Strategii de supravietuire dupa pierderea serviciului

Ce ar putea avea in comun divortul, detentia si pierderea locului de munca? Psihologii care s-au ocupat cu studierea stresului spun ca toate aceste evenimente...

Ce ar putea avea in comun divortul, detentia si pierderea locului de munca? Psihologii care s-au ocupat cu studierea stresului spun ca toate aceste evenimente se afla in primele cinci locuri in topul celor mai stresante intamplari din viata noastra. Daca ti-ai pierdut serviciul de curand, acorda-ti o pauza. Treci prin una din cele mai dificile perioade din viata ta.

In functie de cat de mult iti placea locul tau de munca si cat de important era acesta pentru tine, pierderea lui poate avea un efect puternic asupra starii tale de bine atat fizice cat si emotionale. Este foarte important sa recunosti etapele emotionale prin care treci in urma unei astfel de pierderi pentru a reusi sa identifici unde anume te afli in acest ciclu si daca ceea ce simti este normal pentru momentul respectiv. Exista sase etape emotionale pe care le experimentezi in urma pierderii locului de munca, similare celor pe care le simti dupa moartea cuiva drag: "socul si refuzul", "teama si panica", "mania", "targuiala", "depresia" si "resemnarea temporara".

Socul si refuzul apar imediat ce primesti vestea.
Teama si panica
se vor face simtite abia in urmatoarele zile in timp ce iti analizezi situatia financiara si iti evaluezi necesitatea inceperii cautarii unui nou loc de munca.
Mania
vine aproape imediat - si este periculoasa daca este obositoare si i se permite sa se agraveze. Nu toti trecem prin etapa targuielii, ceea ce inseamna ca incepi sa cauti unele modalitati de a interveni exceptional acolo unde ti-ai lasat promisiuni neterminate in reintoarcerea ta plina de generozitate la locul tau de munca.


Depresia
poate fi moderata si vindecata cu o repriza buna de plans. Sau, poate fi atat de intensa, incat sa inhibe functiile normale si sa ceara asistenta medicala. In cazul in care cautarea unui nou loc de munca este prelungita prea mult s-ar putea sa experimentezi crize de depresie repetate.
Resemnarea
este etapa in care folosesti deja o atitudine optimista si mergi mai departe in cautarea realista a unui nou loc de munca. Felul in care vei trece peste aceste etape s-ar putea sa difere foarte putin de descrierile facute, dar ceea ce este cu adevarat important este felul in care vei face fata fiecareia dintre ele si care va fi procesul prin care vei trece.

Poate ca la inceput nici nu realizezi cat de important era acel loc de munca pentru tine, insa saptamanile care vor preceda pierderea acestuia cu siguranta vor fi chinuitoare. De cele mai multe ori, se intampla ca durerile de cap sa nu-ti mai dea pace, sa vrei sa dormi tot timpul si sa-ti fie greu sa interactionezi cu membrii familiei sau cu prietenii. Este important sa nu te lasi controlat(a) de o astfel de stare si sa te gandesti ca decizia luata de fostul angajator nu iti va afecta tot restul vietii. Trebuie sa preiei controlul si sa iti organizezi un plan de cautare a unui nou loc de munca. Nu uita: nu se sfarseste viata odata cu pierderea locului de munca.

Specialistii au descoperit ca modalitatea cea mai buna de a face fata factorilor de stres provocati de pierderea locului de munca este organizarea unui plan de actiune pentru gasirea unui nou serviciu.
Acesta trebuie sa se concentreze asupra a sase aspecte importante a grijii fata de propia persoana:

- Dieta: Ai descoperit ca mananci foarte multe dulciuri sau ca bei multa cafea sau alcool? Probabil esti in cautarea anumitor alimente care sa te faca sa te simti mai bine din punct de vedere emotional. Incearca sa adaugi cat mai multe alimente sanatoase dietei tale zilnice, cum ar fi fructele, legumele proaspete, shake-urile cu proteine si batoanele energizante. Bea cat mai multa apa cu gheata.

