Daca nu ai deloc experienta, esti in cautarea primului loc de munca si nu reusesti sa te angajezi asa de repede precum ti-ai imaginat, nu dispera! Expertii in resurse umane spun ca vei obtine rapid locul de munca la care ai visat daca vei urma cativa pasi esentiali.
Cel mai important este cel din perioada premergatoare cautarii jobului. Practic, in acest interval trebuie sa te decizi catre ce fel de slujba te vei orienta si in ce domeniu. “Trebuie sa-ti dedici un timp stabilirii obiectivelor personale si reflectiei asupra domeniului in care doresti sa te dezvolti profesional si in care vrei sa-ti gasesti locul”, spune Oana Mosoiu, consultant al firmei de recrutare Ascent Group, din Bucuresti.
Intreaba prietenii!
Cautarea locului de munca nu trebuie sa fie un secret, mai ales daca vrei sa-l obtii rapid. De aceea, dupa ce te-ai decis asupra unui domeniu si asupra unui tip de post, spune-le asta si prietenilor, colegilor, rudelor si cunostintelor.
Cu cat stie mai multa lume ca vrei un job, cu atat sansele de a-l gasi repede sunt mai mari. “Practic, trebuie sa te folosesti de toate contactele pe care le ai si sa valorifici <capitalului relational> sau <networkingul>”, mai spune Oana Mosoiu.Prezenta activa pe site-urile de joburi
Cu un CV bine redactat, poti sa treci la atac, pe Internet. Inscrie-te pe toate site-urile de joburi. Indiferent daca este vorba despre un site de recrutare renumit sau de unul abia infiintat, prezenta ta pe aceste platforme on-line este esentiala. Pe langa joburile care sunt postate, aici vei intalni si sfaturi despre cum sa-ti realizezi mai bine CV-ul si scrisoarea de intentie, precum si despre felul in care sa te comporti la interviul de angajare.
Apeleaza la agentiile de recrutare
Si specialistii de la agentiile de recrutare trebuie sa afle ca vrei un loc de munca. Prin urmare, cauta-le adresele web si trimite-le CV-ul tau! Daca vor avea un post care ti se potriveste, cu siguranta te vor contacta ele.
Daca nu te vor cauta, nu trebuie sa tragi concluzia ca agentia este dezinteresata, ci ca figurezi in baza de date, ceea ce inseamna inca o marire a sanselor de gasire a jobului.Direct la angajator!
Daca stii foarte bine ce vrei, de exemplu in ce companii ti-ar place sa lucrezi, intra pe site-urile acestora, la sectiunea “cariere” si trimite CV-ul. Chiar daca firmele respective nu au posturi scoase la concurs, cu siguranta CV-ul tau va intra in baza lor de date. “In general, a da curs anunturilor de pe site-urile companiei indica o anumita seriozitate din partea ta. Prin abordarea directa, angajatorul va considera ca ai o buna cunoastere a domeniului respectiv”, adauga Oana Mosoiu.
Expertii in resurse umane atrag insa atentia asupra faptului ca trebuie sa selectezi cu foarte mare atentie postul pentru care vrei sa candidezi.
“Foarte multi candidati aplica la diferite pozitii care nu corespund fie din punctul de vedere al experientei sau din punctul de vedere al cerintelor angajatorului. Rezultatul consta in respingerea candidatului, dezamagirea acestuia, consumarea timpului si frustrarea ca nimeni nu-l angajeaza, pentru ca nu are experienta”, spune Marilena Rosu, consultant recrutare al firmei de resurse umane Inner Look.Participa la targuri de joburi
Participarea la targuri de joburi poate fi benefica, mai ales ca aici vor fi stransi la un loc numerosi angajatori in cautare de candidati, de cele mai multe ori juniori. “Prin intermediul targurilor, poti avea oportunitatea de a gasi un loc de munca potrivit cunostintelor si pregatirii, iar in acelasi timp, poti beneficia de consiliere in ceea ce priveste cariera ta”, mai spune Marilena Rosu.
Casute speciale pentru CV-uri
Foarte multi angajatori care au joburi disponibile fac adevarate campanii de promovare pentru posturile scoase la concurs. De aceea trebuie sa citesti ziare care au pagini speciale de joburi sau care au anunturi de angajare.
Mai mult, la unele companii, de exemplu in hipermarketuri, exista locuri special amenajate unde se strang CV-uri.