Ai gresit. Ce faci?

Asta e. Ai facut o boacana la serviciu si ai cam stricat treburile pe acolo. Dar acum ce te faci? Sa ascunzi greseala “sub covor” sau sa te duci tinta la seful tau si sa-i spui ca ai comis-o?
Asta e. Ai facut o boacana la serviciu si ai cam stricat treburile pe acolo. Dar acum ce te faci? Sa ascunzi greseala “sub covor” sau sa te duci tinta la seful tau si sa-i spui ca ai comis-o?

Specialistii in resurse umane spun ca, indiferent de decizia luata, trebuie sa iei in calcul faptul ca cineva va avea de suferit din cauza ta, mai ales daca tii greseala doar pentru tine, in speranta ca nu va fi descoperita. "Practic, tot despre o minciuna este vorba, chiar daca despre una prin omisiune. Iar adevarul, mai devreme sau mai tarziu, iese la iveala.
Si atunci va fi mult mai dificil sa dai explicatii"
, spune Alina Negrea, senior partner al companiei A Plus Performance, din Bucuresti.
 

Nu arunca vina pe altcineva

 
Pe langa nerecunoasterea faptei, una dintre cele mai urate reactii dupa comiterea unei greseli este sa arunci vina in carca altuia. In niciun caz un astfel de comportament nu te va ajuta sa scapi de sanctiune. Mai mult, iti vei crea, cu siguranta, antipatii printre colegi. In plus, asupra ta va plana mereu o suspiciune, iar imaginea ta va avea mult de suferit. Ca sa nu mai vorbim ca, la momentul adevarului, practic vei ramane fara nicio sustinere colegiala.
 

Si chiar asa, de ce ti-e frica?

 
De cele mai multe ori, cei care au gresit si au ascuns acest lucru au avut parte de regrete dupa aceea. Tatiana Transvidal (19 ani, secretara) este studenta si lucreaza de cateva luni.
Ea spune ca, la inceput de cariera, a facut cateva greseli. "Am incurcat niste intalniri ale sefului meu si i-am dat peste cap tot programul de lucru. Mi-a fost frica de el, asa ca lui i-am spus ca oamenii au incurcat ora de sosire. Seful a ras de mine si mi-a spus ca, daca vreau sa mai lucrez cu el, mai bine sa-mi recunosc greselile decat sa spun minciuni care mai sunt si evidente", spune tanara. De atunci, de fiecare data cand a mai gresit, i-a spus sefului ce si cum a facut. "Evident, nu mi-am pus cenusa in cap, insa am recunoscut. Cred ca i-a placut sefului meu ca mi-am invatat lectia.
Mai degraba m-ar da afara pentru minciuna decat pentru o gafa"
, adauga Tatiana. Evident, ideal ar fi ca greselile sa fie cat mai rare, sau chiar deloc.
 

Nu exagera, dar nici nu minimaliza


Expertii spun ca nu este indicat sa exagerezi proportiile greselii tale, insa nici sa o minimalizezi nu-i bine. Gandeste-te la efectul pe care il are eroarea. Se poate repara usor? Atunci poti sa o rezolvi si singura! Fireste, trebuie sa spui ce s-a intamplat, dar sa adaugi repede ca ai solutionat problema. In cazul in care gafa are proportii mai mari si afecteaza pe mai multa lume, atunci trebuie sa te duci la seful tau direct si sa ii spui ce ai facut.
"Ideal ar fi sa ai si cateva propuneri pentru remedierea situatiei pe care ai creat-o", mai spune Alina Negrea.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod