Oamenii buni sunt rari si pe timp de criza

Desi locurile de munca sunt astazi mult mai pretuite, iar candidatii se straduiesc din rasputeri sa faca fata la interviuri, angajatorii sunt tot mai nemultumiti in privinta aplicantilor.
Desi locurile de munca sunt astazi mult mai pretuite, iar candidatii se straduiesc din rasputeri sa faca fata la interviuri, angajatorii sunt tot mai nemultumiti in privinta aplicantilor. Ei spun ca oamenii cu adevarat buni si talentati in domeniul lor de activitate se gasesc la fel de greu ca si inainte de criza.

"Nu gasesc un inginer de structuri care sa fie pregatit foarte bine pe parte tehnica, sa aiba experienta si care sa stea foarte bine si la capitolul comunicarea cu oamenii. Cu aceeasi situatie ma confrunt si la muncitori - electricieni, zidari, tamplari, instalatori, sudori. Am nevoie de oameni seriosi", se plange Mircea Dadui, patronul unei firme de constructii din Iasi.

De altfel, ultimul studiu al companiei de resurse umane Manpower privind deficitul de talente scoate in evidenta faptul ca situatia nu este tocmai roz.
31% dintre angajatori, la nivel global, si 36% dintre angajatorii din Romania au declarat ca au dificultati in acoperirea pozitiilor deschise.


Inginerii si reprezentantii de vanzari, greu de gasit


In topul celor mai dificile pozitii de acoperit la nivel global sunt muncitorii calificati, reprezentantii de vanzari, tehnicienii si inginerii. Topul pozitiilor cu deficit de talente in Romania este aproape identic cu cel din 2009 si 2008, pentru al treilea an consecutiv posturile de inginer, muncitor calificat si reprezentant vanzari fiind cel mai greu de acoperit.

"Desi numarul de companii care intampina dificultati in acoperirea pozitiilor cheie s-a redus simtitor in 2010 fata de 2009 datorita schimbarilor aparute in raportul cerere/oferta, deficitul de talente ramane inca o problema importanta pentru peste o treime din angajatorii din Romania.
Acest rezultat al studiului confirma faptul ca nu atat numarul candidatilor disponibili pe piata muncii este important, cat mixul si nivelul competentelor acestora.  Cresterea numarului de persoane aflate in cautarea unui loc de munca nu elimina nevoia confirmata in ultimii ani de investitii in oameni atat in timpul anilor de studiu, cat si in cadrul companiilor angajatoar
e”, afirma Camelia Stanculescu, director general al Manpower Romania.

Se cauta persoane care invata rapid, cu initiativa si flexibile


In aceasta situatie, solutia pe care o au angajatorii este extinderea cautarilor si catre acei candidati care pot migra dintr-un sector de activitate in  altul, dintr-un oras in altul, catre cei care vor o schimbare de roluri si catre candidatii nou intrati pe piata muncii. "Companiile se indreapta din ce in ce mai mult catre zona de potential antrenabil.
Astfel, compensarea unui nivel mai redus al competentelor necesare ce pot fi dezvoltate pe parcurs se face prin atragerea de persoane cu abilitati de invatare rapida, cu initiativa, flexibile, orientate catre performanta
", considera Camelia Stanculescu.

Angajatorii, subliniaza Jeffrey A. Joerres, presedinte si CEO la Manpower, trebuie sa-si recalibreze nevoile si sa ia in considerare si candidati care nu pot avea toate competentele specifice unui loc de munca, identificand persoanele cu potential antrenabil: "Chiar daca unii candidatii nu se potrivesc perfect in prezent, ei pot sa dea dovada de flexibilitate, curiozitate intelectuala si personalitate pentru a compensa lipsa anumitor competente ce pot fi dobandite ulterior".

Top 10

Cele mai cautate pozitii in 2010 in Romania


1. Inginer
2. Muncitor calificat
3.
Reprezentant vanzari
4. Sofer
5. Manager
6. Operator productie
7. Muncitor necalificat
8. Personal IT
9. Personal pentru hoteluri si restaurante
10. Personal contabil si financiar.

Cele mai cautate pozitii in 2010 in EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa)


1. Muncitor calificat.
2. Reprezentant vanzari.
3. Tehnician (in special cei din productie/operatiuni – inginerie sau mentenanta)
4. Sofer
5. Personal contabil si financiar
6. Inginer
7. Bucatar
8.  Pozitii de secretariat, administrativ si de suport
9. Personal IT
10. Doctor.

Sursa: studiul Manpower privind “Deficitul de Talente”, dat publicitatii la finele lunii mai 2010
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • otilia pe 29 Iul 2010, 11:40
    oameni buni si rai

    Da , este foarte adevarat . Titlul este foarte sugestiv.Din experienta am intalnit oameni si oameni . Stiu ca un om generos,un angajator credibil anul trecut ,a devenit un tiran si un om de nerecunoscut anul acesta. surprize la tot pasul si nu unele foarte bune.

    1
    1

  • dana pe 29 Iul 2010, 09:01
    oameni buni rari...

    PERFECTA DREPTATE AI ADRIANA DIN PACATE ASTA ESTE CRUNTA REALITATE IN ROMANIA SI CONCRET SI SOTUL MEU ESTE IN ACEASI SITUATIE. ARE 3 FUNCTII CUMULATE IN UNA SI TREBUIE SA GANDEASCA SI IN LOCUL INGINERILOR CARE NU STIU CITI UN PROIECT SI SUNT TOTALI PARALELI CU DOMENIUL LOR DE ACTIVITATE... DRAGII DE EI PATRONI SI ANGAJATUL SA FIE MULTUMIT CU 600 RON PE LUNA BONURILE LE-AU TAIAT CA NU-SI PERMIT SA PLATEASCA IMPOZIT SI TU FRAIERE ANGAJKAT SA TRAIESTI CUM POTI DIN ACESTI BANI CA DOAR SEFII SUNT OBISNUITI DOAR CU LUXUL...ASTA E .... SI SE PLANG CA NU AU OAMENI BUNI DAR NU STIU SA APRECIEZE PE CEI BUNI.

    0
    2

  • Adriana pe 29 Iul 2010, 06:44
    oameni buni si rari pe timp de criza

    Oameni buni exista dar sunt tratati ca sclavi moderni. Unii dintre angajatorii nu apreciaza acest lucru, abuzand, paltindu-i cat mai putin si punanu-le in spate cat mai multa munca ca sa taie cheltuielie si sa ridice profiturile si primele pentru sefi. Nu mai mir ca angajatorii se plang ca nu gasesc prostii care sa munceasca ca niste magari pe bani putini si sa-i ii imbogateasca pe ei peste noapte.Bafta in gasirea candidatilor sau meseriasilor trecuti prin scoli cu multe cheltuieli si sacrificii care incearca sa aiba un trai decent, sa vina sa lucreze pe bani putini si nu apreciati la adevarata lor valoare.Asta numesc eu ca s-ar gasi candidati, dar nu s-ar gasi mixul si nivelul competentelor acestora, angajatorul cere prea multe dar ofera prea putin de aceea apar atatea probleme.

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod