Emotivitatea: plusuri si minusuri

Femeile sunt mai emotive decat barbatii! Da, asa este, dar n-am putea spune: "barbatii sunt mai insensibili decat femeile"? Care poate insemna acelasi lucru, depinde din ce pozitie privesti...

Emotiile pot influenta intr-un mod mai mult sau mai putin subtil comportamentul nostru la locul de munca. Deseori, in situatii limita, comportamentul nostru este dictat in primul rand de emotii (teama, bucurie, etc.) si nu de intentiile noastre sincere sau valorile in care credem. Exista persoane exuberante, bosumflate, deprimate, suparate si ocupate, negativiste atat printre femei cat si printre barbati. Diferenta o da exprimarea emotiilor respective.

Suntem construiti altfel si reactionam altfel, insa si educatia, societatea, circumstantele si-au pus amprenta de-a lungul vremii asupra noastra. De-a lungul timpului, am cunoscut femei care nu plang decat in situatii extreme, dar si barbati care sunt extrem de duri la serviciu, iar in viata personala se emotioneaza extrem de usor.


Exista, din pacate, prejudecati de genul: "femeile manager sunt colerice", "e de preferat sa angajezi barbati manager si femei in subordine". M-am lovit chiar eu de astfel de manifestari, cu multa vreme in urma, cand imi doream sa obtin un post de manager de operatiuni la o firma multinationala de productie si distributie. Am trecut cu bine toate testele si interviurile posibile, iar cand am fost refuzata de catre managerul general, singurul defect care mi s-a gasit a fost acela ca "sunt femeie". Ca am mai putine sanse sa ma inteleg bine cu barbatii soferi, ca poate nu ma voi descurca cu toata flota de masini, ca poate calatoriile prin tara imi vor da viata familiala peste cap, ca poate voi ramane insarcinata la un moment dat... Am renuntat sa il contrazic, deoarece mi-am dat seama ca, pe langa munca mea de zi cu zi, ar fi trebuit si "sa dovedesc" ca sunt la fel de buna ca orice barbat pe acel post, ori obiectivele mele la acea vreme erau cu totul altele...

Aceste perceptii circula in jurul nostru creandu-ne de fapt contextul in care ne desfasuram viata personala si profesionala.

Si da, in mod cert exista femei manager foarte colerice, asa cum exista si femei plangacioase sau asa cum exista si barbati care urla, ca sa fie siguri ca au fost auziti de o intreaga forta de vanzare.
Ei de ce nu sunt catalogati drept "colerici"? Poate pentru ca este normal ca un barbat sa fie mai dur decat o femeie? Ne-am gandit vreodata ca poate sursa acestei manifestari este comuna, atat barbatilor cat si femeilor? Ca neincrederea in noi ne poate duce sa vorbim mai tare, ca sa fim auziti? Ca poate atacul este cea mai buna aparare? Ca lipsa capabilitatilor de lideri este inlocuita cu surogate de abilitati de manageri, din training-uri reluate pana la saturatie, dar sub alte forme sau denumiri?

Din ce in mai multe femei detin functii de conducere in diverse companii sau institutii, iar aceasta a dus la o schimbare in cultura de management. Se observa in ultimii ani, ca datorita femeilor in echipele de top management este incurajata colaborarea, ca deciziile se iau mai mult la nivel consultativ, iar locul de munca a devenit mai placut pentru ca stii ca o femeie manager va incerca in primul rand sa te inteleaga si mai apoi sa te apostrofeze, daca este cazul.


Dale Carnegie sustinea: "cand interactionati cu cineva, amintiti-va ca va adresati in primul rand unei pesoane cu sentimente, si nu unei persoane pur rationale". Asa ca, femei sau barbati, sentimente avem toti, insa modalitatea de exprimare poate fi diferita. Numai autocunoasterea ne poate face mai puternici, mai stapani pe noi, mai sinceri, mai increzatori. Cu cat stim mai multe despre noi, despre abilitatile si slabiciunile noastre, cu atat vom putea sa interactionam mai bine cu ceilalti si sa nu mai fim catalogati drept "colerici", fie ca suntem barbati, fie ca suntem femei.

Nu toate femeile sunt mai emotive decat barbatii, asa cum nu toti barbatii sunt insensibili. Exacerbarea anumitor trasaturi ale comportamentului nostru vin din perceptii, frustrari, conveniente sau constrangeri. Si nu uitati, cine catalogheaza o femeie sau un barbat intr-un anume fel, are un motiv personal sa o faca, motiv care, de cele mai multe ori nu ii face onoare.


Intotdeauna o persoana care are incredere in ea si in deciziile sale, va recruta candidatul cel mai potrivit pentru postul respectiv, fie el femeie sau barbat.

"Orice emotie, daca este sincera, este involuntara" a spus Mark Twain, asa ca fiti sinceri si exprimati-va asa cum sunteti, nu asa cum vreti sa pareti in fata celorlalti, nu asa cum ati vrea sa fiti vazuti ca sa "dea bine", pentru ca ati putea trece usor in extrema opusa. Iar sa tot exersezi un comportament negativ nu este pentru nimeni o alegere buna.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Andrei pe 19 Iul 2013, 21:37
    asa e

    ai dreptate ana,presupun ca ai si u problema asta..am observat cand ai spus de muzica si natura ;)

    0
    0

  • ana pe 8 Aug 2010, 18:43
    emotivitate

    Emotivitatea este un avantaj,pentru cei care o poseda....savurezi mult mai bine natura,muzica,decat cei abrutizati...in raport cu oamenii insa ea trebuie controlata, pentru a nu fi dezamagit...

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod