De multe ori m-am întrebat de ce în societatea românească nu se discută serios despre problema alcoolului? Avem dezbateri pe toate temele, de la politică, la sport şi educaţie, dar, ca un făcut, despre cel mai puternic flagel care distruge familii, relaţii, părinţi, copii, nu vorbeşte nimeni.
Trebuie să recunoaştem că în România se bea foarte mult, se bea mult chiar în comparaţie cu celelate ţări europene. Conform unui studiu citat de Washington Post ”românii se situează pe locul al treilea în topul consumului de alcool cu 12,7 litri pe cap de locuitor adult într-un an. Ne întrec doar locuitorii Luxemburgului, cu 15,3 litri de alcool pe cap de locuitor, respectiv cei ai Letoniei, cu 13,2 litri pe an pentru un adult.
Şi în ceea ce priveşte alcoolismul în rândul adolescenţilor, România se situează printre primele locuri, 47% dintre băieţii de 15 ani recunoscând că au băut de cel puţin două ori în viaţă. Doar 18% dintre adolescentele românce au recunoscut că au consumat alcool de cel puţin două ori până la momentul intervieării. Printre fruntaşele clasamentului la consumul de alcool în rândul adolescenţilor se numară Danemarca, Lituania şi Letonia”, se spune în studiul respectiv, publicat de ziare.com.Şi cu toate aceste date îngrijorătoare, nimeni nu vorbeşte serios despre problemele cu alcoolul ale românilor. Autorităţile se fac că plouă cu toate că e afectată stabilitatea socială a şării.
Viaţa într-o familie cu un alcoolic e dramatică. Violenţa şi sărăcia sunt cele două constante. Mulţi se plâng că nu le ajung banii, dar nu se spune câte slujbe se pierd în fiecare an din cauza alcoolului, câte familii se destramă, câte femei suportă violenţe de nedescris şi câţi copii rămân pe drumuri.E aproape criminală negarea de către autorităţi a problemei alcoolului care macină ţara. Luaţi o comună, un sat la întâmplare şi opriţi la crâşmă. Veţi constata cu stupoare că la ora zece ziua e plină. În oraşe ce să mai vorbim. E un lucru banal să vezi oameni beţi pe stradă, iar cârciumile de cartier gem de clienţi. Alcoolul e cea mai profitabilă afacere din economie pe termen scurt, dar pe termen mediu şi lung produce pagube imense.
Nu există nicio campanie de conştientizare a pericolului consumului excesiv de alcool.
Se păstrează o tăcere suspectă, iar oamenii suferă în tăcere.Efectele consumului de alcool pot fi ameliorate prin reguli stricte, centre de dezintoxicare, protejarea minorilor, pedepse mari pentru evazionişti şi contrabandişti. Întotdeauna există soluţii, dar am senzaţia că în România nu conştientizează nimeni încă de dezastrele provocate de dependenţa de băutură.
Si in ceea ce priveste alcoolismul in randul adolescentilor, Romania se situeaza printre primele locuri, 47% dintre baietii de 15 ani recunoscand ca au baut de cel putin doua ori in viata.
Doar 18% dintre adolescentele romance au recunoscut ca au consumat alcool de cel putin doua ori pana la momentul intervievarii. Printre fruntasele clasamentului la consumul de alcool in randul adolescentilor se numara Danemarca, Lituania si Letonia.
Posteaza comentariu