Ce urmareste angajatorul in timpul interviului

Gasim la tot pasul sfaturi sau trucuri care ne invata cum trebuie sa ne prezentam la interviu sau cum si ce trebuie sa respundem la intrebarile angajatorului.

Gasim la tot pasul sfaturi sau trucuri care ne invata cum trebuie sa ne prezentam la interviu sau cum si ce trebuie sa respundem la intrebarile angajatorului.

Citeam zilele trecute comentariul unei cititoare care era interesata de intentiile ascunse ale angajatorului, cel care pune intrebarile.

Trebuie stiut ca angajatorul nu isi permite sa aiba intentii ascunse. El incearca sa afle de la fiecare candidat in parte, daca si cum s-ar putea integra in echipa si daca poseda competentele necesare pentru postul pe care il are vacant.

Este in interesul sau, dar si al candidatului, ca lucrurile sa fie transparente si in mod normal, ar trebui sa explice candidatului cum se va derula interviul de selectie, ce fel de intrebari se vor pune si cu ce scop.

In cadrul procesului de recrutare-selectie angajatorul, chiar daca foloseste intrebari deschise care incurajeaza dialogul nu poate sti cu siguranta daca persoana aleasa este cea mai potrivita pentru postul pe care acesta il are vacant in organizatie.

De aceea, angajatorul incearca sa elimine elementele subiective, utilizand diferite metode si instrumente de recrutare si selectie.

Construieste un profil personal al candidatului ideal


1. In primul rand, angajatorul se uita in interiorul companiei sale pentru a determina de ce persoana are nevoie.
El realizeaza un profil general al angajatului companiei sale pentru a se uita apoi in exterior si a recruta persoane cu profil asemanator sau complementar.

El urmareste in ce masura candidatul:

  • Corespunde profilului general creat;
  • Isi doreste sa lucreze intr-o organizatie ca a lui;
  • Se poate adapta regulilor existente deja in interiorul organizatiei sale;
  • Este interesat de obiectivele in ansamblu ale organizatiei sau de recompensele oferite (la ce se refera prima data?)
  • Ii place postul oferit;
  • Doreste sa promoveze sau il intereseaza mai degraba aspectul financiar; (este interesat de pozitia ierarhica sau este dispus sa accepte o titulatura medie insa recompensata peste nivelul pietei)

Aceste caracteristici sunt verificate prin tot felul de intrebari sau teste pe care sigur le stii de la interviuri.

Chiar daca sunt puse in alta forma sau sunt exprimate diferit ele urmaresc de fapt aceste caracteristici.
 
2.
Pentru pasul urmator, angajatorul listeaza competentele necesare pentru postul vacant. Aceste competente cuprind competente profesionale specifice, competentele generale la locul de munca si caracteristicile personale.

  • Competentele profesionale specifice se refera la nivelul de cunostinte profesionale pe care il are candidatul si care este in directa legatura cu nevoile listate pentru postul vacant.
  • Angajatorul urmareste in ce masura candidatul cunoste si poate aplica cunostintele sale pentru a obtine rezultatele asteptate specifice;
  • Competentele generale la locul de munca se refera la abilitatile candidatului dobandite prin experienta anterioara. Astfel el urmareste, spre exemplu, capacitatea de conducere, control, supervizare, decizie, capacitatea de raportare verbala si scrisa, capacitatea de comunicare organizationala, organizarea timpului si planificarea, organizarea spatiului de lucru;
  • Caracteristicile personale vizeaza anumite abilitati si eventual profilul de personalitate al candidatului.
    Aici angajatorul urmareste lucrul in echipa, comunicarea interpersonala, potentialul de dezvoltare personala, rezistenta la stres sau presiunea constanta, atentia la detaliu sau vederea de ansamblu, persuasiunea (etc).