Chiar daca formatul DivX este folosit in principal pentru redarea filmelor, acesta poate fi folosit si in scopuri mai practice. Iata cum poti transforma calculatorul tau intr-un adevarat video recorder digital folosind doar un TV Tuner.
Ce trebuie sa stii inainte sa incepi
Inainte de a te apuca lucru trebuie insa sa verifici mai multe lucruri. Calculatorul tau trebuie sa fie dotat cu un procesor rapid. Cu cat mai rapid cu atat mai bine, dar un minim de 1Ghz este recomandat. In al doilea rand este bine sa te asiguri ca ai suficient spatiu de stocare pe disc. Captura video poate ocupa foarte mult spatiu, depasind de multe ori 4GB pentru o ora de captura.
In afara de aceste conditii minime, este recomandabil sa folosesti pentru captura un sistem de operare cat mai nou. Recomandabil ar fi Windows XP sau Windows 2000 deoarece acestea pot beneficia de avantajele sistemului de fisiere NTFS. Trebuie mentionat aici ca FAT32, sistemul de fisiere standard al Windows 98 si ME, nu suporta fisiere mai mari de 4GB, in timp ce asemenea limitari nu se aplica in cazul NTFS. In afara de aceste cerinte, va trebui sa ai instalate si codecurile necesare, cele mai bune fiind cele MPEG4, DivX si XviD. La toate acestea se adauga programele de captura si cele de codare a fisierelor rezultate.
Cea mai mare problema a capturii video este aceea ca majoritatea programelor destinate acestei operatiuni pierd sincronizarea intre video si audio atunci cand se doreste capturarea unor secvente lungi. De exemplu, pana la finalul unei casete VHS de 3 ore, desincronizarea poate deveni de ordinul secundelor. In acest articol vom prezenta o metoda de captura adresata celor care nu au prea multe cunostinte in acest domeniu si care rezolva toate problemele aparute de obicei la o codare video.
Captura in format MPEG2
Aceasta procedura implica o captura primara in format MPEG2 si apoi codarea in format DivX a fisierului rezultat. Captura in acest format poate fi facuta cu programele care insotesc TV-Tunerul, sau, in caz ca acestea lipsesc sau nu ofera captura in format MPEG2, cu ajutorul programului www.intervideo.com. Dupa ce faci selectia sursei de semnal (TV, Composite Video sau S-Video), cea mai importanta setare pe care trebuie sa o faci este aceea a formatului de captura. De obicei aceste programe iti pun la dispozitie optiuni de genul celor de mai jos. Pentru o calitate cat mai buna a imaginii este de preferat sa folosesti setarea "Best" care face captura la rezolutie maxima. Daca insa sursa de semnal video este o caseta video VHS atunci este recomandat sa folosesti modul de inregistrare Good. Acesta are o rezolutie mai mica, de doar 352x288, care insa este echivalenta cu cea a tehnologiei VHS. In plus, acest mod de captura ofera o durata mai mare de inregistrare pe acelasi spatiu de disc.
Fisierele in format MPEG2 rezultate in acest fel sunt de dimensiuni destul de mari, aproximativ 4GB pentru o ora de informatie video. In cazul in care ai o unitate DVD?RW, aceste fisiere pot fi scrise chiar si pe un DVD pentru a putea fi redate pe orice DVD Player. Ai nevoie insa de programe speciale pentru acest lucru. Pentru codarea lor in format MPEG4 este nevoie de un program care sa poata face conversia necesara. Doua dintre acestea sunt VirtualDubMod si Vidomi. VirtualDubMod este o versiune modificata a popularului editor video VirtualDub.