Reader’s Digest, una dintre revistele cu cea mai mare audienta din lume, a anuntat astazi rezultatele unui test al onestitatii, realizat „cu camera ascunsa“ in 16 orase, de pe patru continente. Reader’s Digest a testat sute de oameni pentru a afla cat de cinstiti sunt, “pierzand” portofele pe strada si urmarind cate dintre ele sunt returnate. Fiecare portofel “pierdut” ne-a spus cate o poveste – despre imoralitate, despre lupta cu tentatia banului –, dar ne-a oferit si o incurajatoare confirmare a cinstei unor oameni.
Reporterii Reader’s Digest au imprastiat 192 de portofele in orase din Europa, America de Nord si de Sud, si Asia. Fiecare portofel continea un act de identitate fictiv si un numar de telefon, o fotografie de familie, bonuri de cumparaturi, precum si o suma in moneda locala, echivalenta cu 50 de dolari americani. Reporterii Reader’s Digest au lasat portofelele in parcuri, in apropierea unor centre comerciale si pe trotuar, apoi au asteptat sa vada ce se intampla.
Din cele 192 de portofele “pierdute”, 90 – adica 47% – au fost returnate. Concluziile sondajului Reader’s Digest sunt surprinzatoare:
• Varsta nu este un factor care determina daca o persoana este sau nu cinstita. In toate cele 16 orase in care s-au pierdut portofele, atat tineri, cat si batrani au returnat sau au pastrat portofelele.
• Sexul persoanelor nu a fost nici el un factor determinant pentru un anumit tip de comportament, desi in doua orase femeile au iesit in evidenta din motive foarte diferite: la Varsovia, toate portofelele nereturnate au fost pastrate de femei; la Ljubljana, din cele sase portofele primite inapoi, cinci au fost returnate de femei.
• Nivelul de bunastare nu ofera nici el o garantie a onestitatii. Moscovitii au returnat sapte din cele 12 portofele, in timp ce in mai prosperul Zurich, numai patru portofele au fost recuperate.
„Este imbucurator sa vezi cati oameni cinstiti sunt in lume. Si ca, mai presus de orice, in orice tara onestitatea este pretuita si de tineri, si de batrani, si de barbati, si de femei, si de saraci si de bogati”, considera Raimo Moysa, redactor-sef al editiilor internationale Reader’s Digest.
Orasele in care au fost pierdute portofelele sunt: Bucuresti (Romania), New York (SUA), Amsterdam (Olanda), Berlin (Germania), Budapesta (Ungaria), Helsinki (Finlanda), Lisabona (Portugalia), Ljubljana (Slovenia), Londra (Anglia), Madrid (Spania), Moscova (Rusia), Mumbai (India), Praga (Republica Ceha), Rio de Janeiro (Brazilia), Varsovia (Polonia) si Zurich (Elvetia).
“La Bucuresti, tentatia castigului facil sau, in cel mai bun caz, nepasarea, a invins de cateva ori bunele intentii. Din fericire, nu de fiecare data. Lor, celor patru Oameni care au returnat portofelele, vreau sa le multumesc. Datorita lor, orasul nostru nu a ajuns in coada clasamentului cinstei. De asemenea, vreau sa-mi exprim gratitudinea fata de alti oameni admirabili: turistii romani din New York, care au ridicat procentul onestitatii in metropola americana“, spune Anca David Titorov, redactorul-sef al revistei Reader’s Digest Romania.
Din cele 12 portofele “pierdute” in Bucuresti – cate trei in fiecare din cele patru zone alese, respectiv Dorobanti, Universitate, AFI Cotroceni si Calea Vacaresti – ne-au fost returnate patru. Castigatoare la categoria onestitate a iesit zona rezidentiala Dorobanti-Beller, unde un profesor de sport in varsta de 37 de ani si o contabila de 57 de ani s-au grabit sa returneze portofelele lasate pe trotuar.
Unul singur nu l-am primit inapoi: pe cel gasit de un tanar de vreo 25 de ani, cu parul vopsit blond si vestimentatie la moda. Atat in zona Universitatii, cat si la AFI Cotroceni, am recuperat un singur portofel. Doua tinere, o studenta si prietena ei, ne-au contactat imediat ce au gasit portofelul in drumul lor prin fata Teatrului National. La fel au procedat un tanar de 23 de ani si tatal lui, dupa ce au dat peste portofelul pierdut in fata mall-ului.
Din pacate, in ultima locatie unde am pierdut trei portofele, respectiv pe Calea Vacaresti, nu am recuperat niciunul – nici de la cuplul de vreo 50 de ani, bine imbracati, care se indreptau spre o statie de autobuz, nici de la un alt cuplu de tineri parinti, ce iesisera sa-si plimbe bebelusul cu caruciorul, si nici de la tanara “rockerita” de vreo 30 de ani, care s-a grabit sa se faca nevazuta, cu portofel cu tot.
