Furnicile ne invata cum sa evitam blocajele in trafic!

Cercetatorii germani au studiat comportamentul furnicilor si au ajuns la concluzia ca acestea dau lectii de trafic.

Un grup de cercetatori germani fascinati de comportamentul insectelor si oripilati de cel al soferilor in trafic a realizat un studiu comparativ intre modul in care furnicile evita "accidentele" in musuroaie si accidentele survenite des in traficul auto.

Oamenii de stiinta din Dresden au construit o ferma de furnici imensa, dezvoltand practic un oras in miniatura, cu "poduri" si "strazi", realizand un calcul computerizat realizat prin observarea "drumurilor" furnicilor in habitatul artificial creat. Cea mai importanta parte a "orasului" in miniatura a fost reprezentata de doua autostrazi create pana la cateva picaturi de sirop de zahar.

Pentru a imita la perfectie comportamentul uman in trafic, o autostrada a fost largita si lungita iar una stramtata si scurtata, intre ele existand cateva punti de legatura.

Concluziile cercetatorilor sunt extrem de interesante: autostrada mai stramta si mai scurta s-a transformat in scurt timp de la inceperea experimentului intr-o sosea foarte aglomerata, insa nu s-a produs in niciun moment un blocaj in trafic. Asta pentru ca furnicile care se intorceau de la hrana le redirectionau pe cele care se indreptau spre pata de zahar pe rute ocolitoare, puzzle-ul fiind perfect in conditiile in care activitatea furnicilor se defasura pe ambele "autostrazi".

Practic, nu a existat nicio portiune de autostrada neutilizata, desi miscarea era continua si se defasura in doua sensuri.
Fascinati de acest tip de comportament, cercetatorii germani, condusi de expertul in sociologie Dirk Helbing, au dezvoltat o retea mult mai complicata de sosele si autostrazi, furnicile reusind si de aceasta data sa "devieze" traficul in asa fel incat blocajele erau eliminate.

Germanii au descoperit faptul ca furnicile care reveneau de la hrana le redirectionau pe cele care plecau spre mancare pe o alta ruta. Chiar daca aceasta era mai lunga, furnicile reuseau sa ajunga fara probleme, repede si eficient, la mancare.

In urma studiului publicat in celebra publicatie New Scientist, oamenii de stiinta au concluzionat ca lipsa blocajelor in traficul furnicilor are loc datorita faptului ca furnicile beneficiaza de aportul unui sistem de intercomunicare foarte dezvoltat.

Desi nu au reusit sa desluseasca mecanismele acestui sistem, germanii au ajuns la concluzia ca singurul pachet asemanator care ar putea fi pus in aplicare in viata de zi cu zi si pe sosele ar fi unul in care masinile sa comunice intre ele eficient, indiferent de marca si model.

Deocamdata, un astfel de sistem de intercomunicare se afla in dezvoltare in Germania si Japonia, echipele de ingineri ai marcilor premium de nivel mondial stabilind pionieratul in ceea ce priveste acest tip de abordare a traficului.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod