Te faci auzita la serviciu?

Ti se intampla de multe ori sa intri intr-o sedinta cu o gramada de idei pe care vrei sa le discuti cu ceilalti, iar cand sedinta a luat sfarsit sa constati ca...
Ti se intampla de multe ori sa intri intr-o sedinta cu o gramada deidei pe care vrei sa le discuti cu ceilalti, iar cand sedinta a luatsfarsit sa constati ca nu ai pus nimic in practica? Nu este greu sa tefaci ascultata, trebuie numai sa stii cum sa o faci. Repeta-ti in gand ceai de facut, spune cu voce tare sau scrie pe hartie si treci la treaba.

Imagineaza-ti: Te afli intr-o sedinta in care se discuta despreimplementarea unui nou program in departamentul in care lucrezi. Dupaceva timp, prezinti celor prezenti si ideea ta. Dar ce pacat, nimeni nueste de acord cu ea.
Zece minute mai tarziu o colega spune "Hei, mi-a venit o idee..." Si apoireia ideea ta aproape cuvant cu cuvant.
De data asta, minune: ideea esteaprobata. Tu ramai si te intrebi de ce nimeni nu a aprobat-o atunci canda venit din partea ta.

Ti se pare ca si tu patesti la fel? Sa stii ca nu esti singura.Unul dintre motivele pentru care ideile nu sunt acceptate de la primaexpunere este diferenta de gandire. Femeile tind sa fie intuitive. Eletrag concluziile si isi exprima parerea inainte ca barbatii sa ajungala acealsi rezultat. Daca se poarta o discutie logica care sa conducala rezultate, atunci ideea va fi imbratisata si de cei mai pesimisti(barbatii, de obicei).

Asa ca daca faci parte din categoria celor optimisti si vrei ca ideeata sa fie luata in seama, ar fi bine sa o scrii pe o foaie de hartieinainte de a o prezenta colegilor.
In timp ce acestia continua discutia,tu poti "lucra" la o dezvoltare a ideii. La un momentat grupul se vauita la tine si va spune: "o grozav, notezi totul". Si in final vei fivazuta ca cineva care a ajutat consililul in luarea deciziilor.

Invata sa exprimi ceea ce vrei
Pentru ca o idee sa fie acceptata depinde si de cum o prezinti. De obiceicei care doresc sa se faca auziti la locul de munca vorbesc tare, apasatsi direct.
Unii sunt mult prea politicosi: "Nu stiu daca va merge asa" sau "Probabilca va-ti gandit deja la asta". Asfel de expresii nu fac altceva decatca restul dicutiei sa fie ignorata.

Oricum nu rezolvi problema doar daca le spui angajatilor savorbeasca.
Unii dintre ei au nevoie de timp inainte de a-si prezentaideile; altii se tem ca atunci cand vorbesc se fac de ras. Companiilecare vor ca angajatii sa contribuie cu idei trebuie sa-i invete pemanageri cum sa comunice cu acestia.

Cel mai important lucru este ca managerii sa observe comportamentulfiecarui conducator de grup, sa vada ce rol isi asuma acesta. Dacaintr-o sedinta este ascultata parerea fiecarui participant, se poateajunge la ceva util. Dar participantii sunt deseori influentati de ceeace s-a vorbit in fiecare departament inainte de sedinta si de multe orinu-si spun parerea pentru a nu-si supara sefii.

Cand scrisul este necesar
O idee mai buna ar fi ca fiecare angajat sa scrie pe o foaie dehartie ceea ce doreste, chiar daca se intampla inainte sau dupasedinta.
Japonezii practica ceva de genul acesta. Fiecare angajat seintalneste cu un "indrumator" inainte de sedinta. Indrumatorul face apoio prezentare a opiniilor angajatilor. Este mult mai comod astfel pentrucei ale caror idei nu sunt acceptate.

Pentru a profita si de ideile celor care au nevoie de timp de gandire sidupa sedinta, managerii ar trebui sa spuna ceva de genul "Daca cinevamai are idei pana maine dimineata, sa le scrie pe o foaie de hartie sisa le lase pe biroul meu".
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod