In general, exista tendinta ca femeile sa fie mai aspru criticate decat barbatii in ceea ce priveste imaginea proiectata in exterior, cum ar fi tinuta neingrijita, anumite gesturi, pozitia corpului sau cliseele in exprimare.
In ceea ce le priveste pe femei, intrebarile pe care le pun sau nu le pun, simtul umorului sau absenta acestuia inca reprezinta elemente care le afecteaza imaginea sau chiar succesul profesional. Studii statistice arata ca femeile sunt judecate mai mult dupa aparenta decat dupa substanta - realitate care confera dintr-o data noi valente eternei intrebari "Cu ce sa ma imbrac astazi?"
Haideti sa facem cateva comparatii:
Dar sa vedem si alte exemple: lucrul in echipa este extrem de important intr-o organizatie iar "stilul feminin de conducere", caracterizat in mod natural printr-o atitudine receptiva la sentimentele si nevoile celorlalti, face ca aici femeile sa nu depuna prea mult efort, vine de la sine...
Exista un studiu care arata ca femeile fac eforturi pentru a convinge superiorii ca sunt competente, pe cand barbatii incearca de regula sa para ca sunt mai putin siguri pe ei, astfel incat sefii lor sa nu creada ca au intentia de a le lua locul.
Probabil ca mai sunt si alte domenii in care si femeile si barbatii se "chinuie" sa para altfel decat sunt, deci relaxati-va! "It's a tough world out there for men, too!" Asa ca aparenta si substanta conteaza atat pentru femei cat si pentru barbati, depinde doar de fiecare dintre noi sa le punem in evidenta pe fiecare.
Substanta inseamna sa nu te judeci si sa nu te critici, dar sa nu-i judeci nici pe altii. Trebuie sa ne aducem aminte ca toti suntem la fel: avem defecte! Accepta-te in mod profund pe tine insati. Cauta-te acolo unde stii sigur ca existi, ca esti, ca te petreci si nu te treci... Si aminteste-ti intotdeauna: traieste fara sa te simti vreodata vinovata! Traieste pur si simplu, implica-te!
Iar aparenta inseamna atitudine! Ia atitudine! Si fa cat mai putine compromisuri! Nu-ti afecta substanta de dragul unei aparente! Odata ce ai experimentat un compromis, ar trebui sa nu-ti mai permiti niciodata acest lux. Te distorsionezi, nu mai esti tu, nu-ti traiesti viata ta, esti pe alta carare, a altuia. Iar daca tot faci compromisul, atunci accepta-l din toata inima, fii responsabila suta la suta fata de el, asuma-ti-l. Este viata ta si aceasta este atitudinea ta fata de ea. Accepti sau mori! Nu acum, ci maine, sau poimaine, incet...
Este o calitate sa te accepti asa cum esti, dar cea mai mare calitate a unui om este aceea de a fi congruent cu el insusi.