Politicienii şi sportivii ne arată zilnic cât de dificil e să păstreze o releţie monogamă. În zilele noastre, 50% dintre toate căsătoriile se termină cu divorţuri, iar experţii vorbesc de faptul că peste 50 de procente dintre bărbaţi şi femei au relaţii extraconjugale. Dintre căsătoriile care rămân intacte, 20 de procente dintre parteneri fac sex de mai puţin de şase ori într-un an.
Facebook-ul e de vină
Acestea sunt cifrele. Lumea modernă face ca monogamia să fie din ce în ce mai dificilă. Tehnologia a uşurat foarte mult susţinerea unei relaţii în afara căsniciei. Telefoanele mobile, sms-urile, Facebook-ul sau messengerul sunt doar câteva dintre soluţiile prin care poţi socializa uşor. Şi din punct de vedere biologic, s-a demonstrat că persoanele cu un ridicat nivel de testosteron e greu să rămână monogami o perioadă lungă din timp. Oamenii de ştiinţă spun că doar 3 procente dintre mamifere sunt monogame în mod natural. Călătorie în necunoscut
Vestea bună e aceea că în ciuda tuturor capcanelor ridicate în jurul monogamiei există soluţii. Acestea ţin, în general, de dinamica unui cuplu. De capacitatea partenerilor de a se adapta şi de a-şi satisface nevoile sexuale. Monogamia este o călătorie în necunoscut, o călătorie în care fiecare se transformă şi încearcă să-i ofere celuilalt ce-şi doreşte. În monogamie sălăsuieşte mult echilibru, dar trebuie alungată rutina.Conceptul nu rezistă din punct de vedere ştiinţific, dar va rezista multă vreme din punct de vedere social. Atât femeile, cât şi bărbaţii tind către o relaţie monogamă, îşi caută partenerul perfect, îşi caută echilibrul, iar asta nu se va schimba niciodată.