Olivia Newton-John a murit după aproape 30 de ani de luptă cu cancerul

Starul din celebrul musical „Grease”, deținătoare a multe discuri de platină, a murit la vârsta de 73 de ani, potrivit unui anunț făcut luni pe rețelele sociale chiar de soțul ei, John Easterling.
Olivia Newton-John, starul unei generații, a încetat din viață după o luptă acerbă cu cancerul. Starul din celebrul musical „Grease”, deținătoare a multe discuri de platină, a murit la vârsta de 73 de ani, potrivit unui anunț făcut luni pe rețelele sociale chiar de soțul ei, John Easterling. Mulți ani artista a luptat cu un cancer care a recidivat. Își dedicase viața luptei împotriva acestei boli înființând o fundație pentru cercetarea unor noi metode de tratament.
 
În 2017, era - pentru a treia oară - diagnosticată cu cancer la sân, dar nu a renunțat la luptă, deși medicii i-au zis că nu știu cât mai are de trăit.

Fusese diagnosticată din nou cu cancer de sân, după ce ea s-a vindecat în 1992 și 2013. Inițial, artista a crezut că durerile de spate erau provocate de sciatică, dar doctorii au descoperit că metastazele cancerului de sân s-au răspândit în osul sacrum, iar o tumoră a fost găsită la baza coloanei vertebrale.
 

Cancerul s-a întors. A treia oară


În 1992, Olivia Newton-John a fost diagnosticată prima dată cu cancer la sân, pe care l-a învins, şi a susţinut campanii privind efectuarea de analize pentru depistarea acestei boli. Ea a primit al doilea diagnostic în 2013 - un nou cancer de sân care s-a extins la umăr, depistat întâmplător, în urma unui accident auto.

În acel an, sora sa, Rona Newton-John, a murit din cauza unui cancer cerebral.

Dar în 2017, Newton-John a primit pentru a treia oară vestea cumplită: cancerul s-a întors mai agresiv și, din păcate, de această dată a ajuns în stadiul 4, ceea ce înseamnă că metastazele s-au răspândit în corp și boala nu mai poate fi învinsă, ci doar ținută pe loc.

Stadiul 4 al cancerului înseamnă că boala a ajuns în fază de metastaze sau s-a răspândit în corp. De cele mai multe ori, boala se extinde în oase, ficat și plămâni, dar poate ajunge și la creier sau în alte organe, notează site-ul Cancer.org. Deși cu tratament adecvat, precum radioterapia sau chimioterapia, poate fi ținut sub control mulți ani, cancerul în stadiul 4 nu poate fi vindecat.

Deși metastazele se răspândiseră în corp, cântăreața australiană nu și-a pierdut cumpătul și a continuat să gândească pozitiv. Într-un interviu emoționant, Olivia Newton-John a mărturisit că se concentrează pe bucuria din viața sa și că refuză să privească statisticile: "Sunt fericită. Sunt norocoasă. Sunt recunoscătoare. Mai am de trăit. Și am de gând să trăiesc mai departe", a spus ea în interviul difuzat duminică de postul de televiziune CBS, în cadrul emisiunii "This Morning".

Medicii nu i-au spus cât mai are de trăit, dar că de la momentul diagnosticului terifiant au trecut niște ani.

Cine nu ar fi cedat în fața acestui inamic implacabil?  Și totuși, Olivia Newton-John nu și-a pierdut optimismul și nu a abandonat lupta. "Nu. <<De ce eu>> nu a intrat niciodată în discuție. Poate că undeva, în adâncul sufletului meu, am știut mereu că există un motiv sau un scop pentru asta sau poate că aveam nevoie de unul ca să fie OK pentru mine. Pentru că, o spun din nou, e vorba de o decizie: <<Cum o să mă descurc cu asta?>>", a declarat artista la vremea respectivă.

Întrebată cum s-a simțit când a aflat că are cancer la sân în stadiul 4, artista a răspuns că nu a dat importanță acestui diagnostic și nici n-a luat în seamă statisticile înfiorătoare. "După părerea mea, dacă medicii îți dau niște procente sau își zic ceva de genul <<Femeile astea au luat asta și au trăit mai mult>>, o să crezi asta și o să faci să se întâmple așa ceva", a explicat ea. "Știu ce sunt statisticile. Dar le dau la o parte. O să trăiesc mai mult de atât. Am luat decizia asta. Nu mă încred în statistici pentru că îmi pot transmite neliniște", a adăugat Newton-John.

Ea a dezvăluit atunci că doctorii nu i-au spus cât mai mare de trăit, dar a subliniat că și dacă i-ar fi zis, nu i-ar fi luat în seamă: "Nu citesc statistici.
Dacă crezi în statistici, ajungi să le faci să se împlinească. Dacă cineva îți spune: <<Mai ai șase luni de trăit>>, e foarte posibil să se întâmple fiindcă crezi asta"
, a spus ea, adăugând că este mai bine să n-aibă nicio idee despre ce știu medicii.

Newton-John a mărturisit că s-a gândit la moarte: "Trebuie să te gândești, face parte din viață. Și, desigur, dacă ai un diagnostic de cancer - moartea face parte din asta. Ca mai toți oamenii, nu avem cum să știm când murim."

"Aș putea muri mâine. Poate să cadă un copac peste mine. Știm bine că o să murim. Dar încerc să nu mă gândesc prea mult la asta. Încerc să meditez și să fiu calmă și știu că toți cei la care țin sunt aici, așa că am pentru ce să privesc înainte", a adăugat ea.

În pofida amenințării continue cu care a trăit, artista nu şi-a pierdut optimismul: "Am avut şi am o viaţă uimitoare. Aşa că nu am de ce să mă plâng, chiar nu am. Fiecare trece prin câte ceva. Toţi avem ceva prin care trebuie să trecem în viaţă, iar asta a fost provocarea mea", a spus ea. 

A murit alături de familie și prieteni...

„Dame Olivia Newton-John (73 de ani) s-a stins din viață liniștită, în această dimineață, la ferma ei din sudul Californiei, înconjurată de familie și prieteni.

Rugăm pe toată lumea să respecte intimitatea familiei în aceste momente foarte dificile”, a anunțat John Easterling, soțul ei.

 
Olivia Newton-John s-a născut pe 26 septembrie 1948, în Cambridge (Anglia). Când avea vârsta de 5 ani, familia ei s-a mutat în Australia. A debutat discografic în 1971, cu "If Not for You". De atunci, a lansat numeroase single-uri care au ajuns pe primul loc în topurile internaţionale.

Discografia sa cuprinde 28 de albume de studio, cel mai recent fiind "Friends for Christmas", apărut în 2016. A devenit cunoscută la nivel mondial graţie rolului din musicalul "Grease" (1978), care i-a adus o nominalizare la Globurile de Aur, notează News.ro.

Newton-John a jucat în peste 20 de producţii artistice şi de televiziune, între ele numărându-se "Xanadu" (1980), "It's My Party" (1996) şi "A Few Best Men" (2011).