Subțierea firului de păr – Cauze și soluții

Nu întotdeauna ceea ce se percepe ca o rărire a părului înseamnă că vei cheli. Deseori, subțierea firului de păr poate fi de vină. Iată din ce cauze se produce acest fenomen.
În mod obișnuit, poți pierde 50-100 de fire păr pe zi, conform Academiei Americane de Dermatologie (AAD). 
 


Subțierea firului de păr, un fenomen generat de cauze bine determinate

 

Spre deosebire de căderea pe scară largă a părului, rărirea părului nu provoacă neapărat chelie. Mai mult, ceea ce este perceput drept rărire poate însemna doar o subțiere a firului de păr. Iată care sunt cauzele ce stau la baza apariției acestui fenomen.
 


Cauzele subțierii firului de păr
 

 
- tratamente de culoare, permanente și relaxante
- utilizarea produselor dure pentru păr: spray-uri și geluri de păr cu rezistență extremă
- coafuri strânse (coada de cal) poate rupe foliculi
- dietă săracă în nutrienți (fierul, acidul folic și alte minerale ajută foliculii să producă părul în mod natural și îl mențin viguros)
- stresul (hormonii de stress, precum cortizolul, pot duce la  căderea și/sau subțierea firului de păr)
- ai născut de curând
- ai încetat să mai iei pilule contraceptive
- ai slăbit mult într-un interval scurt de timp
- iei tratament pentru o boală autoimună
- ai o afecțiune sau o infecție a pielii
- ai deficit de vitamina D
 

 
Tratamente și remedii la domiciliu

 
 
- Masajul scalpului - Poate cea mai ieftină metodă de a încerca să obții un fir de păr mai gros este masajul scalpului.
Nu costă nimic, iar dacă este făcut corect, nu este dăunător.
Când te speli pe păr apasă ușor vârful degetelor în jurul scalpului pentru a încuraja fluxul de sânge
 
Șampon anti-subțiere - astfel de produse oferă volum părului tău, astfel încât acesta să pară mai gros. Acest lucru poate fi util pentru persoanele care au păr subțire sau fin natural.

Șampoanele ce combat rărirea sau căderea părului conțin și vitamine și aminoacizi pentru a promova un scalp mai sănătos. 
 
- Multivitamine: pot ajuta la combaterea răririi părului ca urmare a unor deficiențe nutriționale. În cazurile de malnutriție sau de anumite tulburări de alimentație, părul nou poate să nu se genereze din foliculi. Părul sănătos are nevoie de fier, acid folic și zinc pentru a continua să crească gros și puternic.
 
- Suplimente de acid folic - Acidul folic este un tip de vitamina B care este important pentru noi generații de celule.
Unele studii au sugerat că deficiența de folat poate fi asociată cu unele tipuri de căderea părului.
 
- Biotina – numită și vitamina B7, biotina este un nutrient solubil în apă care se găsește în mod natural în alimente, cum ar fi nucile, lintea și ficatul. Suplimentele cu biotină promit mai multă energie și o creștere mai bună a părului.
Atenție! Nu ar trebui să iei biotină dacă iei suplimente de vitamina B5. Atunci când sunt luate împreună, ele pot reduce eficacitatea unul altuia.
 
Acizi grași omega-3 și omega-6 – aceștia ajută la combaterea inflamației, iar căderea prematură a părului poate fi, de asemenea, legată de inflamație. Omega-6, pe de altă parte, este important pentru sănătatea generală a pielii, care ar putea aduce beneficii scalpului.

Acizii grași omega-3 se găsesc în pește și în unele semințe.
Dacă în mod normal nu consume astfel de alimente, discută cu medicul tău despre a lua un supliment.
 
- Minoxidil - este aprobat de Food and Drug Administration (FDA) și este mai cunoscut sub numele de marcă Rogaine. Când este aplicat direct pe scalp de două ori pe zi, minoxidilul poate îngroșa treptat firul de păr. Un tratament cu Rogaine poate dura până la 16 săptămâni pentru rezultate vizibile.
 
- Spironolactona - poate trata părul rărit cauzat de excesul de hormoni aldosteron. Spironolactona (Aldactone) este, uneori, prescrisă persoanelor care au părul subțire legat de producția de aldosteron (hiperaldosteronism). Deși, din punct de vedere ethnic, este un diuretic, care poate fi prescris pentru hipertensiune arterială sau edem, Aldactone este și un anti-androgen.
 
- Corticosteroizi - se dau pe bază de rețetă și vizează afecțiunile legate de inflamație. De exemplu, în alopecia aerate ei pot ajuta controlând inflamația direct la sursă: foliculii tăi de păr.
În funcție de severitatea căderii părului, corticosteroizii pot fi aplicați fie local, fie injectați direct în scalp de către un dermatolog la fiecare 4 până la 8 săptămâni.
16 Februarie 2023