Caracterul - suntem incorigibili sau nu?

Mai putem spera! Chiar si adulti fiind, nu este exclus ca personalitatea noastra si a celor care ne sunt aproape sa se mai schimbe. Universitatea Californiana din Berkeley...

Mai putem spera! Chiar si adulti fiind, nu este exclus ca personalitatea noastra si a celor care ne sunt aproape sa se mai schimbe. Universitatea Californiana din Berkeley a descoperit ca de multe ori si in mod constient, schimbarile au loc in mod pozitiv.

Autorii acestui studiu au supus unui test psihologic peste 132 de mii de voluntari cu varstele cuprinse intre 21 si 60 de ani recrutati de pe Internet. Rezultatul acestui experiment modifica asa numita "plaster theory" care spunea ca inclinatiile si caracterul unei persoane se pot defini mai ales in timpul adolescentei, pentru ca apoi sa ramana identice de la 30 de ani in sus.



Pentru a masura personalitatea voluntarilor lor, cei 2 medici californieni au facut apel la asa-numitii Big Five, cei 5 parametri individuati la jumatatea anilor 90 pentru a putea defini caracterul unei persoane: constiinta, bunavointa, nevrotismul, deschiderea catre noi experiente si extroversiunea.

Studiul celor doi releva ca: oamenii devin constiinciosi - si deci capabili sa-si asume responsabilitatea - mai ales intre 20 si 30 de ani.

Pe masura ce inaintam in varsta, aceasta calitate creste doar foarte putin. Amabilitatea insa creste mult odata cu inaintarea in varsta.
Bunavointa - explica cei doi, creste in mod semnificativ intre 32 si 60 de ani, contrazicand vechea teorie. Chiar si nevrotismul (tendinta catre o preocupare excesiva, anxiozitate si instabilitate emotionala) se estompeaza pe masura ce inaintam in varsta. Acest lucru doar in cazul femeilor - in cazul barbatilor nu s-au inregistrat modificari semnificative o data cu inaintarea in varsta.

Deschiderea catre noi experiente e maxima intre 20 si 30 de ani. Apoi tendinta generala este de a se reduce. Femeile devin din ce in ce mai putin extrovertite pe masura ce inainteaza in varsta in timp ce barbatilor timizi maturitatea le ofera mai multa expansivitate.
Dincolo de aspectul informativ al cercetarii, studiul demonstreaza ca nu este adevarat ca creierul ramane mereu la fel, odata terminata etapa de dezvoltare. Celulele neuronale isi conserva plasticitatea pentru toata viata. Deci vestea cea buna este ca si la varste inaintate mai putem memora, invata noi limbi straine si experimenta noi lucruri!!

Acest studiu, confirma un psihiatru, infirma parerile conform carora trasaturile unu individ depind exclusiv de genele sale. DNA-ul reprezinta substratul formarii cerebrale. Dar educatia si experientele traite ne influenteaza foarte mult.


Mai ales la persoanele in varsta, curiozitatea si capacitatea de a infrunta problemele ajuta la mentinerea vie a personalitatii. Doar asa se pot infrunta traumele si perioadele dificile tipice multor persoane care imbatranesc.