„Prin intermediul programului L’Oréal - UNESCO „Pentru Femeile din Știință” ne dorim să încurajăm cât mai multe tinere să se concentreze asupra activității de cercetare în decursul carierei lor. În România ne aflăm deja la a patra ediţie și suntem mândri să observăm că proiectul L’Oréal - UNESCO evoluează de la an la an, aducând un aport important în crearea unor adevărate modele de urmat pentru tinerele cercetătoare din România. Ne bucurăm să putem susține în acest fel progresul ştiinţific al comunităţii locale”, declară Gilles ANTOINE, Country Managing Director L’Oréal România.
„De patru ani tinerele cercetătoare din România beneficiază de programul de burse UNESCO - L’Oréal „Pentru femeile din ştiinţă” și suntem onorați să remarcăm progresul pe care susținerea oferită de noi îl aduce în cercetarea românească. Ne bucurăm că programul a evoluat constant de la o ediție la alta, atrăgând un număr din ce în ce mai mare de participante și proiecte înscrise. Sperăm că şi prin această ediţie am reuşit să impulsionăm tinerele cercetătoare din România să meargă mai departe și să nu uite că «Lumea are nevoie de știință, iar știința are nevoie de femei»”, spune Ani MATEI, Secretar General Comisia Națională a României UNESCO.
„Cercetătoarele din România au nevoie în primul rând de încurajare, susținere și exemple de succes, de modele cu care să se identifice, atât din mediul ştiinţific internaţional, dar mai ales din spaţiul românesc.
Pe lângă bursa acordată tinerelor cercetătoare, programul L’Oréal - UNESCO „Pentru femeile din ştiinţă” oferă posibilitatea împărtăşirii unor astfel de poveşti inspiraționale despre tinere cercetătoare de la noi și din întreaga lume”, afirmă Mirela NEMŢANU, Corporate Communications & Public Affairs Manager, L’Oréal România.Juriul a fost format din personalităţi ştiinţifice de prestigiu ale comunităţii ştiinţifice din România: Acad. Maya SIMIONESCU, Preşedinte al Secției de Științe Biologice a Academiei Române și Director al Institutului de Biologie și Patologie Celulară „N. Simionescu”; Dr. Maria ZAHARESCU, Șef laborator Combinaţii Oxidice şi Ştiinţa Materialelor din Institutul de Chimie Fizică „Ilie Murgulescu” al Academiei Române; Dr. Raluca VAN STADEN, Şef Laborator de Electrochimie și PATLAB Bucureşti din cadrul Institutului Național de Cercetare pentru Electrochimie și Materie Condensată; Dr. Marius ENĂCHESCU, Director General al Centrului de Ştiinţa Suprafeţei şi Nanotehnologie, Universitatea Politehnică Bucureşti; Dl. Ani MATEI, Secretar General Comisia Națională a României pentru UNESCO și Dl. Gilles ANTOINE, Country Managing Director, L´Oréal România.
Despre câştigătoarele ediţiei a patra a programului de burse naţionale UNESCO-L’Oréal „Pentru Femeile din Ştiinţă”
Edina Rusen este şef de lucrări în cadrul departamentului de Bioresurse şi Ştiinţa Polimerilor în cadrul Facultăţii de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialor în cadrul Universităţii Politehnică Bucureşti, iar proiectul câştigător a avut ca temă cristalele fotonice cu aplicații laser.
„Programul L’Oréal – UNESCO „Pentru femeile din ştiinţă” oferă oportunitatea încurajării tinerelor cercetătoare.
Acest fapt este foarte important și de apreciat luând în considerare gradul ridicat de dificultate al afirmării acestora într-un mediu aflat într-o concurență acerbă. Latura sensibilă a femeii se regăsește în știință prin creativitatea deosebită de care acestea dau dovadă. Prin acest concurs, L’Oréal – UNESCO stimulează această trăsătură a cercetătoarelor și oferă un suport financiar necesar în dezvoltarea proiectelor și carierei”, spune Edina Rusen, câştigătoarea secţiei de Ştiinţele Fizice.Cornelia Braicu este inginer Biochimist şi Coordonator Laborator Genomică Funcţională, Centrul de Cercetări pentru Genomica Funcţională, Biomedicină şi Medicină Translaţională al Universităţii de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu din Cluj-Napoca. Proiectul ei câştigător a avut ca temă combinarea efectului chimioterapeutic al doxorubicinei cu terapia ţintită cu ARN de interferenţă în tratamentul cancerului de sân triplu negativ.
„Până în prezent am aplicat toate cunoștințele dobândite, iar rezultatele obţinute au fost pe masură, cum este şi această nominalizare în calitate de finalistă în secțiunea „Pentru Femeile din Ştiinţă” a burselor naţionale UNESCO – L’Oréal.
Sunt într-o continuă căutare, în ştiinţă tot timpul este ceva nou de descoperit, este ca un labirint de străduţe întortocheate, însă „pofta” mea nu se mai termină pentru mai multe proiecte care vor fi benefice pe o scară mai mare, și pentru societate în ansamblu”, declară Cornelia Braicu, câştigătoarea secţiunii Ştiinţele Vieţii.Programul de burse naţionale UNESCO – L’Oréal se adresează cercetătoarelor din România cu vârsta de maxim 35 de ani, care fie sunt doctorande, fie au obţinut titlul ştiinţific de doctor şi urmează un program de pregătire postuniversitară în cadrul unei instituţii acreditate de învăţământ superior din ţară. 2013 este al patrulea an consecutiv în care programul de burse naționale UNESCO – L’Oréal „Pentru Femeile din Știință” continuă să ofere suport comunității științifice locale.
Perioada de aplicaţie pentru cea de a patra ediţie a programului de burse naționale UNESCO – L’Oréal „Pentru Femeile din Știință” a durat din noiembrie 2012 până la finalul lunii martie 2013. Anul acesta au fost înregistrate 49 de aplicaţii: 25 în categoria Ştiinţele Vieţii şi 24 în secțiunea Ştiinţele Fizice. Aplicantele provin din mai multe centre universitare ale ţării, printre care Bucureşti, Timişoara, Cluj, Baia Mare, Mureş, Iaşi.
În comparaţie cu anul trecut, a fost înregistrată o creştere de 58% în ceea ce priveşte numărul de aplicaţii.
Posteaza comentariu