"E tare greu sa lucrezi intr-un spital. Vrei, nu vrei, la un moment dat tot iti vine randul sa faci de garda de revelion sau de Craciun. Am petrecut pana cum de cateva ori sarbatorile la serviciu. La inceput, am fost trista, insa in timp am invatat sa ma bucur sarbatoare, indiferent de locul in care ma aflu”, spune Claudia T., din Piatra Neamt, asistenta la Spitalul Judetean Neamt.
Ca ea, sunt multi care lucreaza de Craciun sau de Revelion, zile, prin traditie, dedicate familiei sau prietenilor ori petrecerilor - doctori, asistente, infirmiere, politisti, pompieri, vanzatoare la magazinele non-stop ori lucratori la benzinarii, chelneri, ospatari sau taximetristi.
Specialistii in resurse umane le recomanda acestor categorii de persoane sa incerce sa se mobilizeze si sa faca in asa fel incat sa se simta bine si cu colegii de serviciu, chiar daca pe unii nu-i suporta.
Nu uita sa mai si muncesti!
Iar daca spiritul sarbatorilor te-au prins cam tare, incearca sa-ti amintesti ca ai venit la serviciu nu pentru prezenta, ci pentru a-ti face treaba cum stii tu mai bine. In fond, acum, cand sunt putini oameni la job, greul cade pe umerii tai, iar orice greseala se va vedea rapid si va fi fi sanctionata.
Psihologul Gina Gheoca explica de ce si frumoasele sarbatori de iarna produc dezechilibre: “Orice schimbare perturba echilibrul organismului. In sfera psihologica se resimte cel mai bine, oamenii devenind mai stesati. Daca trebuie sa mergi la munca in aceasta perioada este si mai greu pentru ca trebuie sa-ti mentii nivelul de concentrare ridicat, astfel incat sa functionezi normal”. In aceste conditii, specialista recomanda sa faci pauze mai mari decat de obicei, sa apelezi la tehnici de relaxare, cum ar fi masajul. De folos, mai spune Gina Gheoca, sunt si crearea la locul de munca, pentru aceasta perioada, a unei atmosfere calde, sigure, in care sa te simti bine.
Sefii, atenti cu subalternii
Si sefii trebuie sa fie extrem de atenti cu subalternii. Asta nu inseamna sa le trimita un e-mail sec, de felicitare, sau sa le dea cadouri standard.
Colindele si uraturile unesc echipa
Exista si o parte buna a sarbatorilor facute la munca: mareste coeziunea grupului. “Colegii se cunosc mai bine, isi rezolva anumite animozitati aparute de-a lungul anului, se pot lega prietenii”, este de parere expertul Gina Gheoca.