Asadar, cu un scor de patru portofele returnate din cele 12 “pierdute”, Bucurestiul s-a clasat printre ultimele locuri. Dar nici chiar la coada, asa cum unii poate s-ar fi asteptat… Surprinzator insa, acelasi loc 11 in clasament, ca si Bucurestiul, l-a ocupat prosperul oras elvetian Zurich. Iar locul acesta plaseaza Bucurestiul inaintea Pragai, Madridului si a Lisabonei.
“Din experimentul acesta reiese ca noi, romanii, avem idei prea negre despre noi”, spune analistul media Iulian Comanescu. Iar gestul unor turisti romani, aflati in luna aprilie la New York, vine sa confirme spusele sale. Ei au gasit unul din portofelele pierdute de reporterii Reader’s Digest in Central Park, ridicand astfel orasul american in clasamentul onestitatii.
Proiectul international “Portofelul Pierdut”, prezentat online pe www.erd.ro si la http://www.rd.com/slideshows/most-honest-cities-lost-wallet-test, precum si in editia din octombrie 2013 a revistei Reader’s Digest Romania, ne-a dat posibilitatea sa alcatuim un “top al onestitatii” international. Clasamentul este impartit pe categorii, de la cea mult laudata a „Sfintilor” – in care se gaseste un singur oras – si pana la categoria „Rusinii”. Iata rezultatele:
• “Sfinti” – Helsinki (11 portofele returnate, din 12): „Finlandezii sunt oameni onesti prin excelenta“, explica Lasse Luomakoski, student in Stiinte Economice, in varsta de 27 de ani. El a gasit unul din portofele pe strada pietonala Mikonkatu, din centrul orasului Helsinki. „Suntem o comunitate mica, linistita si foarte strans unita. La noi nu prea exista coruptie, nici macar nu trecem pe rosu”.
• “Valori solide” – Mumbai (9 portofele returnate), Budapesta si New York (cate 8 portofele returnate): Cetatenii din Mumbai s-au clasat pe locul doi in studiul nostru, cu 9 portofele returnate din 12. Vaishali Mhaskar, mama a doi copii si vanzatoare de timbre, a returnat un portofel lasat la Oficiul Postal General din Mumbai. „Îmi invat copiii sa fie cinstiti, asa cum si parintii mei m-au invatat pe mine”, a declarat ea. In aceeasi zi, alti trei tineri au gasit portofelul Reader’s Digest si ne-au sunat imediat pentru a-l returna.
• “Relativ onesti” – Moscova si Amsterdam (cate 7 portofele returnate), Berlin si Ljubljana (6 portofele returnate), Londra si Varsovia (5 portofele returnate): Un barbat de vreo cincizeci si ceva de ani din Ljubljana gaseste un portofel intr-o parcare, langa cinematograful Siska. Pentru o clipa, reporterii Reader’s Digest cred ca-l va returna, fiindca omul incepe sa formeze un numar pe telefonul mobil. Dar acesta se opreste, pune portofelul in buzunar si se urca intr-o Mazda CX-5 (care costa cel putin 23.000 de euro) si dispare.
• “Rusine!” – Bucuresti, Rio de Janeiro si Zurich (cate 4 portofele returnate), Praga (3 portofele returnate), Madrid (2 portofele returnate) si Lisabona (1 portofel returnat): Unul dintre portofele a fost gasit de un vatman de tramvai care avea nu cu mult peste cincizeci de ani si arata foarte distins in uniforma sa bleumarin, cu sigla VBZ, a companiei de transport public din Zurich. Dupa ce i-a studiat atent continutul, l-a bagat in buzunar, cu tot cu bani. Reporterii nu au mai primit nicio veste de la el, in ciuda faptului ca VBZ gestioneaza si biroul de obiecte pierdute al orasului, iar cetatenii sunt incurajati sa le predea obiectele gasite angajatilor acesteia.
Clasament Bucuresti
Cate portofele au fost returnate din cele trei “pierdute” in fiecare zona:
1. Dorobanti 2/3
2-3. Universitate 1/3
2-3. AFI Cotroceni 1/3
4. Calea Vacaresti 0/3
Clasament in lume
Cate portofele au fost returnate din cele 12 “pierdute” in fiecare oras:
1. Helsinki 11/12
2. Mumbai 9/12
3-4. Budapesta 8/12
3-4. New York 8/12
5-6. Moscova 7/12
5-6. Amsterdam 7/12
7-8. Berlin 6/12
7-8. Ljubljana 6/12
9-10. Londra 5/12
9-10. Varsovia 5/12
11-12-13. Bucuresti 4/12
11-12-13. Rio de Janeiro 4/12
11-12-13. Zurich 4/12
14. Praga 3/12
15. Madrid 2/12
16. Lisabona 1/12
Foto: Hepta