Cum ne pregatim pentru vacanta

Este minunat ca urmeaza Sarbatorile, sau mai bine zis ca au inceput deja. Este minunat ca vom mai auzi iarasi colinde, ca ne vom oferi cadouri, ca vom privi vrajite in ochii copiilor nostri cum se bucura la vederea lui Mos Craciun si ca ne vom aminti de bucuria din copilaria noastra. Probabil este unul din rarele momente cand ne mai aducem aminte de noi insene, asa cum eram odata.

Pentru a sarbatori trebuie sa avem timp liber. Daca ne-am pregatit din vreme si ne-am terminat proiectele, putem avea cateva zile de concediu in perioada Sarbatorilor. Adica daca:

Ne-am dus la bun sfarsit sau la deadline-urile stabilite proiectele in care suntem implicate;
Ne-am realizat obiectivele propuse pe acest an;
Am evaluat toate persoanele care ne sunt subordonate, daca este cazul.

In perioada Sarbatorilor se intampla aproape de fiecare data ca proiectele sa fie intarziate deoarece multi pleaca in concediu iar cei care raman nu prea au tragere de inima.

Si cum sa ai cand colegii din dreapta si din stanga ta exact in momentul asta, cand tu faci raportul trimestrial, schiaza in Alpi. Si atunci, ce-i de facut ca sa se termine totul in timp?

Planifica-ti bine inainte si verifica-ti resursele. De cele mai multe ori suntem atat de prinse cu job-ul zilnic incat uitam de Sarbatori: ne iese din minte cine si cand pleaca. De aceea, trebuie sa va luati timp suficient inainte de a se intampla vreo criza si sa va intrebati colegii si colaboratorii cand pleaca si pentru ce perioada. Cu toate acestea in minte, replanificati-va luna decembrie si cel putin prima jumatate a lui ianuarie.

De cele mai multe ori toate lucrurile se precipita inainte de Craciun. Toata lumea vrea sa isi termine proiectele in care este implicata si devine aproape paranoica in legatura cu tot ceea ce este responsabila.
Este extrem de important sa plecati in concediu iar toate lucrurile sa fie puse la punct si lasate exact asa cum trebuie, dar nu trebuie sa uitam ca marea majoritate a colegilor si colaboratorilor nostri se comporta ceva mai relaxat in aceasta perioada. Nu trebuie in niciun caz sa facem mai mult decat trebuie, numai ca sa "dam bine" si sa terminam mai multe proiecte pentru anul in curs. Toate la vremea lor!

Daca tot trebuie sa munciti, atunci faceti-o "mai in spiritul Sarbatorilor". Incercati sa aduceti ceva mai mult fun in munca voastra, lucrurile repetitive, bine stiute sau extrem de complicate nu sunt cele mai bune alegeri pentru aceasta perioada a anului. Si nu uitati: Nu incepeti niciun proiect nou! Cui ii arde de planificari pe termen lung tocmai acum cand deja au inceput sa miroasa cozonacii?

Amintiti-va si de cei care muncesc in aceasta perioada.
Ganditi-va la colegii care vor veni la birou zi de zi intre Craciun si Anul Nou. Dupa Craciun, totul pare cam fara rost, putine dintre noi se vor comporta ca intr-o zi normala de lucru (chiar, exista cineva care chiar se comporta normal in acele zile?!), asa ca sugerati inlocuitorilor vostri sa se implice in echipa, sa iasa impreuna la masa de pranz, sa ii coopteze pe cat mai multi in activitati, sa ii provoace la discutii folositoare tuturor pentru a se crea o atmosfera mai activa in echipa si a trece timpul mai usor.

Nu uitati sa recunoasteti toate eforturile deosebite depuse in aceasta perioada. Merita sa felicitati personal pe toti cei care muncesc mai mult acum, cei care se implica mai mult, mai ales ca resursele sunt mult mai putine. O echipa mai mica, dar cu aceleasi rezultate ca intreaga echipa merita toate felicitarile.

Pentru fiecare dintre voi care merge sa se distreze (binemeritat) in perioada Sarbatorilor, exista cineva care munceste mai mult decat de obicei astfel incat nimeni sa nu aiba de suferit.
Si cum aceasta nu este o vacanta ca oricare alta (ca cea de vara cand fiecaruia ii vine randul) trebuie intr-adevar sa ne pregatim mai mult: sa facem tot ce ne sta in putinta in asa fel incat sa nu ni se simta lipsa la locul nostru de munca. Va urez Sarbatori fericite si sa nu fiti sunate cu probleme de serviciu!