O vacanta extraordinara inseamna mai mult decat relaxare. Aceasta ne energizeaza si ne ofera timpul si linistea psihica de care avem nevoie pentru a ne reorganiza. Cand te vei reintoarce la serviciu in aceasta toamna, de ce nu ti-ai valorifica starea revigorata a mintii si organismului tau adoptand atitudinea de "inpoi-la-scoala" pe care o aveai cand erai copil?
Majoritatea dintre noi se reintoarce din vacanta cu mintea limpede, asa ca este momentul perfect pentru a face putina curatenie in viata noastra. Iar daca ai si copii care incep scoala in aceasta toamna, pregateste-te alaturi de ei pentru un nou an, facand ca acest an sa fie cel mai bun din cati ai avut pana acum.
1. Ia o hotarare in urma vacantei
Exista mari sanse ca in timpul in care ai fost plecata departe de problemele profesionale sa fi castigat o noua perspectiva asupra lucrurilor care functioneaza si asupra celor care nu functioneaza. Specialistii au aratat ca in timpul vacantei, oamenii dezvolta idei noi legate de modalitati diferite de a-si desfasura activitatea profesionala, chiar daca acestea nu sunt legate in mod specific de serviciu. Daca ai avut astfel de ganduri in timpul vacantei, n-ai decat sa le scrii pe o hartie. O data ce ti-ai formulat o anumita hotarare - vei incepe sa cauti si posibilitati de a pune in prcatica ceea ce ai scris.
2. Constientizeaza care sunt factorii de stres
Prima ta zi de lucru de dupa vacanta este momentul oportun pentru a descoperi care sunt lucrurile care iti provoaca tensiune si stres. Deoarece esti atat de relaxat(a), vei avea o mai mare capacitate de a descoperi ce anume te face sa treci de la calm la haos. O data ce ai identificat care sunt factorii de stres, analizeaza felul in care se manifesta stresul in interiorul organismului tau, in actiunile tale si in interactiunile cu cei din jur. Daca nu esti sigur(a) pana la sfarsitul zilei, intreaba persoanele in care ai incredere cum isi dau seama ca esti stresat(a). Intelegand ce anume iti provoaca anxietate si neplacere, te va pune intr-o mai buna pozitie pentru a controla astfel de lucruri.
3. Inlocuieste o activitate de rutina cu o noua directie
Foarte multi dintre noi se reintorc din vacanta si se "culca pe aceeasi si aceeasi ureche". Vechea rutina este atat de confortabila, incat tindem sa nu constientizam eficacitatea sau ineficacitatea acesteia. De ce nu ai obtine avantaje de pe urma gandirii tale revigorate si nu ai opta pentru a face cel putin o schimbare in activitatea ta de rutina care te trage in jos? Pentru a determina cat de eficienta este rutina ta, fa-ti un fel de orar al zilei. Petrece o zi analizand cat timp iti ocupa fiecare activitate in parte. La sfarsitul programului, studiaza-ti acest jurnal al zilei si identifica acele activitati care iti ocupa mai mult timp decat ar trebui. Apoi gandeste-te in ce fel ai putea sa scapi de aceasta povara.
Ar putea fi vorba despre felul in care iti administrezi activitatea legata de mesajele pe email. In loc sa le citesti de doua ori pana te hotarasti care sa fie raspunsul, citeste fiecare mesaj numai o singura data, ia o decizie, formuleaza un raspuns complet la acesta si apoi sterge-l. Vei vedea cum verificarea problemelor pe parcursul zilei poate fi inlocuita cu "o singura curatenie" facuta la o anumita ora din zi, astfel incat spatiul tau de lucru sa fie mereu proaspat cand te vei reintoarce in fiecare dimineata. Sau probabil vei descoperi ca pur si simplu incerci sa rezolvi prea multe probleme intr-o singura zi si atunci trebuie sa fii ceva mai realist(a) in ceea ce priveste asteptarile tale.
4. Elibereaza-ti timpul facand lucrurile care iti plac in prima parte a zilei
Multi dintre noi isi dau seama ca activitatea pentru care am fost angajati este cu cateva grade bune mai departe de activitatea noastra practica. Este foarte posibil ca dupa ce vei analiza felul in care iti petreci ziua la serviciu sa descoperi ca, de exemplu, 80% din activitatea ta este administrativa si doar 20% creativa. Ce ai putea face intr-o astfel de situatie?
Cum poti echilibra activitatea profesionala? Decat sa te duci in biroul sefului si sa spui: "Completarea actelor imi ocupa prea mult timp. Mai bine mi-as petrece ziua stand mai mult cu clientii"; prezinta-i un plan care sa arate felul in care ti-ai putea utiliza cunostintele intr-un mod diferit si cum acest lucru va fi benefic pentru atingerea telurilor companiei pe termen lung. Un angajator isi va dori sa ia in considerare o astfel de schimbare numai daca ii vei prezenta situatia intr-o lumina pozitiva si nu ca pe o plangere. Si nu exista un moment mai bun pentru a-i prezenta sefului un astfel de plan pentru schimbare decat rentoarcerea din vacanta. In felul acesta, chiar si tu vei fi mai deschis(a) noilor sugestii.
Stabileste limitele
Facand ca reintoarcerea la serviciu sa fie un nou inceput nu trebuie sa insemne ca iti vei asuma modificarea tuturor proiectelor in care esti implicat(a). Cu alte cuvinte, trebuie sa selectezi acele activitati care te pun la incercare. De cele mai multe ori, femeile incearca sa faca mai mult decat li se cere la serviciu din cauza iluziei ca vor fi recunoscute pentru asta. In schimb, nu fac decat sa se enerveze la un moment dat si sa inceapa sa lucreze mult sub capacitatile lor.
Raspunsul la aceste probleme este sa inveti sa spui nu atunci cand trebuie. Fa-l sa inteleaga pe seful tau ca daca se asteapta sa rezolvi problemele A, B si C in mod eficient, atunci nu va trebui sa-ti mai ceara sa rezolvi si problema D. Apoi va trebui sa intrebi daca este cazul sa-ti reorganizezi prioritatile. Nu trebuie sa-ti fie teama ca seful tau te va privi ca pe o persoana care incearca sa scape de responsabilitati. In mod sigur isi va da seama ca esti o persoana care gandeste cu multa constiinciozitate.
© Copyright:
Ce anume am invatat in vacanta despre serviciu
O vacanta extraordinara inseamna mai mult decat relaxare. Aceasta ne energizeaza si ne ofera timpul si linistea psihica de care avem nevoie pentru a ne reorganiza...
Posteaza comentariu