Deversarea de produse chimice din regiunea Vezprem, Ungaria, este cea mai mare catastrofă ecologică din Europa ultimilor 30 de ani.
Reziduurile toxice au ajuns în Dunăre şi vor avea efecte nocive asupra mediului pentru mult timp de acum înainte.
Acest incident apare la scurt după sfârşitul crizei deversărilor de petrol din Golful Mexic, când secţionarea unui unei conducte de la o platformă de foraj a British Petroleum (BP) a făcut ca mii de tone de petrol să ajungă în mare şi pe plajele din sudul Statelor Unite.
În fond, după aceste dezastre ecologice e firesc să te întrebi dacă nu ne îndreptăm cu paşi repezi spre autodistrugere. Nevoia de resurse este din ce în ce mai mare, tehnologia se dezvoltă într-un ritm ameţitor. Marile companii, în goana lor după profit, consideră că mediul înconjurător e ultimul lucru care trebuie luat în seamă.
Un viitor Cernobîl
Tot mai mult ne dăm seama că viitorul planetei stă în mâinile organizaţiilor civice care pot pune presiune pe instituţiile politice ca să reglementeze strict activitatea industrială periculoasă pentru mediu. Dar oare e suficient? Întotdeauna managerii şi proprietarii de companii vor căuta soluţii să investească cât mai puţin în sistemele care protejează mediul.
La această oră nu ştim exact cât de afectată va fi România de catastrofa maghiară. Probabil, nu vom afla niciodată, dar nici nu cred că prin blazare vom evita un viitor Cernobîl.
Posteaza comentariu