Coronavirusul a părăsit zonele izolate din nordul Italiei și s-a răspândit în alte regiuni. Primul caz de coronavirus din sud a fost înregistrat luni seară în Palermo, unde o turistă venită din Bergamo acuza simptomele specifice și a fost testată pozitiv. Femeia a fost internată la spitalul din Cervello și au fost dispuse măsuri de carantină.
Luni noapte a fost semnalat și primul caz din Toscana, la Florența. Potrivit cotidianului La Repubblica, un întreprinzător în vârstă de 60 de ani care derulează afaceri în Asia s-a prezentat la spitalul Santa Maria Nuova, din centrul Florenței, cu simptome specifice. Testul a indicat prezența coronavirusului Covid-19.
Bărbatul s-a întors din Asia la începutul lunii ianuarie, iar acum autoritățile sanitare încearcă să afle dacă el a fost infectat de un angajat care s-a simțit rău în urmă cu câteva săptămâni, relatează ziarul citat.
Cel mai recent bilanț indică 283 de cazuri confirmate de infectare cu coronavirus în Italia și șapte morți.
Italienii au găsit ”pacientul zero”
Premierul Italiei, Giuseppe Conte, a declarat că apariția unuia dintre cele două focare de coronavirus din nordul țării a fost favorizat de nerespectarea protocolului într-un spital. Cotidianul La Stampa scrie că spitalul în cauză este cel din Codogno, unde simptomele pacientului 1 au fost subevaluate, permițând răspândirea coronavirusului în Lombardia.
"Este clar că există un focar acolo şi că de acolo virusul s-a răspândit. Acum se ştie, a existat o gestionare la nivelul unei structuri spitaliceşti complet inadecvată în conformitate cu protocoalele de siguranţă recomandate în astfel de cazuri şi aceasta a contribuit la răspândirea virusului”, a declarat Conte într-o emisiune a postului public de televiziune Rai Uno.
Astfel, ”pacientul zero” a fost considerat un bărbat în vârstă de 38 de ani care a fost spitalizat miercurea trecută.
Potrivit autorităţilor, virusul s-a transmis de la bărbatul în vârstă de 38 de ani la soţia sa însărcinată, la alţi membri ai familiei, precum şi la medicii şi asistentele care l-au avut în grijă şi implicit la familiile membrilor echipei medicale.
Speculă cu măști și dezinfectant
Între timp, Procuratura din Milano a deschis o anchetă pentru a depista cine încearcă să profite de pe urma panicii majorând exagerat prețurile la vânzările online de măști de protecție și dezinfectant.
Un pachet de 50 de măşti chirurgicale cu trei straturi, care în mod normal se vinde cu 8 euro, a ajuns pe eBay la preţul de 69 de euro, având specificat mesajul "Coronavirus 2019" şi "Răceală".
Pedepsele pentru speculă sunt cuprinse între șase luni și trei ani de închisoare și amendă de la 516 la 25.822 de euro, scrie Corriere della Sera. Potrivit ziarului citat, poliţia locală va verifica magazinele şi va confisca marfa dacă se dovedeşte că aceste produse de care ar trebui să beneficieze populaţia au fost stocate în vederea speculei.
Şi în România au apărut pe internet anunţuri cu măşti chirurgicale de vânzare la suprapreţ.