Maşina de spălat vase: gânduri şi fapte

Maşina de spălat vase e plină. Aproape toate farfuriile şi tacâmurile sunt aranjate acolo, iar ea nu se mişcă. S-a stricat. Încă mă întreb dacă familiei mele i-a fost folositoare o astfel

Maşina de spălat vase e plină. Aproape toate farfuriile şi tacâmurile sunt aranjate acolo, iar ea nu se mişcă. S-a stricat. Încă mă întreb dacă familiei mele i-a fost folositoare o astfel de maşinărie sau nu.

Părerile sunt împărţite. Sunt gospodine care spun că e o invenţie inutilă. Ce mare lucru e să-ţi speli farfuria în care ai mâncat? Nu e mare lucru să speli o farfurie, dar când mă apuc să fac o omletă murdăresc vreo cinci şi o tigaie. Nu vreau să mă gândesc ce se întâmplă dacă mi-ar da prin cap să fac o tocană.

Trebuie să mărturisesc că la noi în familie, un loc unde nu se prea găteşte, maşina de spălat vase pare folositoare.

Nu atât de folositoare ca maşina de spălat rufe, dar puţin mai folositoare decât cuptorul cu microunde pe care nu l-am folosit niciodată la altceva decât la încălzit. Cred că numele de maşină de încălzit mâncare ar fi mult mai potrivit. Auzi, cuptor!

De fapt, maşina de spălat vase e folositoare doar atunci când funcţionează. A noastră se strică foarte des. Când speli o farfurie cu mâna ţi se pare ceva simplu. Arunci resturile, o bagi sub jetul de apă şi dai cu buretele înmuiat în inamicul grăsimii şi, în câteva secunde, e gata.  La maşină, totul e mult mai complicat.

Arunci resturile din farfurii şi cratiţi şi, apoi, te apuci să le aranjezi pe rafturile din interior. E o operaţiune destul de complicată. Dacă ai murdărit doar o farfurie e aiurea să porneşti maşina, aşa că stochezi acolo veselă murdară. Estetic e mai bine că eliberezi chiuveta.

În fine, mecanismele unei maşini de spălat vase sunt mai complicate decât la o maşină de spălat rufe pentru motivul  că  nu poţi roti farfuriile ca pe şosete. Aşa că se foloseşte mai multă apă, detergenţi speciali şi durează mult mai mult.

După atâţia ani nu mi-am făcut o idee despre utilitatea acestei tehnologii, dar singurul lucru pe care-l constat e că, atunci când se strică, soţia mea e mult mai nervoasă, iar eu îmi petrec mai puţin timp prin bucătărie.

În plus, nu-ţi dai seama că s-a defectat decât după ce ai umplut-o cu vase murdare şi încerci să-i dai drumul.

Aşa că, în mod firesc, trebuie s-o descarci şi să treci la spălatul manual. Toată comoditatea de până atunci se evaporă.

Încă nu m-am hotărât dacă o mai repar, o înlocuiesc sau o las aşa stricată pe post de mobilă. Oricum, nu cred că există o ustensilă casnică mai nefolositoare decât robotul de bucătărie. L-am primit ca dar de nuntă şi nu l-am folosit niciodată. Cred că e cel mai leneş robot din lume.