Sunt frumoase legendele despre consultanti in general si despre ceiindependenti in special. Alina Popovici a decis, de curand, sa paraseascapostul de HR Manager pe care il avea in cadrul firmei Germanos, pentru alucra pe cont propriu. Alina nu este numai o profesionista in domeniulsau ci are si un talent innascut al scrisului. Te vei convinge citindcele de mai jos.
Nu mi s-a intamplat numai mie. Proaspat absolventa de facultate, cautamde lucru fara sa stiu de fapt ce vreau. Am inceput sa merg la interviurisi, la cel mai profesionist dintre ele, am fost intrebata unde ma vadpeste cinci ani. Am raspuns (nu as recomanda nici unuia dintre candidatiirecomandati de mine sa faca asta) "facand ceea ce faceti dumneavoastraacum - luand interviuri".
Ca nu am obtinut postul de ReprezentantMedical am stiut in clipa urmatoare, desi cel din fata mea si-a pastratprofesionalismul pana la sfarsit.
Dar tot in clipa urmatoare am stiutceea ce caut. Fara studii de specialitate si fara pic de experienta,peste o luna am candidat pentru postul de recrutator intr-o firma deconsultanta. Si am obtinut postul pentru ca asta imi doream cu adevarat.Peste vreo doi ani, angajata de data asta intr-o mare multinationalarenumita pentru scoala sa de resurse umane, am cunoscut cativa consultantiindependenti. M-a "furat" imaginea lor: siguri pe ei, cu experientefascinante, multe din ele traite in tari pana la care abia masuramdistanta pe harta, avand ca birou laptop-ul si telefonul mobil. Stiam ca"fee"-ul pentru o zi de consultanta insemna salariul meu (deloc mic,de altfel) pe cateva luni, uneori pe un an.
Am avut aceeasi senzatie:vreau sa fiu ca ei. I-am provocat la discutii, asteptand sa ascultpovesti de succes, in care iti stii programul cu trei luni inainte,petreci vacante in locuri exotice si descoperi solutii miraculoase intimp ce te uiti la filme de arta.
Mai mult ca orice, vroiam sa ascultpovestea omului care este PROPRIUL LUI SEF.Din nou, am avut noroc. Inainte chiar de a-mi imagina ca voi ficonsultant, am aflat ca spontaneitatea multora este bine pregatitadinainte si ca solicitarile de la clienti vin daca iti petreci jumatatedin timp facand "networking". Ca "fee"-ul nu se calculeaza pornind dela costul unei vacante in Bahamas, ci pentru ca - uneori - reprezinta unanumit procent din implementand solutia propusa de consultant.
Vorbeam cuoameni normali: obositi de atatea calatorii si schimbari de fus orar, cuesecuri si succese, ducand dorul unor familii impartite pe trei continentesi asteptand Craciunul pentru ca sa doarma acasa. Am invatat ca atuncicand esti propriul sef devii mai dur cu tine decat oricine altcineva:clientii iti impun un ritm pe care nici un sef nebun nu ti l-ar propune.
Am ajuns consultant independent.
Probabil ca piata din Romania nu este gata pentru consultantiindependenti, cel putin nu in resurse umane. Firmele de consultantaapeleaza la freelanceri doar atunci cand obtin proiecte pentru careresursele lor sunt total depasite. Altfel, evita sa faca scoala "gratuita"pentru o posibila concurenta. Cat despre firmele-client, acestea fie suntconstranse de contracte de consultanta la nivel international, fie suntreticente fata de o carte de vizita cu un nume si un numar de telefonmobil.
Este de inteles. Dar pe piata incep sa isi faca loc specialisticare, in timp, au demonstrat ca au, pe de o parte, principii solidesi, pe de alta parte, rezultate adevarate. Oameni pentru care numelelor este o garantie in sine, care nu se cere a fi sustinuta de sediiopulente si de capital social impresionant. Niciodata piata nu a fostmatura de la inceput pentru un produs nou sau pentru un serviciu nou. Avenit oferta si piata s-a "educat". De cele mai multe ori in Romania,au fost arse etape.
Si inca ceva: un consultant independent este caracterizat printr-unoptimism incurabil.
Comentarii (1)
ieri a fost ziua ei. acum sta in franta si lucreaza la michelin eu sunt fica ei am 12 ani
Posteaza comentariu