Becurile sunt probabil singurul consumator electric ramas neschimbat aproape de cand s-a inventat. Bine, a evoluat el putin, dar in comparatie cu tranzistorii, cu motoarele electrice sau cu orice alt dispozitiv electric, becul parca a stat pe loc. Si totusi, dupa ce ne-am obisnuit cu el atat de mult, este acum oare momentul sa ne luam ramas bun de la batranul bec electric?
Evolutia nu poate fi oprita si nici nu trebuie sa se intample asa ceva, cu atat mai putin din ratiuni sentimentale. Iar tehnologia OLED se pare ca face pasi tot mai mari si mai repezi catre desemnarea drept inlocuitoare a banalului bec electric. Probabil, daca estimarile specialistilor se vor adeveri, peste 15 ani, becul electric va fi deja obiect de muzeu, iar solutia de iluminare artificiala va fi inlocuita de LED-uri, tehnologia light emitting diode.
La inceputul anilor '90, LED-urile nici nu puteau fi considerate drept solutii viabile pentru iluminarea puternica, dar odata cu depasirea unor obstacole majore, ipoteza utilizarii LED-urilor, care au un consum mai mic de energie, ca inlocuitori ai becurilor a inceput sa prinda contur.
Pentru inceput, LED-urile au inceput in ultimii ani sa fie incluse unei game foarte largi de produse electonice, dar functioneaza foarte bine si ca solutie de iluminare subacvatica a piscinelor. Totusi, pentru ca pana la inceputul anilor '90 nu se reusise producerea lumnii albe, LED-urile nu puteau fi utilizate pentru iluminarea normala. Singurele culori pe care LED-urile le puteau emite erau rosu, verde si galben. Situatia asta s-a schimbat in anul 1993 datorita companiei Nichia Chemical din Japonia, cand s-a reusit producerea LED-urilor de culoare albastra, care combinate cu LED-urile albastre si rosii produc lumina alba. Iar industria nu a stat mult pe ganduri si a adoptat foarte repede noua solutie LED, bazata pe tehnologie semiconductoare, asemnator procesoarelor de PC. Iar perfectionarea LED-urilor aduce in primul plan luminozitate tot mai mare, eficienta mai buna a energiei si longevitate mai mare.
Recent s-a mai scris o fila din istoria LED-urilor cand cercetatorii din cadrul Institutului Lighting Research Center din Rensselaer Polytechnic in Troy, New York au reusit sa mareasca output-ul de lumina emisa de un LED alb astfel incat valoarea obtinuta este de aproape sase ori mai mare decat cea a unui bec clasic aprins. Totusi, din pacate economia de energie obtinuta prin utilizarea LED-urilor nu este suficienta deocamdata incat sa justifice producerea masiva a LED-urilor.
Diodele utilizate in prezent pe scara larga nu au aceleasi calitati si sunt mai ieftine. Totusi, daca perfectionarea acestor solutii va continua in ritmul stabilit acum, se estimeaza ca pana in 2025, adoptarea acestei solutii alternative de iluminare va duce la scaderea cu aproximativ 29% a consumului de energie din Statele Unite. Economia realizata la nivel de gospodarii in Statele Unite va fi de aproximativ 125 de miliarde USD, suma care anunta mari eforturi pentru implementarea cat mai rapida a acestor solutii.
Chiar si calitatile pe care le au in prezent LED-urile justifica sumele investite pana acum in dezvoltarea tehnologiei: un LED poate ilumina pana la 50.000 de ore, adica de 50 de ori mai mult decat un bec de 60 de wati, sau 6 ani daca ar ilumina in continuu.