Auzim tot mai des de termeni precum "web 2.0", "RSS", "feed", "agregator" etc. Multa lume nu stie ce este un feed RSS si "cu ce se mananca" acesta si e pacat, pentru ca folosirea unui agregator de feed-uri iti poate economisi mult timp petrecut navigand pe site-uri de stiri sau bloguri.
Ce este?
RSS vine de la "Really Simple Sindication" sau "Rich Site Summary". Un feed RSS permite livrarea de continut intr-un agregator de feed-uri. Sa luam ca exemplu un site de stiri care publica informatii noi la fiecare 30 de minute. Pentru a fi la curent cu aceste informatii, adica pentru a citi toate stirile nou aparute, poti folosi un agregator de feed-uri sau feed reader, cu ajutorul caruia te abonezi la un feed RSS sau Atom.
Agregatorul poate fi online, pe un site (de exemplu Google Reader), sau poate fi un program instalat pe calculatorul tau. Odata ce te-ai abonat la feed-ul site-ului de stiri, de fiecare data cand o informatie noua este publicata pe site, agregatorul te va anunta. Astfel, nu mai este nevoie sa tii site-ul deschis intr-o fereastra sau sa revii periodic pentru informatii noi. Continutul pe care il primesti poate fi sub forma de text, imagini, film, melodii etc.
Livrarea de continut se aseamana cu un newsletter, dar in agregator primesti noutatile in momentul in care acestea apar, cu un decalaj de maximum cateva zeci de minute; nu trebuie sa astepti newsletter-ul si nici sa verifici des site-ul ca sa vezi daca s-a adaugat ceva nou. Pur si simplu, te abonezi la feed si astepti ca informatia sa "curga".
Cum ma abonez la un feed RSS?
Site-urile care ofera feed-uri afiseaza, in bara de adresa (acolo unde tastezi adresa site-ului pe care vrei sa il vizitezi), o iconita de forma unui patrat portocaliu, cu margini rotunjite si cu trei "unde" albe - acesta este simbolul pentru RSS.
Totusi, nu toate browserele ofera aceasta facilitate; trebuie sa folosesti Internet Explorer 7, Mozilla Firefox (orice versiune), Safari 3 sau Opera 8. Facand click pe aceasta iconita, browserul te va intreba cu ce feed reader vrei sa deschizi link-ul. Daca folosesti o versiune a browser-ului care nu iti afiseaza iconita RSS, cauta pe site link-ul catre adresa feed-ului. Acesta se ascunde, de obicei, sub iconita despre care vorbeam sau sub cuvintele "Feed", "RSS Feed", "Aboneaza-te prin RSS" etc. Browserul Firefox poate fi setat sa deschida automat aceste link-uri cu agregatorul preferat de tine.
Agregatorul sau feed reader-ul
Ajungem, astfel, la alegerea agregatorului sau feed reader-ului. Asa cum spuneam, agregatorul poate fi un site care ofera acest serviciu sau un program instalat in calculator. Cele mai cunoscute agregatoare online sunt Google Reader, Bloglines, Netvibes, Pageflakes si Rojo, iar programul cel mai folosit este Feedburner. Exista, bineinteles, numeroase softuri care fac acelasi lucru, dar Feedreader este cel mai popular si isi face treaba cel mai bine.