Esti insarcinata? Planifica-ti riguros timpul!

In sfarsit, ti s-a indeplinit dorinta - de fapt, am putea spune ca este mult mai mult decat o simpla dorinta. Un test de sarcina pozitiv reprezinta visul majoritatii femeilor, momentul de implinire la care au aspirat pana acum - si care va ajunge la apogeu in clipa cand isi vor putea tine bebelusul in brate. Pana atunci insa, ai de asteptat o vreme... si trebuie sa treci nu numai un test de rabdare, ci si unul care-ti verifica aptitudinile... manageriale!

Chiar asa - cum iti organizezi timpul pe parcursul celor noua luni de sarcina? Tine cont de faptul ca o sarcina schimba radical vietile tuturor celor care asteapta aparitia bebelusului - dar pe a ta, mai mult decat pe a oricui altcuiva.


Primul trimestru - Planificare si relaxare


Este foarte posibil ca in primele trei luni sa nu te poti bucura pe deplin de minunea pe care o traiesti - ai greturi matinale, esti obosita, somnoroasa si inactiva mai tot timpul. Prin urmare, realistic vorbind, nu prea se poate pune problema sa te organizezi in vreun fel - nu din alt motiv, dar simti ca ti-ai dori sa-ti petreci orice clipa disponibila dormind!

Este important sa nu-ti privezi organismul de somn; schimbarile care se petrec in corpul tau sunt bulversante, din moment ce te pregatesti pentru o astfel de "misiune". Bine, dar nu vei dormi 24 de ore, totusi. Daca scadem si intervalul de timp petrecut la serviciu (pana la concediul prenatal mai este!), tot iti vor mai ramane cateva ore la dispozitie. Le poti folosi intr-o varietate de moduri: informeaza-te, din carti, emisiuni de televiziune sau de pe Internet despre ceea ce se intampla cu bebelusul in mediul intrauterin sau ce trebuie sa faci pentru a avea o sarcina sanatoasa; sub indrumarea medicului, poti incepe sa efectuezi exercitii de gimnastica special destinate viitoarelor mamici; de asemenea, incearca sa faci niste schimbari in locuinta.



Nu ma refer neaparat la pregatirea camerei micutului (desi n-ar fi deloc o idee proasta!), ci la identificarea locurilor care ar putea cauza accidentari: o treapta este prea inalta? Mobila din sufragerie are colturi ascutite? Da, stiu: nu te-ai fi gandit niciodata la aceste aspecte. Insa tine cont de faptul ca esti intr-o situatie speciala acum si, pe masura ce sarcina avanseaza, mobilitatea ta nu va mai fi aceeasi.

Dincolo de aceste aspecte insa, principala ta preocupare la inceputul sarcinii trebuie sa o constituie alegerea medicului obstetrician care te va monitoriza pe durata celor noua luni. Nu este o optiune simpla - decat daca ai deja un doctor la care mergi cu regularitate. Ar fi cazul ideal, insa nu se intampla intotdeauna astfel. Consulta-te cu prietenele tale, cere sfaturi - ai tot dreptul sa te documentezi pe indelete, insa nu amana prea mult luarea unei decizii. La sfarsitul acestui prim trimestru de sarcina, ar trebui sa fii deja inscrisa la un specialist si sa mergi la control cu regularitate.


Trimestrul al doilea - Iti faci "cuib"!

Pe masura ce sarcina avanseaza, in lunile urmatoare, vei simti treptat cum iti regasesti energia si cheful de viata, fiind foarte dornica sa faci amenajari in locuinta.
Este vorba despre asa numitul instinct de "a-ti face cuib" si este perfect normal sa se intample astfel. Iti doresti sa-ti aranjezi cat mai bine locuinta pentru micutul care va veni - si nu inseamna neaparat ca ii vei decora si camera.

Multe viitoare mamici se ocupa de acest ultim aspect in ultimul trimestru de sarcina. Nu este insa o solutie recomandabila; tine cont de faptul ca, atunci cand esti "pe ultima suta de metri" obosesti mult mai usor, esti mai sensibila si nu ar fi deloc indicat sa te suprasoliciti. In tot cazul, este obligatoriu sa decizi, impreuna cu partenerul, unde va dormi copilasul si, daca este necesar, sa reamenajati camera respectiva in acest scop (faceti loc pentru patut, etc).

De asemenea, aceasta perioada este propice pentru a comanda mobila din camera copilului, daca ai decis ca bebelusul va dormi singur. Nu uita ca unele magazine livreaza piesele de mobilier la cateva saptamani dupa ce acestea au fost comandate; ia in calcul si acest aspect. Chiar nu e nostim (si, in unele situatii, nici prudent!) sa ajungi in luna a noua si tu sa nu te fi hotarat asupra culorii tapetului, sau in ce parte a camerei urmeaza sa asezati masuta de infasat.



Trimestrul al treilea - Punctul culminant e pe aproape!

Dupa ce ai intrat in cea de a saptea luna de graviditate, constientizarea faptului ca nu peste mult timp vei avea un copil devine tot mai intensa (cu atat mai mult daca esti la prima sarcina). Stralucesti de fericire si mandrie, iti admiri pretioasa burtica in toate oglinzile si faci deja planuri pentru botez. Toti cei din jur te rasfata - si ai face bine sa te bucuri cat mai mult de acest lucru, pentru ca in curand, bebelusul va deveni stapanul absolut.

Daca nu v-ati decis inca pentru un nume, ar fi cazul sa incepeti... controversa in acest sens. Dupa ce ai trecut de jumatatea celei de a opta luni de sarcina, este indicat sa ai pregatit bagajul pentru spitalizare. Aceasta, chiar daca medicul te asigura ca mai ai de asteptat cateva saptamani pana la Marea Intalnire. Nu se stie insa daca si micutul din burtica este de aceeasi parere, ca sa spunem asa - prin urmare, pregateste-te pentru orice eventualitate. Si iata-te, ai ajuns in luna a noua...

Trebuie sa ai grija de tine. Bea cat mai multa apa, dormi cat simti nevoia si evita povestile prietenelor, mamei, bunicilor si soacrei, care sunt nerabdatoare sa-ti istoriseasca despre cum au nascut ele, cu lux de amanunte.
N-ai nevoie de astfel de povesti acum - decat daca sunt incurajatoare. Insa, in cazul in care isi incep relatarea cu: "Am crezut ca nu mai scap..." sau "Credeam ca nu se mai termina...", astupa-ti urechile si evita continuarea. O sursa suplimentara de stres chiar nu e necesara. Oricum, ai destule temeri. In general, incearca sa te relaxezi si lasa-te rasfatata de partener, in asteptarea miracolului pe care l-ati infaptuit amandoi.

de Greta Harja