Oamenii care trăiesc în oraşe încearcă să scape de sedentarism. Dar, de cele mai multe ori, după o perioadă scurtă de mers la sală, de alergat prin parc sau practicare a unui sport, apare renunţarea.
Nu e uşor să te mobilizezi pentru a face mişcare în fiecare zi. Pe de altă parte, sportul presupune o anumită rutină, un anumit program pe care mulţi dintre oamenii moderni nu-l pot respecta.
Asistăm în ultimii ani la formarea unei noi culturi a sportului de care era foarte mare nevoie. Sunt din ce în ce mai multe competiţii de alergare, de triatlon, de ciclism la care rata de participare e destul de mare.
Există un nucleu de sportivi de toate vârstele care generează o tendinţă care schimbă raportarea la viaţă. Un rol important îl au şi părinţii. Mulţi au înţeles că viitorul copiilor depinde mai mult de starea de sănătate decât de mulţimea cunoştiinţelor.Dar, cu toate aceste semne pozitive, există o problemă. Suntem mai bolnavi ca înaintaşii noştri, deşi speranţa de viaţă s-a dublat. Asta înseamnă că suferinţa e direct proporţională cu lungimea existenţei.
Poate fi rupt acest cerc vicios? Da, doar cu mişcare, multă mişcare.De fapt, ar trebui să învăţăm de la japonezi şi chinezi. Exerciţiile fizice făcute încet ajută mult mai mult decât credem noi, europenii.
Nu trebuie să alergăm toţi un maraton în două ore şi ceva. Ar fi mai bine să mergem câte zece kilometri pe zi şi să alergăm uşor câţiva kilometri la sfârşitul săptămânii. Anduranţa creşte atunci când facem mişcare pentru o perioadă lungă de timp la un puls scăzut.
Accidentările apar în momentul în care suntem în efort la un puls ridicat.Iată cele cinci motive pentru care merită să investeşti timp pentru a-ţi creşete anduranţa:
1. Greutatea corporală fluctuează mult mai puţin. Efortul la puls scăzut pe perioade lungi de timp arde grăsime.
2. Schimbarea metabolismului e profundă şi de durată. Îţi scade pofta de mâncare şi te saturi cu cantităţi de hrană mult mai mici.
3. Eviţi suferinţa provocată de accidentări, de febră musculară şi de inflamaţii.
4.
Îţi obişnuieşti organismul cu cantităţi mari de efort care nu pun presiune pe psihic. Nu apare uzura provocată de rutină.5. Îţi întăreşti sistemul muscular şi osos fără a le spune stresului provocat de eforturi exagerate.