Directorul tau este suparat, rau sau nebun? Este foarte important sa afli acest lucru deoarece numai dupa aceea vei putea invata cum sa il abordezi.
Directorul suparat
Toti ne-am lovit la un moment dat de un director incompetent. Nu este vorba numai de faptul ca ne fac vietile mizerabile, dar acestia constituie un dezastru pentru intreaga companie. Problema este ca un director incompetent poate promova alti incompetenti pana cand intreaga firma va fi infestata. De-a lungul anilor, unele organizatii, in special cele din domeniul institutiilor publice, au devenit adevarate refugii pentru astfel de oameni.
Semnul obisnuit ca ai de a face cu un astfel de om este felul in care acesta reactioneaza cand lucrurile merg prost. Un incompetent va incerca imediat sa dea vina pe altcineva - un tap ispasitor - ca o modalitate de a distrage atentia de la propria lui incapacitate. Si mai mult inca, directorii incompetenti sunt nesiguri si vor sa se asigure ca niciodata nu au fost sub limita. Prin contrast, un adevarat director competent cauta in permanenta sa afle care sunt reactiile la ceea ce face pentru a-si imbunatati performantele.
Directorii incompetenti adora "furtunile de acuzatii" - plimbandu-se printre oameni in incercarea de a gasi pe altcineva din afara pe care sa dea vina.O data si inca o data vom vedea cum in urma majoritatii cercetarilor se descopera adevarate dezastre in spatele carora se ascunde incompetenta manageriala si cum acest senior de inalta clasa are intotdeauna parasuta de salvare perfecta si cum se va elibera de organizatia in cadere atunci cand aceasta isi pierde nivelul de presiune.
Cheia care sta la baza intelegerii cu directorii incompetenti este sa intelegi mai intai ce fel de negociator esti si apoi sa-ti croiesti raspunsurile in asa fel incat sa descoperi diagnosticul.
Toti directorii tind sa se incadreze in trei mari categorii - ei ori sunt suparati, ori sunt rai, ori sunt nebuni. Ambitiilor lor nu le-a stat absolut nimic in cale. Ei fac o munca pe care o simt ca ar fi inferioara calitatilor lor. Directorii suparati sunt atat de preocupati sa se arate indurerati de ceea ce ar trebui sa fie incat se retrag din fata oricarei responsabilitati manageriale active: luminile sunt aprinse dar nu este nimeni acasa.Felul in care poti ajunge la o intelegere cu directorul suparat este sa-i faci si pe cei din jurul tau sa-i ofere suport si sa-l incurajeze sa-si asume un rol mult mai activ si sa nu ajunga sa-i faca pe ceilalti sa umple golul pe care l-a creat.
Ai mare grija deoarece directorul suparat va fi gelos daca te va vedea ca ai preluat controlul. Asa ca trebuie sa-l faci sa creada ca norocul tau va fi de folos atata timp cat tu iti doresti sa-i conduci pe ceilalti atat cat iti permite functia ierarhica pe care o ocupi in companie.
Directorul rau
Acestia sunt persoane care sunt atat de preocupate de propria lor avansare si de a detine controlul total incat sunt gata sa-i considere pe toti ceilalti obstacole. Poti face ceva care sa fie perfect nevinovat, dar directorului cel rau i se va parea ca este o amenintare la adresa autoritatii sale. Modelul trebuie urmat.
Directorul rau ii imparte pe oameni foarte simplu in dusmani si aliati si este foarte important sa nu intri in raza lor, in mod necugetat, ca dusman, deoarece se va folosi de toate fortele pentru a te distruge. Pentru directorul rau nu exista persoane neutre, tu ori esti cu el ori impotriva lui. Asa ca nu trebuie sa te arati niciodata fraternizand cu dusmanii sai.Daca se intampla sa fii obligat(a) sa te certi cu directorul cel rau, asigura-te ca ai o groaza de prieteni de partea ta daca numarul celor din opozitie este singurul lucru care il va intimida pe directorul rau si va fi nevoit sa te lase in pace. Sunt precum leii care separa animalul slab de restul turmei inainte sa-l insface. Asa ca strange cat mai multi oameni pentru a te putea apara.
Directorul nebun
Genul acesta are un mod de a intelege realitatea care pare simpla si cea mai buna. Acest lucru este aratat de faptul ca intre ceea ce ai inteles tu ca s-a aprobat la sedinta si ceea ce gandeste el ca s-a intamplat sunt, de obicei, doua lucruri complet diferite.
Acest gen de director ia decizii si crede ca toata lumea este la curent cu ele, fara a anunta, de fapt, pe nimeni. Pentru a avea succes in comunicarea cu acesta trebuie sa ai acces la cateva surse de informatii privind intentiile lui. Pe baza acestora iti vei da seama ce se intampla cu adevarat. Asigura-te ca exista martori independenti la intalnirile importante, astfel incat sa poti dovedi mai tarziu ca ai avut dreptate.
Bineinteles, exista si un al patrulea tip de director, dar este atat de rar incat il trecem in afara clasificarii, fiind putin probabil sa il intalnesti. Este vorba de directorul vesel caruia ii place ceea ce face si este o placere sa lucrezi alaturi de el.
Daca intalnesti un astfel de director, sustine-l, fii alaturi de el si nu-l lasa sa plece in cazul in care o alta organizatie ii face o oferta de munca.
© Copyright:
Ce tip de sef ai?
Directorul tau este suparat, rau sau nebun? Este foarte important sa afli acest lucru deoarece numai dupa aceea vei putea invata cum sa il abordezi...
Posteaza comentariu