Cazul fetei ucise de urs: Mărturia femeii care a auzit-o pe fată zbâtându-se pentru viața ei în ghearele ursului

Cazul fetei ucise de urs în Bucegi a aprins iar discuțiile din jurul unui subiect sensibil care polarizează de fiecare dată societatea românească.
Pe de o parte, există iubitorii lui Moș Martin, care ”țin cu ursul”, iar pe de altă parte, există tabăra celor care sunt de părere ca viața unui om trebuie să fie întotdeauna înaintea vieții unui animal. Cine să aibă dreptate?

Legislatia, în România, e problematică. Reamintim aici cazul paznicului de vânătoare care a împușcat ursul din Bucegi pentru că, în operațiunea de căutare a fetei, salvamontiștii l-au găsit mâncând din trupul fetei și, apărându-și prada, acesta a sărit să-i atace pe salvamontiști. Cel care l-a împușcat are acum dosar penal pentru braconaj.

”Nenorocirea a fost practic live. Fata a reuşit să sune la Salvamont chiar în timp ce ursoaica o târa şi a spus că animalul a muşcat-o de picioare şi că o trage. Un salvamontist a vorbit cu ea până când n-a mai avut cu cine vorbi”, a relatat pentru Epoch Times România şeful echipei Salvamont Buşteni, Sergiu Frusinoiu. 
 

”Deci ursul era la victimă, îi mânca trupul”


Acesta a povestit în detaliu cum au decurs lucrurile în orele ce au urmat tragediei.
 
”Eu sunt coordonatorul formaţiei de la Buşteni.
Am trimis băieţii de sus, am trimis băieţii de jos. Băieţii de sus au alergat până acolo. Dar era deja prea târziu. Adică fata fusese trasă de atunci în prăpastie de urs. A căzut 120 de metri.
Am făcut manevra de coardă să ajungem jos. M-am ocupat eu şi am lansat şi au ajuns colegii jos. Când s-o desfac din coardă, încep nişte urlete disperate. Vă spun sincer, că mi s-a ridicat casca după cap din cauza părului, că am crezut că l-a luat pe unul dintre colegi. Deci ursul era la victimă, îi mânca trupul. Un comportament de care nu am auzit niciodată! Am văzut poze cu oameni omorâţi de urs, nu am auzit NICIODATĂ să fie consumat trupul victimei.
Norocul a făcut că era şi paznicul de vânătoare şi a venit ca un salvator pe un cal alb. Şi a pus puşca la ochi, a apăsat pe trăgaci şi l-a omorât. Şi-a asumat omul responsabilitatea, că e o responsabilitate mare, poţi ajunge la puşcărie.
Dar ursul încercase deja să îi atace pe colegi. Ursul era acolo! Colegii - când s-au apropiat - noroc că i-am lăsat mai în amonte, că au fost ei inspiraţi, că dacă îi lăsam exact unde a căzut fata, ajungeau în gura ursului. 
Eu nu mă şochez prea uşor, dar a fost chiar îngrozitor. Colegii s-au apropiat, au văzut-o, era în apă, pe burtă, mâncase ursul parte din picioare şi apoi am început să o coborâm.
Am început să o coborâm cu targa. Nici măcar nu am putut să o punem cum trebuie pe targă, că era totul alunecos. Am încercat să apelăm la elicopter, elicopterul n-a avut nicio şansă să intre acolo şi au încercat băieţii ăia, să le dea Dumnezeu sănătate, că băieţii de la Braşov sunt aşa inimoşi de nu există.
Am scos-o terestru, a mai durat 2 ore.
 

A apărut și mărturia femeii care se afla lângă locul tragediei și a auzit țipetele fetei

 
Andreea Orosz se afla pe munte cu nepoatele ei în momentul atacului, puțin mai jos de locul în care fata s-a întâlnit cu ursul.
Aceasta a povestit totul cu lux de amănunte într-o postare pe Facebook:
 
Am stat mult pe gânduri dacă să scriu ceva legat de povestea cu ursul. Am fost acolo, foarte aproape de el și de victimă. Mult prea aproape. 2 ore în care el era considerat agresiv și eu n-am știut că era atât de aproape. Pe fată am și auzit-o când încerca să-l alunge. Făcea totul ca la carte, gălăgie, gălăgie, era clar că-l vede, simțeam din tensiunea vocii. Încordare și determinare să-l alunge.
Îi auzeam vocea tot mai clar și părea că a și reușit. Gălăgie, gălăgie și deodată... liniște.
Îmi bubuia liniștea în urechi și m-a luat teama....dacă vine la noi? Dacă l-a gonit și vine la noi? Da` de unde se aude? Când îți rotești ochii în sus la Spumoasa, încremenești. Ești așa de mic și atât de aproape de inima muntelui, la doi pași de civilizație și totuși atât de departe.
Dacă închizi ochii ești doar tu și natura, zgomotul apei acoperă multe acolo. Cade din toate direcțiile, și mai sus, și mai jos.”


 
Și nu uitați: dacă mergeți pe munte, țineți cont de aceste sfaturi!

12 Iulie 2024