Numărul cazurilor de violență domestică a crescut cu 3,9% în primele două luni ale anului 2023, față de aceeași perioadă a anului trecut. 3
La nivel european, 1 din 3 femei experimentează o formă de violență fizică și/sau sexuală începând cu vârsta de 15 ani.4
Joi, 13 aprilie, la ora 18.00, are loc o inițiativă socială: publică o imagine cu tine în social media purtând ruj roșu, #RoșuepentruCURAJ, pentru a încuraja victimele violenței domestice din România să ceară ajutor.
Printre semnele unei relații abuzive se numără critica sau controlul excesiv.
București, 13 aprilie 2023 – Pentru că în această săptămână petrecem mai mult timp în familie, AVON România, în parteneriat cu Asociația Anais, lansează astăzi campania „Roșu e pentru CURAJ”, un manifest cu privire la violența domestică, prin care transmite un mesaj de solidaritate pentru victimele violenței domestice.
5 secunde în plus de atenție
Potrivit unui studiu internațional realizat pe bărbați, buzele roșii atrag cu până la 5 secunde în plus de atenție din partea celor din jur. În săptămâna în care ROȘU este culoarea care îi aduce pe oameni împreună, acasă, AVON le încurajează pe femei să poarte ruj roșu și să folosească cele 5 secunde în plus de atenție pentru a transmite în Social Media un mesaj de solidaritate pentru victimele violenței domestice, transformând astfel culoarea într-un simbol al CURAJULUI.
O singură zi, același mesaj: #RoșuepentruCURAJ
Joi, 13 aprilie, la ora 18:00, persoanele care doresc să se alăture manifestului sunt invitate să publice pe paginile personale de Social Media o imagine cu ele purtând ruj roșu, cu hastagul #RoșuepentruCURAJ, pentru a transmite un mesaj de susținere victimelor violenței domestice de a avea curajul să ceară ajutor.
„Atunci când porți ruj roșu, captezi până la 5 secunde în plus de atenție din partea celor din jur.
În cazul victimelor violenței domestice, fiecare secundă de atenție din partea apropiaților poate face diferența. Așadar, pentru noi, ROȘU E PENTRU CURAJ și, împreună cu Asociația Anais, îi îndemnăm pe toți cei care cunosc o persoană într-o relație abuzivă să se alăture manifestului nostru și să publice joi, 13 aprilie, la ora 18:00, în Social Media o fotografie sau un video purtând ruj roșu, cu hashtagul #RoșuEPentruCuraj. Gestul acesta le oferă celor aflați într-o relație abuzivă curajul de a lua măsurile necesare pentru a se simți din nou în siguranță”, spune Ana Nicolae, Head of Integrated Communication AVON România. Asociația Anais atrage atenția asupra semnelor ce indică o relație nesănătoasă, pentru a putea îndruma către surse de ajutor de încredere pe oricine se află în nevoie.
„A fi în siguranță, atât noi, cât și cei apropiați nouă, înseamnă a recunoaște din timp acele semne și comportamente nesănătoase care ne pot face vulnerabili și ne pot pune în pericol. Semnele unei relații abuzive nu sunt întotdeauna evidente. Unele dintre acestea pot apărea la începutul unei relații, iar uneori sunt percepute ca fiind normale sau chiar romantice. Este important să recunoaștem aceste semne și să fim conștiente de ele pentru a evita situații mai grave”, spun reprezentantele Asociației Anais.
Realizat sub umbrela Campaniei Respectului, manifestul „Roșu e pentru CURAJ” este adresat atât celor care cunosc, au în familie sau printre prieteni o victimă a violenței domestice, cât și tuturor persoanelor care rezonează cu acest subiect.
Scopul este de a arăta victimelor cât de mult sprijin au în jurul lor și că nu sunt singure atunci când sunt pregătite să lupte pentru ele însele.Violența împotriva femeilor, în creștere
Cel mai recent studiu disponibil arată că violența împotriva femeilor și fetelor continuă să fie larg răspândită și tolerată în societatea românească. Anul trecut, la nivel național, polițiștii au intervenit în 90.174 de cazuri de violență domestică, dintre care 42.214 în mediul urban și 47.960 în mediul rural, în creștere cu 12,5% față de 2021 .
În primele 2 luni ale anului 2023, numărul cazurilor de violență domestică a crescut cu 3,9% față de primele 2 luni ale anului 2022.
La nivel european, cel mai cuprinzător sondaj – bazat pe interviuri cu 42.000 de femei din cele 28 de state membre ale UE, cu privire la experiențele lor de violență fizică și sexuală, hărțuire și urmărire – a fost publicat de Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA) în 2014. Datele din sondaj arată că 1 din 3 femei a experimentat o formă de violență fizică și/sau sexuală începând cu vârsta de 15 ani.
Resurse pentru victime
Femeile care se confruntă cu orice formă de violență domestică sunt încurajate să ia legătura cu un specialist la numerele de contact disponibile pe site-ul Asociației Anais.
De asemenea, helpline-ul național 0800.500.333 poate fi apelat 24/24 ore pentru a semnala situații de violență domestică, trafic de persoane, discriminare de gen sau discriminare multiplă.
Numărul este apelabil gratuit din orice rețea cu acoperire națională. Persoanele aflate în pericol iminent sunt încurajate să apeleze 112 – numărul unic național de urgență.
Campania Respectului
AVON are o puternică orientare către promovarea drepturilor femeilor și susținerea lor. În acest sens, în fiecare an, AVON derulează o campanie globală de sensibilizare pentru respectarea femeilor și a drepturilor lor.
Campania AVON pentru respectul femeilor se desfășoară anual în mai multe țări ale lumii, inclusiv în România. Scopul acesteia este de a crește gradul de conștientizare asupra violenței domestice și a altor forme de abuz asupra femeilor, precum și de a susține organizatiile care luptă împotriva acestor probleme.
Semnele unei relații abuzive
Iată câteva indicii că o relație este abuzivă:
• Partenerul îți controlează comportamentul și activitățile, cum ar fi cu cine vorbești, unde mergi sau ce porți.
• Partenerul te face să te simți vinovată și responsabilă pentru problemele din relația voastră.
• Partenerul are tendința de a te critica, umili și chiar jigni în fața altora.
• Partenerul îți limitează accesul la resurse financiare sau la alte resurse, precum mașina sau telefonul.
• Partenerul te convinge să renunți la prieteni și familie sau te izolează de aceștia.
• Partenerul critică mereu aspecte ale personalității tale sau ale felului în care faci lucrurile, chiar și cele mai mărunte, și nu îți lasă niciodată un moment de odihnă sau apreciere.
• Partenerul te forțează sa faci în dormitor lucruri care nu îți plac sau nu le dorești.
• Partenerul te face să te simți inutilă sau fără valoare prin jocuri mentale și emoționale sau prin diminuarea importanței activităților și relațiilor tale.
• Partenerul te amenință cu violență fizică sau psihologică, îți spune că te va părăsi sau că te va distruge într-un fel dacă nu faci ceea ce vrea el.
• Partenerul te amenință sau te face să te simți amenințată.
• Partenerul tău te lovește, te împinge sau te agresează în orice alt fel, iar aceste acțiuni nu trebuie niciodată justificate sau acceptate.
Mai multe resurse sunt disponibile pe site-ul Asociației Anais.
Posteaza comentariu