angajatorul are de unde alege. Nu mai alearga dupa candidat, ci il alege, mai ales daca este vorba despre pozitii dedicate incepatorilor”, motiveaza Alina Negrea. De aceea, candidatii trebuie sa nu fie superficiali sau, mai rau, sa arate ca sunt gata sa plece la prima suta de lei oferita in plus.
Posteaza comentariu