Cum ceri ajutor când nu poți să vorbești: Semnul internațional prin care arăți că te afli în pericol - VIDEO

Într-o situație-limită, când ești amenințat și nu poți striga după ajutor, există un semn special prin care poți cere ajutor.
Violența domestică se menține la un nivel ridicat în toată lumea, iar femeile sunt cele mai vulnerabile.

Două organizații care luptă împotriva violenței domestice, The Women’s Funding Network și Canadian Women’s Foundation, au lansat în aprilie anul trecut o campanie intitulată "Signal for Help" ("Semnal pentru ajutor"), pentru popularizarea unui semn simplu prin care oricine este amenințat poate arăta altor persoane că are nevoie de ajutor. Mesajul s-a răspândit pe rețelele de socializare și tot mai mulți oameni învață cât de ușor este să semnalezi că te afli în pericol.

Cum ceri ajutor fără cuvinte


Semnul este foarte simplu și ușor de observat: ții palma dreaptă, cu degetele drepte în sus, orientată spre persoana pe care vrei să o anunți că ești în pericol, lași degetul mare în interiorul palmei, apoi strângi celelalte degete peste degetul mare.

Este mai eficient decât codurile din cuvinte, fiind destul de discret și putând fi făcut fără a atrage atenția atacatorului.

Gestul poate fi făcut și într-un apel video pe telefon, care a devenit principalul mod de comunicare în timpul pandemiei. De aceea este important ca tot mai mulți oameni să-l cunoască pentru a recunoaște repede situația în care cineva e în pericol.

The Women’s Funding Network, cea mai mare rețea umanitară dedicată sprijinirii femeilor, a înțeles încă de la începutul pandemiei de COVID-19 că victimele abuzurilor vor fi nevoite să stea mai mult timp cu cei care le agresează și că ar trebui să aibă un mod de comunicare non-verbală prin care să ceară ajutor.

Așa că a colaborat cu Canadian Women’s Foundation și astfel a pornit campania #SignalForHelp.

Săptămâna trecută, pe fondul mediatizării cazului Sarah Everard, o tânără din Clapham, sudul Londrei, care a fost ucisă de un suspect care este polițist, campania a fost redescoperită și promovată intens pe rețelele de socializare, relatează Bored Panda. Ecourile crimei din Anglia au ajuns în toată lumea și au dat naștere unei dezbateri despre siguranța femeilor în societate.

Elizabeth Barajas-Román, președinta și CEO-ul organizației Women’s Funding Network, spune că dacă vezi acest semn, iar persoana care îl face este singură și poate vorbi, ar trebui să pui întrebări simple la care se poate răspund cu da sau nu, pentru a nu alerta agresorul.

Semnul nu este doar pentru femei


Pe site-ul organizației Canadian Women’s Foundation se recomandă să vorbești cu atenție cu persoana care a făcut semnul pentru a afla ce dorește să faci, întrucât cine se află într-o situație periculoasă știe cel mai bine ce este mai sigur.

Dar dacă afli că pericolul este iminent, cel mai indicat e să suni imediat la poliție.



Un clip video postat pe Twitter de Harjinder Singh Kukreja arată detaliat cum trebuie făcut semnul care arată că te afli în pericol și nu poți vorbi. Filmulețul a devenit viral, înregistrând peste șase milioane de vizualizări și peste 100.000 de distribuiri. Cei care l-au urmărit consideră că semnul ar trebui să devină cunoscut în toată lumea. Și chiar dacă a fost creat îndeosebi pentru femeile abuzate, clipul arată că semnul poate fi folosit de oricine se simte amenințat.

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod