„Dacă vedem o balenă sau un delfin care suflă apă prin gaura de expirație de pe cap, putem vedea apa și ne putem feri dacă este necesar. Dar atunci când cineva strănută sau tușește, se întâmplă atât de rapid și picăturile sunt atât de mici încât nu vedem nimic. Simularea ne ajută să ne formăm acea imagine metală care ne arată cât de departe trebuie să stăm pentru ca gravitația să aibă timpul necesar pentru a atrage picăturile în jos”, declară Marc Horner, specialist în inginerie medicală.
Cercetătorii de la Universitatea Aalto din Finlanda au realizat o simulare video care arată cum sunt răspândite picăturile de secreții atunci când o persoană tușește în supermarket.
„În modelul 3D, o persoană tușește pe un coridor delimitat de rafturi și sunt imitate condiții reprezentative de ventilație folosite la interior”, se arată în filmulețul realizat de specialiști. Cu alte cuvinte, sunt imitate condițiile care există în mod obișnuit într-un supermarket.Citește și: Cum se transmite coronavirus. Noile descoperiri ale specialiștilor
„În urma tusei, un nor de aerosoli se deplasează în aer, pe coridor. Durează câteva minute pentru ca norul să se răspândească și să se disperseze”, spun specialiștii.
„Rezultatele preliminare au arătat că particulele de aerosoli care conțin virusul pot rămâne în aer mai mult decât de credea inițial, deci este important să evităm spațiile publice închise și aglomerate.
Astfel este redus riscul de infectare prin intermediul micropicăturilor de secreții, care rămâne principala cale de transmitere a coronavirusului”, explică oamenii de știință.Un alt studiu realizat de profesorii Bert Blocken și Fabio Malizia de la Universitatea de Tehnologie din Eindhoven, Olanda, a demonstrat cum se transmite coronavirusul în timpul unor activități fizice precum alergatul, mersul sau mersul pe bicicletă și cum poate fi redus riscul.
Cercetarea a arătat că picăturile se răspândesc la mai mult de 1,8 metri în spatele tău atunci când mergi, alergi sau mergi pe bicicletă.
Prin urmare, este mai puțin periculos să alergi sau să mergi lângă o persoană decât în spatele ei. Când alergi lângă celălalt eviți contactul direct cu picăturile eliberate în aer după ce tușește sau strănută.
Posteaza comentariu