Femeile nasc de când lumea și se ajută unele pe altele să nască de când lumea, dar bărbații sunt cei mai buni ginecologi. Femeile se machiază și se coafează de mii de ani, dar bărbații sunt cei mai buni hairstiliști și makeup artiști.
Bărbații sunt, bineînțeles, cei mai buni creatori de modă.
Femeile sunt praf la volan. Nu se pot orienta, sunt prea fricoase, nu iau decizii rapid. Dacă cineva o comite în trafic și se blochează un bulevard întreg, trebuie să fie o femeie.
Între un șef și o șefă, ar fi bine să ai un șef. Femeile nu se potrivesc în roluri de conducere. Sunt emotive, instabile și cedează în momente tensionate.
Femeile nu sunt la fel de buni ingineri, avocați, arhitecți, fizicieni, astronauți, piloți, programatori, medici, polițiști, primari, președinți și multe altele ca bărbații. Lista de profesii la care femeile nu sunt prea bune este lungă și rămâne deschisă. Tot ce știu bărbații să facă, femeile știu să facă și ele, dar nu la fel de bine. Poate din cauza asta sunt plătite, în medie, cu 20% mai puțin.
Dacă nu ai auzit toate astea până acum, nu știu unde trăiești. Femeile se lovesc de astfel de idei preconcepute la tot pasul. Sunt nevoite să muncească de două ori mai mult pentru a demonstra că sunt buni specialiști, pentru a arăta că se pricep foarte bine la ceea ce fac și de multe ori meritele nu le sunt recunoscute.
Pentru ca o femeie să reușească într-un domeniu, trebuie să se dedice trup și suflet și să facă mari sacrificii.Dar poate că femeile nu sunt la fel de bune ca bărbații în multe domenii. Nu pentru că nu ar avea abilitățile necesare, ci pentru că nu le-a fost permis să-și demonstreze aceste abilități. Revenind la exemplele de mai sus, prima femeie medic din România, Maria Cuțarida - Crățunescu (1857 - 1919), care a obținut doctoratul în anul 1884 la Paris, nu a obținut un post la un spital din țara noastră. A aplicat pentru diferite posturi și a încercat să obțină titulatura de medic ginecolog primar, dar a fost respinsă de nenumărate ori fără să primească o explicație. Era suficient că s-a născut femeie. A primit un post de profesoară de igienă la Spitalul Brâncovenesc și a oferit consultații gratuite în cadrul Spitalului Filantropia.
Marie Curie, cercetătoarea care a introdus în fizică termenul de radioactivitate, a descoperit poloniul împreună cu soțul său, fizicianul Pierre Curie. Cei doi au primit Premiul Nobel pentru această realizare. Dar Academia Suedeză a refuzat să-i acorde lui Marie Premiul Nobel pentru că era femeie. De fapt, nici nu a fost nominalizată.
Meritele sale au fost recunoscute numai după insistențele soțului său, care a amenințat că refuză premiul dacă soția sa nu primește distincția pe care o merită. Marie Curie a primit al doilea Premiu Nobel după moartea soțului său, fiind singura savantă care a primit două premii Nobel în două domenii științifice diferite (fizică și chimie). Descoperirile sale fac în prezent posibil tratamentul cancerului prin radioterapie.Mulți sunt cei care au auzit de Mercedes-Benz, dar puțini știu că această companie faimoasă, și probabil automobilul așa cum îl știm astăzi, nu ar fi existat fără Bertha Benz. Bertha este prima persoană care a făcut o călătorie pe distanțe lungi cu un automobil. Practic, primul șofer din lume. În 1886, Karl Benz a patentat automobilul construit cu finanțare din averea soției sale. Pentru că invenția nu părea să-i aducă niciun venit și nimeni nu era interesat de ea, Bertha a preluat inițiativa. Fără ca soțul său să știe, aceasta și-a luat cei doi fii, în vârstă de 14 și 15 ani, și a plecat din Mannheim către Pforzheim, orașul său natal. Călătoria de 194 de kilometri a fost un real succes în promovarea automobilului. A intrat în istorie, dar a fost dată uitării destul de repede.
În unele țări, femeile nu au nici în prezent dreptul de a șofa.Probabil nu ai fi fost acum conectată la wi-fi și nu ai fi citit acest articol pe mobil dacă o actriță superbă nu ar fi vrut să demonstreze că este mai mult decât o femeie frumoasă, ci și o inventatoare strălucită. Considerată pentru o vreme „cea mai frumoasă femeie din lume“, Hedy Lamarr, graţie farmecului şi prezenţei sale magnetice pe marele ecran, a fost în anii ei de glorie una dintre cele mai populare actriţe de la Hollywood. Pe lângă succesul din cinematografie, a patentat o metodă tehnologică - denumită „Secret Communication System“ (sistem de comunicare secretă) -, în 1942, care a devenit ulterior de o importanţă crucială atât pentru siguranţa comunicaţiilor militare, cât şi pentru tehnologia telefoniei mobile. Alături de compozitorul George Antheil, Hedy Lamarr, inspirându-se din modul de funcţionare al pianului, a inventat tehnologia denumită „modulaţie prin spectrul de răspândire cu salturi de frecvenţă“. Principiile invenţiei sale sunt încorporate în zilele noastre în numeroase aparate şi dispozitive moderne, precum Wi-Fi, GPS, CDMA şi Bluetooth.
Lista femeilor care au avut contribuții uriașe în multiple domenii este lungă, dar în același timp scurtă.
Lungă pentru că sunt foarte multe femei care și-au folosit inteligența pentru binele umanității, dar scurtă pentru cele mai multe dintre ele au fost șterse voit sau nu din istorie.Chiar dacă situația începe să se schimbe treptat, ar trebui să ne amintim că femeile au de puțin timp, comparativ cu bărbații, dreptul de a urma studii superioare. Deși au pierdut startul, femeile recuperează tot ceea ce le-a fost refuzat în trecut: numărul fetelor care urmează studii superioare în prezent este mai mare decât cel al băieților. Pentru prima dată, femeile au șansa și libertatea de a demonstra de ce sunt capabile. Pentru prima dată, femeile pătrund în domenii și roluri care au fost rezervate întotdeauna numai bărbaților. Societatea nu privește niciodată schimbarea cu ochi buni și cei care nu sunt pregătiți să accepte noua realitate vor pune cel mai ușor etichete.
Comentarii (1)
Si aparent, femeile scriu si articole mult mai proaste decat barbatii...
Posteaza comentariu