In ultimii ani, preturile laptop-urilor si notebook-urilor au scazut simtitor, diferenta de pret dintre un laptop modest si un desktop nemaifiind atat de mare. Asa se face ca tot mai multi utilizatori de computere "migreaza" catre laptopuri.
Sa stabilim, intai, care este diferenta dintre laptop si notebook. Unii producatori isi denumesc computerele portabile "laptop-uri", altii prefera sa le spuna "notebook-uri". In trecut, diferentele constau in performante: laptop-urile erau mai mari ca dimensiuni, dar mai performante, in timp ce notebook-urile, ceva mai mici, confereau mai multa portabilitate.
In ce priveste autonomia, fiind mai performante, laptop-urile consuma mai multa energie, iar bateria asigura un timp mai scurt de autonomie, iar notebook-ul poate functiona mai mult timp doar pe baterie. Prin urmare, diferentele nu sunt foarte mari, iar noi vom folosi termenul de "laptop" pentru a denumi calculatorul portabil.
Laptop-urile pe care le gasim astazi pe piata pot avea dimensiuni foarte mici (cum este cazul Asus EEE PC), dar pot fi si prea mari pentru a le mai numi portabile. Acestea din urma se numesc chiar "desktop replacements", adica inlocuitoare pentru desktop-uri, si au, de obicei, ecranul cu diagonala de 17 inch.
Ce avantaje si ce dezavantaje avem daca inlocuim clasicul desktop cu un laptop?
Avantaje. In primul rand, mobilitatea. Nimic nu se compara cu posibilitatea de a avea toate informatiile si fisierele "la purtator", iar acesta este principalul motiv pentru care cumparam un laptop. Nu este de neglijat nici aspectul spatiului: un desktop ocupa mult mai mult loc decat un laptop, iar daca ai un birou mic, vei simti diferenta.
Dezavantaje. Trebuie sa mentionam posibilitatile reduse de a upgrada sistemul. Un desktop este mult mai comod de folosit, dar, daca ii adaugi perifericele potrivite (tastatura, mouse etc.), si laptopul se poate transforma usor intr-un computer "comod". Dektopul ofera, in general, mai multa putere de calcul decat un laptop mediu. Desi, asa cum spuneam la inceput, laptop-urile sunt acum mult mai accesibile, exista, totusi, diferente semnificative de pret intre un sistem desktop si un laptop cu aproximativ aceleasi performante.
Alegerea trebuie facuta in functie de nevoile fiecaruia. Daca ai nevoie de un calculator puternic, pentru jocuri sau grafica, iar mobilitatea nu reprezinta un criteriu esential in alegerea calculatorului, atunci un desktop poate fi mai potrivit pentru tine. Daca, in schimb, este important sa iti poti accesa oricand si de oriunde fisierele, laptop-ul este ceea ce iti trebuie.