Cred că generaţia tânără va avea mai mult curaj şi va adopta bicicleta pe scară largă în ciuda dificultăţilor din trafic. Trebuie răbdare. Perseverenţă.
Din ce în ce mai mulţi oameni aleg acest mijloc de transport ca pe unul cotidian. Bicicleta e folosită azi pentru deplasarea la serviciu, la facultate, la şcoală. Este un mijloc popular de transport, iar în micile localităţi de provincie e folosită pe scară largă, indiferent de vârstă.
În Bucureşti, dorinţa oamenilor de a călători pe bicicletă e foarte mare, dar frica de automobile şi aglomeraţia de pe drumurile publice îi face să ezite să-şi schimbe modalitatea de deplasare.
Dar genul de piste cum e cea de pe Calea Victoriei ar putea oferi o şansă Bucureştiului să scape de dictatura automobilului.În opinia mea, cred că până la urmă bicicleta va învinge, dar va mai trece ceva timp până când numărul bicicliştilor va creşte semnificativ, iar administraţia oraşului nu va mai putea da înapoi.
Sfaturi importante adresate celor care ar vrea să pedaleze, dar le este teamă:
1. Învaţă regulile de circulaţie.
2. Înainte să ieşi pe stradă, antrenează-te câteva săptămâni pe aleile unui parc sau pe străzile puţin circulate dintre blocuri.
E bine să nu fi singur (singură).3. Cel mai bun tip de bicicletă pentru folosirea zilnică în Bucureşti e MTB-ul (mountain bike). Străzile sunt proaste. Ai nevoie de o suspensie pe faţă.
4. Circulă întotdeauna pe partea dreaptă a drumului. Respectă culoarea semaforului şi coboară din şa când traversezi trecerea de pietoni.
5. Poartă întotdeauna cască.
6. În ciuda a ceea ce crezi, pe bicicletă nu transpiri dacă nu tragi ca nebunul, te poţi îmbrăca tip office, dar trebuie să ai haine de ploaie la tine (pelerină, pantaloni subţiri de fâş, jachetă).
Pune-ţi apărători de ploaie la roţi.7. Ai grijă la maşinile parcate pe partea dreaptă, întotdeauna te pândeşte un şofer care-ţi va deschide portiera în faţă.
8. Nu te lua niciodată la întrecere cu maşinile, autobuzele, motocicletele sau alţi biciclişti, trebuie să ajungi în siguranţă la destinaţie. Sunt suficiente curse la care poţi să participi la sfârşit de săptămână.
9. Ca biciclist, ai o vizibilitate mai bună în comparaţie cu un şofer de automobil, eşti mai înalt, deci ai o vedere de ansamblu a traficului, aşa că poţi evita cu uşurinţă situaţiile periculoase.
10.
În intersecţii, încearcă întotdeauna să surprinzi privirea şoferului de automobil care vine din lateral, astfel te asiguri că te-a văzut. Dacă nu reuşti să te asiguri, mai bine opreşte.