Duminică va avea loc a şasea ediţie a Maratonului Internaţional Bucureşti. O adevărată sărbătoare pentru alergătorii României. Vor participa, la diferitele curse, peste 5.000 de sportivi, iar la proba regină, cursa de maraton (42,195 kilometri), vor fi peste o mie de oameni.
Dar nu despre asta vreau să vorbesc, ci despre cât de fascinantă, ingrată şi misterioasă e alergarea. Foarte mulţi dintre cunoscuţii mei, în special femeile, se apucă de alergat pentru că asociază acest sport cu slăbitul. Nu e nimic mai fals. Alergarea nu te slăbeşte mai mult decât înotul, ciclismul, săritul corzii, schiul sau orice alt sport de echipă sau individual.
Îmi amintesc că am jucat într-o duminică după-amiaza vreo oră de ping-pong şi am transpirat mai mult decât transpir într-o oră de alergare uşoară.Probabil, un nutriţionist îmi va explica faptul că un sport sau altul arde cu două-trei calorii mai mult la jumătate de oră, dar diferenţele sunt destul de mici încât aproape că nu contează. Cei mai mulţi oameni se apucă de alergat pentru că e cel mai la îndemână sport, ba, şi mai mult, pentru că e cel mai natural. Sunt specialişti care spun că evoluţia ca specie are legătură cu capacitatea noastră de a străbate distanţe lungi.
Deşi e nevoie de tehnică, la fel ca-n orice sport, oamenii par a şti să alerge dintotdeauna.
Nevoia de informaţii apare abia în momentul în care unii vor să-şi îmbunătăţească viteza sau anduranţa.Şi, totuşi, alergarea nu slăbeşte pe nimeni. Ba chiar poate îngrăşa dacă e practicată cu intermitenţe şi fără rigoare. Dacă într-o zi alergi 12 kilometri şi o săptămână nu mai faci nimic, pofta de mâncare generată de cursa lungă îţi poate aduce kilograme în plus.
Şi, totuşi, alergarea face un lucru mult mai important - îţi schimbă viaţa. Dacă ai fost o persoană sedentară şi ai hotărât să faci o schimbare radicală în viaţa ta, alergarea poate fi instrumentul ideal. E atât de naturală, provocatoare, obositoare şi misterioasă, încât te schimbă fundamental pentru totdeauna.
Trebuie să îndeplineşti o singură condiţie - să-i fii credincioasă. O credinţă curată cum nu i-ai arătat-o niciunui muritor, o credinţă aproape mistică, dar relaxată. Una care să te facă să te reîntorci întotdeauna şi care îţi oferă energia să o iei de la început.Pentru alergători, martonul e proba supremă. Deşi în zilele noastre sunt multe probe mai scurte sau mai lungi, toate gravitează în jurul acestei distanţe mitice de 42,195 de kilometri. De ce? Pentru că acea poveste antică a soldatului care străbate o distanţă apropiată pentru a anunţa atenienii de victoria armatei lor asupra perşilor funcţionează ca un moment de revelaţie pentru oameni.
Acela a fost punctul în care am realizat că suntem fiinţele cele mai rapide şi mai rezistente de pe suprafaţa pământului, iar alergarea a fost arma noastră infailibilă.De aceea vă invit duminică să sărbătoriţi alături de alergători bucuria de a fi oameni care avem capacitatea să ne schimbăm viaţa.
Posteaza comentariu