- Odihna: Te odihnesti suficient de bine in fiecare noapte? Daca nu, trebuie sa-ti eliberezi mintea de toate gandurile spinoase inainte de a merge la culcare. O buna modalitate de a face acest lucru este sa-ti notezi pe o hartie toate aceste ganduri, iar tot ceea ce simti sa fie scris intr-un jurnal. Fa o baie calda si cu aburi. Incearca sa folosesti sapun de lavanda, despre care se spune ca relaxeaza si te ajuta sa dormi. Citeste o carte buna sau cateva poezii.

- Exercitiile: Ai o activitate fizica intensa? Nu este nevoie sa cheltui foarte multi bani pentru a merge la o sala de fitness - mai ales acum cand bugetul este restrans. Plimbarile prin parc sunt cel mai bun exercitiu - si sunt gratis. Daca temperaturile sunt ceva mai scazute, afla informatii despre activitatile sportive organizate la care ai putea participa sau convinge-ti un prieten sa-ti tina companie.

- Starea de spirit: Iti faci timp in fiecare zi pentru a-ti analiza sentimentele? Vei descoperi ca, daca te vei gandi cateva minute in fiecare zi la ceea ce ti se intampla, acest lucru te va ajuta sa faci fata perioadei de stres.
Unele persoane gasesc ca le face bine sa se implice in activitati comunitare sau sa se alature unor anumite organizatii. Chiar si timpul petrecut intr-o biblioteca te poate ajuta la nivel spiritual sa faci fata provocarilor la care te supune viata. Multi altii prefera cateva minute de meditatie in liniste.

- Organizarea timpului: Stii cum iti petreci timpul in fiecare zi? Invatand cum sa te organizezi acum, cand ai suficient timp la dispozitie, te vei bucura de imense beneficii pe viitor. In acest timp, invata sa te organizezi pe termen scurt, sa-ti formulezi cateva scopuri simple si sa te multumesti cu realizarea acestora. Gaseste o alternativa pentru privitul la televizor - este cea mai mare pierdere de timp. Este momentul potrivit pentru a desfasura activitati de voluntariat in domenii care iti fac placere, ceea ce te va putea conduce chiar catre un angajament de lunga durata.

- Sanatatea mentala: Persoanele care tocmai si-au pierdut locul de munca, de cele mai multe ori, uita de sansele pe care o astfel de pierdere i le poate aduce. Gandeste-te la oamenii pe care i-ai intalnit in ultimii ani. Este posibil sa existe mai multi printre acestia care si-au parasit locul de munca doar pentru a-si gasi activitatea profesionala la care aspira de multa vreme sau pentru a-si urma adevarata chemare in viata. Incearca sa privesti pierderea serviciului ca pe o sansa de a-ti face viata mai buna. Fa-ti o lista cu activitatile care iti plac cu adevarat si vezi daca acestea pot fi desfasurate la un serviciu concret.


Decat sa te intorci iar la un domeniu care nu te multumeste pe deplin, foloseste-ti aceasta sansa pentru a-ti reevalua cariera si poate sa iei decizia de a face o schimbare. Gandeste-te la o schimbare importanta care te-ar putea face sa te trezesti fericit(a) in fiecare dimineata si care ti-ar putea aduce placerea de a lucra chiar si in weekend.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care nu trebuie sa-l uiti este ca exista nenumarate persoane care iti pot da o mana de ajutor in astfel de situatii: de la rudele apropiate, la psihologi, agentii de recrutare pana la persoane intalnite intamplator. Oricine te poate ajuta sa-ti organizezi "un plan de bataie", este binevenit. Daca ti-ai pierdut locul de munca de cateva saptamani si inca nu ai capacitatea de a trece peste aceasta perioada, specialistii iti recomanda sa ceri imediat ajutorul persoanelor specializate. Nu ezita sa te inscrii in banca de date a unei agentii de recrutare.