Efectul coplăţii asupra sănătăţii tale

Actualul guvern a decis, la sugestia FMI, că trebuie să fie introdus un sistem de plată a zilelor de spitalizare. Trebuie spus că această formă de mărire a resurselor pentru sistemul

Actualul guvern a decis, la sugestia FMI, că trebuie să fie introdus un sistem de plată a zilelor de spitalizare.

Trebuie spus că această formă de mărire a resurselor pentru sistemul sanitar a fost ideea fostului Guvern Boc şi a fost discutată la acea vreme cu cei de la FMI, convenindu-se asupra introducerii celebrei coplăţi. Măsura a fost privită cel puţin cu suspiciune de către pacienţi. Dar, cu toate acestea, e  una bună. De ce?

În primul rând, pentru că această taxare reprezintă recunoaşterea de către societate a faptului că sistemul gratuit de sănătate a dat faliment şi nu mai poate fi susţinut de către stat.

În al doilea rând, îi face pe oameni să-şi dea seama că propria sănătate are o valoare şi că trebuie să se gândească mai mult la ea. În al treilea rând, sunt bani în plus care intră în contul spitalelor şi prin care calitatea actului medical ar trebui sa crească sau măcar să nu se mai deterioreze.

Trebuie precizat faptul că această coplată nu va reduce şpaga din spitale, ci doar pacienţii vor avea de plătit mai mult. Actualul guvern e împotriva acestei taxe pentru că se consideră a fi unul socialist care are senzaţia că totul e gratis, dar asta se întâmplă numai la nivel de discurs.

Gratuitatea ne-a adus în situaţia de a nu avea nimic. Când ceva e gratis, nu are nicio valoare, aşa s-a ajuns ca sănătatea a milioane de oameni să nu aibă niciun fel de importanţă pentru autorităţi.

Coplata e bună pentru faptul că-i face pe oameni mai chibzuiţi, mai atenţi şi mai grijulii cu propria persoană. Din păcate, vor fi păcăliţi. Premierul şi ministrul Sănătăţii au vorbit de o taxă de maximum 10 lei pe perioada de spitalizare. Reprezentanţii FMI au sugerat una de cel puţin 10 lei pe ziua de spitalizare. O să fie aşa cum a zis FMI-ul, iar demnitarii români se vor face din nou de râs pentru că au evitat să stabilească un mercurial al serviciilor aşa cum şi-a dorit Guvernul Boc.

În lipsa acestui mercurial, fiecare spital îşi va face propria listă de preţuri pentru serviciile medicale. O să fie ceva de exemplu 10 lei doar pentru spitalizare la care se adaugă suma X pentru Y servicii şi suma Z pentru consumabile. Astfel încât cei 10 lei vor reprezenta doar un punct fix pe o notă de plată.

În concluzie, în câteva zile s-a trecut de la discuţia despre falimentarea sistemului privat de sănătate din România la discuţia despre privatizarea sistemului public de sănătate. Coplata e un prim pas, iar dacă  nu e bine explicată şi nu e corect reglementată se va ajunge în situaţia ca oamenii cu venituri mici să aibă probleme mari de sănătate.

Ceea ce nu e drept. Ideea unei astfel de taxe e  ca persoanele care pot plăti mai mult să ajute sistemul de sănătate ca să poată oferi servicii de calitate tuturor bolnavilor.