Şerban Huidu, primul mesaj pe blog după accident: ”Sunt treaz şi puţin ameţit.”

Şerban Huidu a postat pe blogul său primul mesaj după accidentul pe care l-a avut la schi în urmă cu mai bine de o lună.

Şerban Huidu a postat pe blogul său primul mesaj după accidentul pe care l-a avut la schi în urmă cu mai bine de o lună.

"Sunt bine! Am avut un accident groaznic acum o lună. Sunt treaz şi un pic ameţit. Vin acasă în week-endul viitor şi voi continua recuperarea. Cinci săptămâni am stat în spital. Le mulţumesc tuturor celor ce s-au gândit la mine şi au trimis mesaje de bine!", scrie realizatorul TV pe blogul său.


Pe 29 decembrie, Şerban Huidu a fost internat în stare de comă la Spitalul Universitar din Innsbruck, după ce a suferi un accident grav la schi. El a fost menţinut în comă artificială pentru ca medicii să poată realiza toate investigaţiile necesare. În urma unei tomografii computerizate s-a constatat o fractură exterioară la cap cu o sângerare minimă, potrivit declaraţiilor făcute de medicul Erich Schumtzhard în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc joi, pe 30 decembrie. La trei zile de la data accidentului, realizatorul TV Şerban Huidu a ieşit din coma indusă, s-a ridicat pe pat şi a vorbit cu familia, după cum anunţa, sâmbătă, postul de televiziune Prima TV. În aceeaşi zi, soţia sa Cristina declara într-un material difuzat de Prima TV că Şerban comunică bine cu medicii. "E minunat să îl văd că poate vorbi. Se poate ridica, vorbeşte, comunică bine cu doctorii şi cu personalul medical. A întrebat de copii".

Medicii austrieci avertizează că recuperarea lui completă poate sa dureze chiar luni de zile. Am aflat de la specialiştii noştri de ce este dificil să te recuperezi după un traumatism cranian.

Riscuri mai mari în următoarele 6 luni


Posibilitatea unor traume ulterioare nu este niciodată exclusă de medicii neurochirurgi, de aceea pacientul trebuie să fie urmărit foarte atent de către familie pentru a se constata apariţia unor simptome care necesită supraveghere medicală. Aceste simptome pot să apară în primele 6 luni de la momentul accidentului, după care riscul de complicaţii scade foarte mult, ne spune Fery Stoica, medic primar neurochirurg la Spitalul de Urgenţă „Bagdasar Arseni” din Capitală.

"Paleta simptomelor care pot să apară în urma unui traumatism cranian este una foarte largă, de la nimic la lucruri foarte grave de ordin neurologic sau psihologic. De exemplu, pot să apară dificultăţi de concentrare, memorare sau vorbire, în funcţie de localizarea traumatismului la nivelul creierului şi intensitatea lui",
explică specialistul.

Potrivit medicului Fery Stoica, vârsta pacientului este extrem de importantă, deoarece cu cât este mai tânăr cu atât recuperarea este mai bună şi de cele mai multe ori fără sechele. "La vârsta adultă (30-45 ani) recuperarea în urma unui traumatism cranian este bună, dar creierul nu se reface întotdeauna la fel de bine şi pot să apară sechele neurologice sau de ordin psihologic", spune medicul primar neurochirurg Fery Stoica.

"Atât recuperarea, cât şi evoluţia pe mai departe a cazului Şerban Huidu nu poate fi discutată în acest moment. Un traumatism cranian implică extrem de multe elemente, sunt lucruri imprevizibile care pot apărea. Un atac cerebral se poate declanşa în orice moment, acesta fiind şi motivul pentru care astăzi, la o lună de la accident, pacientul se află încă în spital şi încă pe tratament cu sedative. Pot apărea pareze, semi-pareze, poate fi afectat centrul vorbirii şi aşa mai departe. Schema de recuperare kinetoterapeutică se realizează după ce există o imagine de ansamblu a stării pacientului şi a gravităţii bolii. Diagnosticul, analizele, tratamentul prescris de neurochirurg, toate acestea sunt elemente obligatoriu de ştiut în momentul în care se începe recuperarea. Ceea ce pot mărturisi cu certitudine este că, în astfel de cazuri, recuperarea este anevoioasă, iar rezultatele nu se văd mai devreme de 4 - 6 luni", a declarat, în exclusiviatate pentru Eva.ro, kinetoterapeutul Ciprian Goran.

Pe lângă diagnosticul clar, viteza de recuperare depinde şi de starea generală a pacientului, de vârsta lui şi de istoricul medical pe care îl are, ne-a mai spus specialistul. Mai mult decât atât, chiar această lună de internare demonstrează că accidentul a fost extrem de grav şi că implicit, recuperarea va fi una de durată.

4 Februarie 2011