Am avut şansa să petrec o săptămână în Suedia. Nu e o destinaţie pentru vacanţa de vară, dar eram înscris la un concurs sportiv, un Ironman şi am vizitat Stockholm, capitala ţării şi Kalmar, oraşul în care s-a desfăşurat competiţia.
N-aş fi ajuns niciodată în micul port de la Marea Baltică dacă n-ar fi fost cursa de Ironman, un triatlon pe distanţă lungă de care sunt foarte pasionat. Aşa am aflat că a fost prima capitală a Suediei, mai mult decât atât, a fost capitala unei uniuni dintre Norvegia, Danemarca şi Suedia pe la anul 800, iar după ce acestă uniune s-a destrămat, Kalmar a fost cetatea de apărare a suedezilor într-un război de aproape opt secole cu danezii şi nu numai.
Dar nu despre istoria acestei ţări vreau să povestesc, ci despre un mod de viaţă.
Pe un teritoriu dublu faţă de România, trăiesc 9,5 milioane de suedezi, mai puţin de jumătate din populaţia ţării noastre. Suedia are un PIB (produs intern brut) de 570 de miliarde de dolari, iar România cu puţin peste 200 de miliarde de dolari.Dar ce te şochează în această ţară, e normalitatea. Noi ne batem cu pumnii în piept cât de ospitalieri suntem, iar când te uiţi în jur pe stradă, vezi numai oameni încruntaţi, prost crescuţi şi lipsiţi de orice empatie. Suedezii sunt amabili şi educaţi. Zîmbesc şi sunt relaxaţi. Beau la fel de mult ca românii, dar, în general, alcoolul nu-i transformă în brute.
Vedeţi, educaţia are şi acest benefeciu, te face să fii civilizat şi atunci când ai întrecut măsura.Suedezii respectă regulile nu pentru că sunt speriaţi de autorităţi, n-am prea văzut poliţişti cât am fost pe-acolo, ci pentru că nu vor să-i agreseze pe ceilalţi. Cultivă foarte mult această atitudine de a nu-i deranja pe cei din jur pentru a nu fi ei însuşi deranjaţi.
Stilul de viaţă din Suedia e unul simplu: în timpul zilei muncesc, după muncă se strâng la un pahar, la ora opt intră în case, în oraşele mici nu mai vezi pe nimeni pe străzi, în weekend şi în timpul liber fac sport, mult sport, în vacanţe călătoresc.
Şosele sunt pline de ”motorhome”-uri şi rulote. Pentru că un salariat din Suedia are între cinci şi şase săptămâni de vacanţă, atunci, o familie preferă să investească într-o casă pe roţi şi să-şi facă vacanţa în acest mod. Ies mai ieftin decât să plătească bilete de avion şi cazare la hotel, plus că e şi un sentiment de libertate. Stai cât vrei.Suedezii fac mult sport, aleargă, se deplasează cu bicicletele, înoată în mare, în bazine, merg pe jos, petrec foarte mult timp afară. Trăiesc într-o ţară mare şi nelocuită, dar ce m-a şocat cel mai mult e că lucrurile funcţionează.
Nu sunt ambuteiaje pe autostradă, nu e aglomeraţie în oraşe şi chiar dacă stai la o coadă pentru bilete de autobuz, în recepţia unui hotel nu eşti stresat că nu prinzi sau că se termină.Probabil, asta au distrus liderii politici în România ultimului sfert de veac, credinţa că putem trăi vreodată într-o ţară normală.
Posteaza comentariu