O asemenea intrebare ne-am pus aproape toate in legatura cu aparitia pe lume a unui copil. Acum e momentul sau ar fi mai bine sa aman pana cand imi gasesc un nou job mai bine platit, sau pana terminam casa, sau pur si simplu... mai tarziu pentru ca mai este destul timp?
Iar daca deja te-ai hotarat ca acum este momentul, la cateva luni de la venirea micutului pe lume iti pui inca o data aceeasi intrebare: cand e momentul... sa ma intorc la serviciu?
Pauza data de concediul post-natal variaza in general intre trei luni si doi ani. Exista si exceptii in care proaspetele mamici se intorc mai devreme de trei luni la serviciu, dar numai ele stiu prin ce trec... Diferentierea aici se face in functie de cat de mult iti place ceea ce faci, ce relatie ai cu colegii de birou, daca lucrezi intr-o multinationala sau "la stat" si de prioritatile de moment.
Bineinteles ca daca ai ales momentul sa ai un copil pentru ca oricum vrei sa-ti schimbi job-ul si simti ca a venit timpul de schimbari majore in viata ta, atunci e bine sa iti faci calculele in functie de noua abordare: unde te vezi lucrand, de ce tocmai acolo si ce obiective vrei sa atingi in cariera ta. Acum chiar ai vreme sa stai si sa te gandesti bine ce vrei cu adevarat sa faci. Si chiar recomand sa ai o asemenea conversatie cu tine.
Daca vrei sa te intorci la acelasi loc de munca, pentru cariera sau pur si simplu pentru bani (sa fim sincere si sa recunoastem ca numai cu banii "ce se cuvin" nu poti sta doi ani acasa, cand tu esti obisnuita cu salariu de sute sau chiar mii de Euro pe luna), atunci 3-5 luni e o perioada "perfecta". Astfel nu vei pierde legatura cu business-ul in care ai activat, cu colegii, cu noutatile de pe piata. Oricum ti se va parea ca ai trait intr-o alta lume in cele cateva luni in care ai lipsit, dar, pentru orice mamica, prioritatile sunt deja altele. Cariera sau banii nu ii mai faci in primul rand pentru tine, ci pentru "mogaldeata" de acasa.
Exista femei care tin legatura aprope permanent cu serviciul prin intermediul emailului si carora nu li s-a simtit lipsa la raportarile periodice, de exemplu. E de preferat, oricat ai sta acasa, sa faci efortul de a te tine la curent cu ceea ce se intampla la serviciu si in domeniul tau. E nevoie de acest lucru pentru tine, pentru dezvoltarea ta, pentru cariera ta. Exista situatii, mai ales in multinationale, cand, cu cat te intorci mai devreme, cu atat avantajele (nu numai materiale) sunt mai mari. Acest lucru este normal, de vreme ce esti un pilon important in companie, ai adus valoare in echipa, ai dezvoltat persoane langa tine si mai ai multe de spus si de facut in domeniul tau.
Corect ar fi ca banii primiti pentru concediul post-natal sa fie in deplina concordanta cu munca depusa si contributiile facute pana atunci, iar efortul de a te intoarce la job sa fie rasplatit pe masura, pentru ca meriti!
Atata vreme cat vrei sa iti construiesti o cariera trebuie sa faci sacrificiul de a te intoarce mai devreme de un an la serviciu pentru ca dupa, va fi extrem de greu de recuperat, integrat, construit. Exista evident avantaje si dezavantaje: cu cat te intorci mai devreme e mai bine pentru cariera ta si mai putin bine pentru tine ca mama, insa invers este aproape la fel de rau pentru cariera, pentru tine si copil.
Nicicand nu vei putea sa fii "mama full time", asa ca mai bine construieste-ti cariera linistita si fii si o mama responsabila. Si mai presus de orice, bucura-te de toate cate ti se intampla!