Marilena Stoian este presedinta ANTREC (Asociatia Nationala de TurismRural, Ecologic si Cultural) inca de la infiintarea acesteia. Ea are opensiune in sistemul rural, este cadru universitar la cateva facultatisi spune ca in domeniul sau calitatea serviciilor decide succesul sauesecul afacerii.
Fie ca o intalnesti la birou, fie ca o intalnesti in cadrul rural, lapensiunea pe care o detine impreuna cu fratele sau, Marilena Stoianvorbeste cu foarte mult patos de beneficiile pe care ti le aduce ovacanta la tara, intr-un cadru natural, nepoluat (nici macar fonic),de cat de multe au de castigat turistii dar si proprietarii de pe urmaacestei "afaceri" numita turismul rural.
Marilena Stoian (in fapt Maria, nume pe care il poarta si mama sa - si eacelebra in zona Branului, iar pentru "diferentiere" i se spune Marilena)s-a nascut la Craiova si a absolvit Facultatea de Relatii EconomiceInternationale din cadrul ASE Bucuresti, unde este si doctorand.
Actuala presedinta ANTREC a lucrat in comertul exterior pana la revolutie,dupa care a plecat in Zimbawe ca si coordonator de proiect (1990 - 1991),experienta care i-a folosit foarte mult ulterior.
Dupa intoarcerea de-acolo simtea nevoia sa faca ceva sa fie cat maiaproape de natura. A achizitionat casa de la Bran negandindu-sein acel moment la ce avea sa urmeze. Prin urmare a fost intai inAmerica cu o bursa USAID pe ecoturism, unde a vazut modul de gandire alamericanilor. In 1994 a infiintat ANTREC. In 1996 a fost managerul unuiprogram PHARE al UE pentru dezvoltarea turismului rural, iar de aicia inceput "nebunia": o munca intensa si sustinuta pentru convingereaoamenilor sa intre in sistem pentru ca si stand acasa poti sa faci unban. Chiar daca nici in prezent pentru cei peste 3.000 de membri intrareain sistem nu este o sursa permanenta de venit, oamenii au fost incurajatisa faca acest pas macar pentru un venit suplimentar. In prezent eforturilepe care le duce Marilena Stoian cu membrii ANTREC sunt de crestere acalitatii serviciilor, fapt pentru care gazdele ar trebui sa urmeze nistecursuri specializate in acest sens si pe care asociatia le organizeaza.
Afacerea de la Bran apartinei familiei Stoian si de ea se ingrijeste celmai mult mama Marilenei Stoian, fosta profesoara de romana, care a lasatzgomotul orasului pe linistea de la tara si care ii invata acum una-altape satenii Branului. Pensiunea de 3 margarete s-a dezvoltat in timp,avand in prezent 4 camere in sistemul rural, un foisor, leagane pentrucopii, gratar etc. Marilena Stoian fuge cu drag in acel loc ori de cateori timpul ii permite.
Am intrebat-o daca ii place ce face in prezent si a recunoscut ca "aceastaslujba ii da posibilitatea sa se apropie de natura si sa contribuie larealizarea viselor proprietarilor dar si a turistilor".