Elon Musk, noul Steve Jobs, a decis să mergem pe Marte. Şi nu glumeşte!

”Misiunea noastră e să ducem oameni pe Marte. Cu acest gând ne începem fiecare zi de muncă”, spune un angajat al companiei Space X, aflată în proprietatea omului de afaceri vizionar, Elon

”Misiunea noastră e să ducem oameni pe Marte. Cu acest gând ne începem fiecare zi de muncă”, spune un angajat al companiei Space X, aflată în proprietatea omului de afaceri vizionar, Elon Musk.

E atât de relaxant să ştii că undeva în lumea asta câteva mii de angajaţi lucrează zi de zi pentru a le oferi oamenilor o nouă speranţă, aceea de a coloniza spaţiul. Ce poate fi mai idealist de atât? Dar nu e deloc. Compania Space X nu este o utopie şi nici nu e finanţată din bani de la buget, e o ditamai fabrica în mijlocul Los Angelesului. Această companie face profit. Câştigă o grămadă de contracte din domeniul aerospaţial pentru calitatea lucrărilor şi a preţurilor mici, aproape că Space X ţine în viaţă marea staţie spaţială orbitală, livrând componente, piese de schimb, soft, comunicaţii şi tot ce e nevoie.

Elon Musk e un om de afaceri de 44 de ani, născut în Africa de Sud care a creat cea mai mare platformă de plăţi on-line, e vorba de PayPal.

Cu banii câştigaţi din această mega-afacere a cumpărat compania Tesla şi a transformat-o în cea mai mare şi eficientă fabrică de automobile electrice. Tesla e profitabilă! Apoi a fondat Space X despre care am vorbit şi Solar City, o companie care se ocupă cu realizarea de locuinţe independente din punct de vedere energetic, alimentate cu energie solară. Ultima afacere a lui Elon Musk e stocarea energiei electrice, pentru asta a investit peste două miliarde de dolari în cea mai mare fabrică de baterii. Promite ca în viitorul apropiat preţul acumulatorilor pentru maşini să scadă, iar locuinţele să fie dotate cu cel puţin un acumulator uriaş care poate stoca energia electrică produsă de soare, vânt sau din reţea, optimizând consumul.

După Steve Jobs care a revoluţionat felul în care comunicăm şi trăim, Elon Musk îşi propune să ofere o nouă perspectivă civilizaţiei umane, aceea de a realiza accesul nelimitat la energie pentru a declanşa marea aventură, cea a colonizării spaţiului.

Sunt cuvinte mari, dar după o lungă perioadă de stagnare în domeniul industrial, un om declanşează o nouă revoluţie.

De prea multă vreme, mai bine de un secol, civilizaţia umană e ţinută în loc de incapacitatea de a stoca energia electrică, incapacitatea de a folosi infinita sursă de energie a soarelui. Suntem încă o civilizaţie dependentă de surse de energie clasică, petrol gaze şi cărbune. Se poartă încă războaie pentru resursele de petrol, pentru traseele gazoductelor şi al rutelor de transport. Întreaga Europă a fost ţinută în şah de Vladimir Putin care a folosit resursele de gaze din Rusia ca pe o adevărată armă împotriva statelor din vecinătate.

Ucraina a stagnat vreme de două decenii, fiind ţinută în şah de fratele rus.

Să nu mai vorbim de criza din Orientul Mijlociu cu războiul din Irak, Siria, Iran, locuri unde au murit sute de mii de oameni şi totul din cauza nevoii de petrol.

Elon Musk le-a fixat ca obiectiv celor care lucrează pentru el să ducă oameni pe Marte pentru a coloniza planeta roşie. Şi nu glumeşte, chiar dacă multor oameni asta li se pare o glumă.

Voi ce obiectiv aveţi atunci când ajungeţi dimineaţa la muncă?