Poate ai remarcat folosirea acestui termen in filmele americane, in special in cele a caror actiune se desfasoara in preajma sarbatorilor de iarna, mai precis a "Thanksgiving-ului", sarbatoare pe care noi nu am preluat-o (inca). Termenul "Vinerea neagra" desemneaza prima zi de vineri de dupa Thanksgiving, sarbatoare care se tine in cea de-a patra zi de joi din noiembrie, ceea ce inseamna ca Vinerea neagra cade intre zilele 23 si 29 noiembrie.
Vinerea neagra a fost numita asa pentru prima data in Philadelphia si se referea la traficul congestionat din aceasta zi.
Cu toate ca Vinerea neagra nu este o sarbatoare nationala, multi angajati din Statele Unite ale Americii sunt liberi in aceasta zi, exceptie facand persoanele care lucreaza in vanzari sau la banci. Cu atatia oameni liberi, magazinele sunt de obicei pline de cumparatori, amatori de reduceri substantiale si oferte nemaiintalnite. Proprietarii de magazine le decoreaza pentru sarbatori cu cateva saptamani inainte de Craciun, iar Vinerea neagra este cea mai lunga zi din an pentru retaileri. Magazinele se deschid foarte devreme, unele de la ora 5 dimineata, altele chiar de la miezul noptii, cand incepe, oficial, ziua de vineri.
Ce-i atrage pe cumparatori catre magazinele deschise in Vinerea neagra? In primul rand, reducerile uriase la preturile unor produse. Unele produse sunt vandute in pierdere, la preturi mai mici decat costurile de productie, doar pentru atragerea cumparatorilor care vor cheltui si pe alte produse, aducand, per total, un profit satisfacator magazinelor.
Acum, Vinerea neagra deschide sezonul de cumparaturi pentru Craciun si reprezinta momentul in care vanzatorii trec de pe "rosu" pe "negru", adica scapa de pierderi si incep sa aiba profit.
Desi in mass-media se spune deseori despre Vinerea neagra ca este cea mai profitabila zi din an pentru retailerii americani, acest lucru nu se confirma in fiecare an. Wikipedia spune ca Vinerea neagra este, intr-adevar, o zi in care magazinele se umplu de clienti, numarul celor care trec pragul magazinelor fiind foarte mare, dar in unii ani se intampla ca ziua cea mai profitabila sa fie sambata dinaintea Craciunului.
In majoritatea oraselor din SUA, cumparatorii stau la cozi imense cu multe ore inainte de deschidere, pentru a se asigura ca "prind" produsele aflate in oferta. Imaginile difuzate si de televiziunile romanesti sunt graitoare in acest sens: oameni care se calca in picioare pentru a ajunge primii la rafturi, deseori raniri ale acestora si uneori chiar decese.
Produsele electronice si jucariile momentului sunt cele mai cautate marfuri la pret redus in Vinerea neagra. Vanzatorii stiu acest lucru si aplica reduceri substantiale la preturile acestor produse.
© Copyright:
Vinerea neagra
Poate ai remarcat folosirea acestui termen in filmele americane, in special in cele a caror actiune se desfasoara in preajma sarbatorilor de iarna, mai precis a "Thanksgiving-ului", sarbatoare pe care noi nu am preluat-o (inca). Termenul "Vinerea neagra"
Posteaza comentariu